ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στιγμές χάους στην Ισλανδία ενώ αναμένεται ηφαιστειακή έκρηξη (vid)

Φόβοι ότι μπορεί να καταστραφεί ολόκληρη πόλη

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι στην Ισλανδία, με πάνω από 3.000 κατοίκους να έχουν εκκενώσει τη μικρή παραθαλάσσια πόλη Γκρίνταβικ, καθώς αναμένεται έκρηξη του ηφαιστείου.

Ο συναγερμός άρχισε να ηχεί όταν επιστήμονες παρατήρησαν την Κυριακή πως το μάγμα κινείται πιο κοντά στην επιφάνεια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η μεγαλύτερη περιοχή ανύψωσης του μάγματος» βρίσκεται σε περιοχή 3,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ.

Η Ισλανδία βρίσκεται αντιμέτη με τρομακτικές στιγμές που οι κάτοικοι της δεν έχουν ζήσει από το 1973 μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που ξεκίνησε χωρίς προειδοποίηση και κατέστρεψε 400 σπίτια.

Τις τελευταίες ώρες, οι ισλανδικές αρχές ετοιμάζονται να χτίσουν αμυντικά τείχη γύρω από γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ελπίζοντας ότι θα το προστατεύσουν από τις ροές λάβας, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται ηφαιστειακή έκρηξη.

Ο κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει σημαντικός, δήλωσαν οι Αρχές, μετά τους σεισμούς και τις ενδείξεις εξάπλωσης του μάγματος στο υπέδαφος, τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ισλανδία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες τεκτονικές πλάκες του πλανήτη, την Ευρασιατική και τη Βορειοαμερικανική πλάκα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ειδικοί δεν αναμένουν το ηφαίστειο να προκαλέσει το ίδιο χάος με αυτό που προκλήθηκε το 2010. Τότε που περίπου 100.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, επηρεάζοντας 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ως αποτέλεσμα της τέφρας που εκτοξεύτηκε από την έκρηξη, η οποία απειλούσε να σταματήσει τους κινητήρες των αεροσκαφών και να προκαλέσει ηλεκτρική βλάβη.

Πηγή: protothema.gr 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση