ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Reuters: Ο Πούτιν έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τα σημερινά σύνορα

Τι λέει ο εκπρόσωπος του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αν συμφωνηθεί εκεχειρία, που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές μάχης, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις ρωσικές πηγές, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν το Κίεβο και η Δύση, θα συνεχιστούν οι μάχες.

Τρεις εκ των πηγών, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, δήλωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε σε μια μικρή ομάδα συμβούλων την απογοήτευσή του για αυτό που θεωρεί ως υποστηριζόμενες από τη Δύση προσπάθειες να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και για την απόφαση του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες με τη Μόσχα.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί, αλλά είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός – να παγώσει τον πόλεμο» δήλωσε ένας άλλος εκ των τεσσάρων που μίλησαν στο Reuters, μια ανώτερη ρωσική πηγή, που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο στο Κρεμλίνο.

Από τα συνολικά πέντε άτομα, που μίλησαν στο πρακτορείο, το πέμπτο δεν σχολίασε το πάγωμα του πολέμου στα σημερινά μέτωπα.

Τι λέει ο εκπρόσωπος του Πούτιν

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters, δήλωσε ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε διάλογο για την επίτευξη των στόχων της, λέγοντας ότι η χώρα δεν θέλει «αιώνιο πόλεμο».

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.

Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα -μετά από συνεχή άσκηση πίεσης το τελευταίο διάστημα από τις ρωσικές στις ουκρανικές δυνάμεις και εδαφικές προόδους τους - του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ότι θέτει τη ρωσική οικονομία σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να επικρατήσει η Μόσχα σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Είναι πιθανή μια εκεχειρία;

Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι ο επανεκλεγείς τον περασμένο Μάρτιο για νέα εξαετή θητεία Πούτιν θα προτιμούσε να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο, αλλά δεν σχολίασαν τον διορισμό του Μπελούσοφ.

Εξ όσων γνωρίζουν από τις συνομιλίες στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν ήταν της άποψης ότι τα μέχρι στιγμής ρωσικά κέρδη στον πόλεμο ήταν αρκετά για να «πουλήσουν» το αφήγημα της νίκης στον ρωσικό λαό.

Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές και έχει οδηγήσει σε σαρωτικές δυτικές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.

Τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν κατανοεί ότι μια νέα εντυπωσιακή πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα της Ουκρανίας θα απαιτούσε άλλη μια πανεθνική επιστράτευση, την οποία δεν επιθυμεί, ενώ μια πηγή, που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ότι η δημοτικότητά του μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες, όπως έδειξαν δημοσκοπήσεις, μετά την πρώτη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022, που τρόμαξε μερίδα του ρωσικού πληθυσμού προκαλώντας την φυγή από τη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων στρατεύσιμων ανδρών.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται νέα επιστράτευση και αντ’ αυτής στρατολογεί εθελοντές συμβασιούχους στις ένοπλες δυνάμεις.

Ρωσικές πηγές προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία όσο παραμένει ο Ζελένσκι στην εξουσία

Η προοπτική κατάπαυσης του πυρός ή ακόμη και ειρηνευτικών συνομιλιών φαίνεται προς το παρόν απομακρυσμένη, αφού ο Ζελένσκι έχει υπογράψει διάταγμα από τον Οκτώβριο του 2022 που αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν και έχει δεσμευτεί να ανακτήσει η Ουκρανία τα χαμένα εδάφη της, περιλαμβανομένης της Κριμαίας.

Μία από τις ρωσικές πηγές προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία όσο παραμένει ο Ζελένσκι στην εξουσία, εκτός κι αν τον παρακάμψει ο Πούτιν και συνάψει ένα deal με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο Αμερικανός ΥΠ ΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα είπε σε δημοσιογράφους ότι κατά την άποψή του ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X