ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - Τι δίνει και τι παίρνει το Ισραήλ

Η ανάλυση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων

Έστω και με τις αντιθέσεις κάποιων από τα μέλη του, το 38μελές υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ αποφάσισε, περίπου στις 3 σήμερα τα ξημερώματα να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων. Η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 ομήρους και το Ισραήλ θα παρέχει μια σειρά ανταλλαγμάτων, με σημαντικότερα μια τετραήμερη (ή πενθήμερη) παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές, ενώ θα επιτρέψει σε ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στη Γάζα.

Την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφιζε την έγκριση της συμφωνίας το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios μετέδιδε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί εκτάκτως για μια ακόμα φορά (την τέταρτη, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου) στην περιοχή ώστε να συνομιλήσει με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, όμως αναμένεται να διεξαχθεί αμέσως μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (αύριο, Πέμπτη) σε μια προσπάθεια για διατήρηση και επέκταση της εύθραυστης και βραχείας ανακωχής που συμφωνήθηκε. Αμέσως μετά, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το ρολόι τώρα μετρά αντίστροφα, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση θα ενημερώσει επισήμως το Κατάρ -το οποίο έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή- για τη θετική απόφαση στη συμφωνία που προτάθηκε για να ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας ανακωχής από τη Ντόχα. Από την ώρα της ανακοίνωσης από το Κατάρ, θα εκκινήσει μια 24ωρη κρίσιμη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας οποιοσδήποτε Ισραηλινός αντιτίθεται στη συμφωνία, μπορεί να προσφύγει εναντίον στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, προσπαθώντας να την προσβάλλει.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση του Ισραήλ είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στα σπίτια τους όλους τους ομήρους. Σήμερα, η Κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα του πρώτου σταδίου για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 50 όμηροι -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, στη διάρκεια των οποίων μια παύση στις εχθροπραξίες θα τεθεί σε ισχύ. Η απελευθέρωση κάθε επιπλέον δέκα ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον μέρα παύσης.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο ώστε να επιστρέψουν σπίτι όλοι οι όμηροι, να ολοκληρώσουν την εξολόθρευση της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει νέα απειλή στο Κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα».

Ανακοίνωση για τετραήμερη παύση των μαχών και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστινίους κρατουμένους εξέδωσε σχεδόν ταυτόχρονα και η Χαμάς.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Προς το παρόν, το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί είναι η Χαμάς να απελευθερώσει 50 Ισραηλινούς ομήρους. Πρόκειται για 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 γυναίκες ακόμα που θα απελευθερώνονται ανά μία δεκάδα κάθε ημέρα της κατάπαυσης του πυρός. Εκτιμάται ότι η Χαμάς έχει 237 Ισραηλινούς ομήρους, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως δεκάδες από αυτούς σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών των IDF. Η συμφωνία αφορά αποκλειστικά Ισραηλινούς πολίτες και μένει να δούμε εάν οι ξένοι όμηροι θα αποτελέσουν μέρος ξεχωριστών συμφωνιών ή θα απελευθερωθούν στη διάρκεια της προσωρινής περιόδου κατάπαυσης του πυρός.

Στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ και η Χαμάς θα δώσουν τη δυνατότητα στον Ερυθρό Σταυρό να αποκτήσει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμένουν στη Γάζα. Η συμφωνία προβλέπει ότι στον Ερυθρό Σταυρό θα επιτραπεί και να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ομήρους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 150 Παλαιστίνιες και παιδιά που κρατούνται σε φυλακές της χώρας. Τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα ανακοινωθούν σε λίστα από την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων των συγκεκριμένων κρατούμενων θα έχουν 24ωρη προθεσμία να ασκήσουν έφεση στα τοπικά δικαστήρια. Αυτό είναι και το κρίσιμο 24ωρο, καθώς μέχρι να περάσει, δεν θα απελευθερωθεί κανείς από τους Παλαιστινίους κρατουμένους αλλά και κανείς από τους Ισραηλινούς ομήρους. Γεγονός που σημαίνει ότι η πρώτη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Το Ισραήλ σκοπεύει να δώσει «κίνητρο» στη Χαμάς να απελευθέρωσει όλους τους ομήρους που κρατά, προσφερόμενο να παρατείνει για μια επιπλέον ημέρα την εκεχειρία για κάθε 10 ομήρους που θα αφήνονται ελεύθεροι. Με τη Χαμάς να εκφράζει τις επιφυλάξεις της ότι οι IDF θα χρησιμοποιήσουν drones για να συλλέξουν κρίσιμες πληροφορίες στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ συμφώνησε να μην πετά drones για έξι ώρες κάθε μέρα που θα διαρκεί η συμφωνία.

Το κρισιμότερο σημείο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί θα επιτρέψουν σε περίπου 300 φορτηγά τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια -μεταξύ της οποίας και καύσιμα- να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Βόρεια Γάζα στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί»

Πάντως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, επανέλαβε τα ξημερώματα αυτό που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου («η συμφωνία δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος θα σταματήσει»). Ότι δηλαδή μετά την κατάπαυσης του πυρός, «οι IDF, η Shin Bet και όλες οι δυνάμεις θα συνεχίσουν πάσα δυνάμει» να πιέζουν τη Χαμάς. Άλλωστε, το Ισραήλ έχει θέσει ξεκάθαρους στόχους τους οποίους θέλει να πετύχει με τον πόλεμο: Να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς -και όχι ένα μέρος τους- και να διαλυθούν όλες οι στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες της Χαμάς εντός της Λωρίδας της Γάζας. Πριν μπει άλλωστε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν σαφής: «Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω. Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να πετύχει τους στόχους του, οι οποίοι είναι η εξολόθρευση της Χαμάς, η επιστροφή όλων των ομήρων μας και η σιγουριά ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ»...

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση