ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στις κάλπες η Ελλάδα - Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική

Όλες οι εξελίξεις στο 24News

24news team

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθεί από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic που «τρέχει» την διαδικασία περίπου μια με μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ενώ έως τις 10 το βράδυ θα έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των ψήφων. 

Ενισχυμένη αναλογική

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την αναμέτρηση του Μαϊου είναι ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που εισάγει το κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Ειδικότερα, το πρώτο κόμμα παίρνει αυτομάτως 20 επιπλέον έδρες εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 25% ενώ για κάθε μισή μονάδα επιπλέον λαμβάνει έξτρα μια ακόμα έδρα. Αυτό σημαίνει ότι για να καρπωθεί το σύνολο των 50 εδρών – μπόνους πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40%. Εάν οι εκλογές του Μαϊου διεξάγονταν με το συγκεκριμένο σύστημα σήμερα θα υπήρχε ήδη σταθερή κυβέρνηση. Πλέον, η Νέα Δημοκρατία καλείται να πιάσει για δεύτερη φορά τα ποσοστά που πέτυχε πριν από περίπου έναν μήνα καθώς το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν προσμετράται σε αυτό του Ιουνίου.

Όλες οι εξελίξεις στο 24News

Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει 3.564.116 άτομα

Στις 20:30 αναμένεται η ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Στο 29,13% η συμμετοχή μέχρι τις 13:30 (από 31,52% τον Μάιο)

Στο 29,13% διαμορφώθηκε η συμμετοχή μέχρι τις 13:30, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ψήφισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Οι δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά την κάλπη

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, είναι η ευκαιρία μας, είναι η στιγμή μας να μην αφήσουμε την ευκαιρία μας να μην αφήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια. Πάμε με χαμόγελο, πάμε με αισιοδοξία, πάμε με αγάπη και με δύναμη».

Στο 11,29% το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 10:30

Ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη, ότι κι αν επέλεξε στις 21 Μαΐου, να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη σε αυτή τη νέα της πορεία. Είναι ο μόνος τρόπος να μην έχουμε άλλα 4 χαμένα χρόνια στο πολιτκό μας σύστημα, με μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση και μια αλαζονική πελατειακή κυβέρνηση, που οι επιλογές της αποδομούν το κοινωνικό κράτος. Δεσμεύομαι πως θα είναι η δύναμή τους, μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο αγκαλιάζοντας τις ελπίδες, τις προσδοκίες τους, τις ανάγκες τους. Η δημοκρατική παράταξη όσο πιο ισχψυρή είναι σήμερα το βράδυ, τόσο πιο σιχυρή θα είναι απέναντι στη συντήρηση, απέναντι στην αναξιοκρατία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την κάλπη

«Σήμερα τον λόγο τον έχουν οι πολίτες και η δημοκρατία είναι μέρα χαράς και ευθύνης ψηφίζουμε για να αποκτήσει ο τόπος σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα. Οι πολίτες θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, για το καλό το δικό τους, για το καλό της οικογένειάς τους. Θα ψηφίσουν για μια πατρίδα που θα προσφέρει συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής ισότητας σε όλους τους Έλληνες. Εύχομαι καλή ψήφο και η συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία να είναι αυξημένη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα.

Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με χειροκροτήματα στο εκλογικό τμήμα της Κηφισιάς.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν όπως και στις περασμένες εκλογές τα δυο από τα τρία παιδιά του, η Δάφνη και ο Κωνσταντίνος.

Ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ψήφισε στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας

O Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο εκλογικό κέντρο στη Κηφισιά στις 10:30. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε τον κόσμο που τον περίμενε έξω από το εκλογικό κέντρο και στη συνέχεια μπήκε μέσα στο σχολείο.

«Η σημερινή τελική και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση κρίνεται η ζωή μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά κρίνεται η Δημοκρατία. Κρίνεται εάν θα έχουμε ανεξέλικτη κυβέρνηση ή ισορροπία στο δημοκρατικό σύστημα ή εάν θα έχει ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει τη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας και να παίξει ένα ρόλο εξισορροπητικό στο πολιτικό σύστημα και στη Δημοκρατία. Ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ σήμερα σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής Δημοκρατία αύριο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Απρόοπτο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα - Δεν του έδωσαν ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Στη Λαμία άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ωστόσο η διαδικασία σημαδεύτηκε από ένα απρόοπτο, καθώς όταν μπήκε στο παραβάν, διαπίστωσε ότι δεν του είχαν δώσει ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουστούμπας, βγήκε από το παραβάν και ζήτησε και του έδωσαν το ψηφοδέλτιο του κόμματος. «Αν γίνονται σε εμένα αυτά τα λάθη, φανταστείτε», σχολίασε.

Τι δήλωσε μετά την ψήφο

«Καλημέρα σας, καλή δύναμη σε όλους και όλες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, είναι η μέρα των εκλογών, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες απόψε το βράδυ, πρέπει όλοι να βρισκόμαστε εκεί, για να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ισχυρή, λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση 100% και στη Βουλή, και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες. Ευχαριστώ πολύ», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Πληροφορίες από protothema / iefimerida / ΚΥΠΕ / mega

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση