ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σεισμός στην Κρήτη: Η στιγμή που πολίτες πετάγονται στους δρόμους

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Στους δρόμους πετάχτηκαν οι πολίτες οι οποίοι αισθάνθηκαν τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Κρήτη το μεσημέρι της Τρίτης.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

Ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στο protothema.gr: «Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλ νοτιοανατολικά της Ζάκρο. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι. Εκτός από την Κρήτη έχουν ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο facebook κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης εξήγησε στο protothema.gr σχετικά με την προειδοποίηση για τσουνάμι:

«Πάντα βγαίνει ανακοίνωση όταν υπάρχει ισχυρός σεισμός σε θαλάσσιο χώρο. Για να καταλάβετε τι γίνεται, όταν έχουμε ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός σε θάλασσα επειδή έχουμε να κάνουμε με το χρόνο σε σχέση με το τσουνάμι δεν περιμένουμε να περάσει χρόνος και μέχρι να δούμε όλα δεδομένα από τα συστήματα προειδοποίησης στέλνουμε την ανακοίνωση για καλό και για κακό. Έτσι ανάλογα με κάποιους κανόνες μεγέθους σεισμού και απόστασης από τις ακτές και φυσικά να είναι σε θαλάσσιο χώρο τότε βγάζουμε προειδοποίηση. Έτσι εδώ από τη στιγμή που δεν είναι σε χερσαίο σημείο και ήταν σε θαλάσσιο βγάλαμε την ανακοίνωση».

Σύμφωνα με την αυτόματη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο στα 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα. Με βάση τις μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού, η δόνηση ήταν 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 51 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σητείας και με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε στις 12:36 κι άλλος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου, με εστιακό βάθος στα 20,7 χιλιόμετρα.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X