ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

«Πάρτε τα όπλα και βγείτε στους δρόμους»

Σφοδροί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από τις 7 το απόγευμα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με τους Ισραηλινούς να χτυπούν από στεριά, αέρα και θάλασσα, σε άλλη μια ένδειξη πως η μαζική χερσαία εισβολή είναι πολύ κοντά.

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε αυξήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Η Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές. Σε συνέχεια της επιθετικής δραστηριότητας που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι επίγειες δυνάμεις επεκτείνουν τη χερσαία δραστηριότητα σήμερα το απόγευμα. Ο IDF εργάζεται δυναμικά σε όλες τις διαστάσεις για την επίτευξη των στόχων του πολέμου» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, καλώντας τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια. Παράλληλα, χαρακτήρισε «εθνική αποστολή» του Ισραήλ η ανάκτηση και η επιστροφή όλων των ομήρων στη χώρα.

 

Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν - Διακόπηκαν τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ στη Γάζα

Με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα να βρίσκονται σε εξέλιξη και να έχουν ενταθεί τις τελευταίες ώρες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε από μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τα τεκταινόμενα.

Σύμφωνα με το CNN στο μεταξύ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από άρματα μάχης που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ επιχειρούν και πολεμικά πλοία από θαλάσσης.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές». Την ίδια διαπίστωση κάνουν και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή.

Και οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους επιχειρούν να απαντήσουν, καθώς σειρήνες ηχούν σε Σντερότ, Ασντότ και Ασκελόν, ενώ ρουκέτες εκτοξεύονται και προς το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, αναφορές θέλουν ένα άτομο να έχει τραυματιστεί στην πόλη Λοντ, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα στο Τελ Αβίβ.

«Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram. Παράλληλα, η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη να αντιμετωπίσουν τους Ισραηλινούς στρτιώτες όπου μπορούν, στους δρόμους των πόλεων και στα σημεία ελέγχου, για να δείξουν την υποστήριξή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Ένα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Χουσάμ Μπαντράν, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να πάρετε τα όπλα στη Δυτική Όχθη».

Δείτε βίντεο από τις ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς προς το Ισραήλ

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Αναμένεται μακράς διάρκειας η χερσαία εισβολή στη Γάζα

«Αναμένουμε μακράς διάρκειας χερσαία επιχείρηση στη Γάζα» είπε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, τονίζοντας ότι προετοιμάζονται για μία δύσκολη επίθεση.

Ο Ιωάβ Γκάλαντ υπογράμμισε ότι απαιτείται το ξήλωμα ενός τεράστιου δικτύου σηράγγων που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Συμπλήρωσε ότι η χερσαία εισβολή που θα ακολουθήσει μετά τις αεροπορικές επιδρομές, θα διαρκέσει πολύ και ότι θα οδηγήσει σε μια άλλη μακρά φάση μαχών χαμηλότερης έντασης, καθώς το Ισραήλ θα καταστρέφει θύλακες αντίστασης.

Βίντεο από τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν τη Χαμάς και από τη θάλασσα

Όπως έχει γίνει γνωστό, το Ισραήλ σφυροκοπά τη Χαμάς και από τη θάλασσα, με τον στρατό να πραγματοποιεί επιδρομές σε υποδομές της ισλαμιστικής οργάνωσης και να δίνει στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

Όπως αναφέρει ο IDF, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, τα μαχητικά του 13ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατέστρεψαν «υποδομές της Χαμάς και επιχείρησαν σε στρατόπεδο που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικές δυνάμεις της οργάνωσης».

Στην επίθεση συμμετείχαν επιπλέον σκάφη του πολεμικού ναυτικού και αεροσκάφη. Τα στρατεύματα εγκατέλειψαν την περιοχή με την ολοκλήρωση της αποστολής.

Η επιχείρηση ήταν ξεχωριστή από τη χερσαία επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της πόλης της Γάζας χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel στόχος της επιδρομής εκείνης ήταν η γειτονιά Shuja’iyya στην ανατολική Γάζα.

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι περιορισμένης έκτασης επιδρομές θα μπορούσαν να αποτελούν πρόβα χερσαίας εισβολής, στην ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο Ντανιέλ Χαγκάρι περιγράφει ότι στην επιχείρηση στη Γάζα συμμετείχαν δυνάμεις πεζικού, τεθωρακισμένα με την από αέρος συνδρομή ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως λένε αναλυτές πρόκειται για μια επιχείρηση με εγγυς αεροπορική υποστήριξη που εφαρμόζεται όταν έχεις μονάδες πεζικού που χρειάζονται διαρκώς υποστήριξη από τον αέρα με ελικόπτερα ή drones.

Στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Ισραηλινό εκπρόσωπο, ήταν αποθήκες οπλισμού της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων.

«Οι δυνάμεις εγκατέλειψαν την περιοχή στο τέλος της αποστολής και δεν υπάρχουν θύματα στις τάξεις μας» προσθέτει ο εκπρόσωπος των IDF.

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα βίντεο από τις ανακοινώσεις του διοικητή της 36ης Μεραρχιας αλλά και από την παρουσία στο κέντρο επιχειρήσεων του επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης και του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Αξιωματούχος της Χαμάς: Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 50 ομήρους

Την ίδια ώρα μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα υποστήριξε, σύμωνα με την εφημερίδα Κομερσάντ, ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 50 από τους ομήρους που είχαν απαχθεί κατά τις επιδρομές ένοπλων Παλαιστινίων στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, ο Αμπού Χαμίτ δήλωσε πως η Χαμάς δεν μπορεί να απελευθερώσει τους ομήρους μέχρι να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός και πως χρειάζεται χρόνο για να εντοπίσει όλους αυτούς που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση