ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σοκ στο Μπέλφαστ: Ένταση και επεισόδια μετά από επίθεση με μαχαίρι

Διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν οχήματα – Έκκληση για ψυχραιμία από τις Αρχές

Διαδηλωτές απέκλεισαν χθες, δρόμους στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και πυρπόλησαν οχήματα, ανάμεσά τους ένα λεωφορείο, την επομένη μιας αιματηρής επίθεσης με μαχαίρι που αποδίδεται σε πρόσφυγα από το Σουδάν, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Τι συνέβη
Τριαντάχρονος άντρας από το Σουδάν συνελήφθη την Τρίτη 9 Ιουνίου, όταν αποπειράθηκε το βράδυ της Δευτέρας, να αποκεφαλίσει 40χρονο στο βόρειο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας. Οι περαστικοί τον έσωσαν την εσχάτη, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά. Το θύμα εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ο ύποπτος συνελήφθη για απόπειρα δολοφονίας. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο άνδρας έχει άδεια παραμονής πέντε ετών στη χώρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση συνδέεται με τρομοκρατία.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη στιγμή της επίθεσης και την παρέμβαση πολιτών, οι οποίοι κατάφεραν να σταματήσουν τον δράστη πριν η κατάσταση γίνει ακόμη πιο τραγική.

 

 

Έκκληση για ψυχραιμία από τις Αρχές
Ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας, Ράιαν Χέντερσον, δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία, διαβεβαιώνοντας πως οι Αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση με τη μέγιστη σοβαρότητα.
Παράλληλα, κάλεσε οποιονδήποτε έχει πληροφορίες, υλικό από κάμερες ασφαλείας ή καταγραφή από κάμερα αυτοκινήτου στην περιοχή να επικοινωνήσει με την αστυνομία. Όπως ανέφερε, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί το κίνητρο της επίθεσης.
Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης, ότι θα ενισχύσει την παρουσία της στους δρόμους, καθώς μετά το περιστατικό εμφανίστηκαν καλέσματα για διαδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Ο Στάρμερ καταδίκασε την επίθεση

Την επίθεση καταδίκασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έκανε λόγο για «αποκρουστικές» σκηνές βίας.
«Η φρικτή επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Μπέλφαστ είναι αποκρουστική. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις βίας στους δρόμους μας. Οι σκέψεις μου είναι πρώτα και κύρια με το θύμα και ευχαριστώ τους πολίτες που παρενέβησαν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης, η πρώτη υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Μισέλ Ο’Νιλ, η αναπληρώτρια πρώτη υπουργός, Έμμα Λιτλ-Πέντζελι, καθώς και η υπουργός Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, Χίλαρι Μπεν, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

 

Διαδηλώσεις από τον κόσμο
Από τις 7 χθες το απόγευμα (τοπική ώρα, 9 το βράδυ), εκατοντάδες διαδηλωτές – μεταξύ των οποίων πολλοί κουκουλοφόροι – είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία του Μπέλφαστ. Στήλες καπνού υψώνονταν στον ουρανό της πόλης, όπου διακρίνονταν ελικόπτερα της αστυνομίας, σύμφωνα με το AFP.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση