ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μαρτυρία στο 24News: «Σαν ποτάμι φωτιάς που κατέβαινε από το βουνό» (Pics)

Όπως τα έζησε η Κυπριακή Πολιτική Άμυνα

Το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής αντίκρυσαν τα μέλη της Κυπριακής αποστολής στην Αττική, καθώς βρέθηκαν στο επίκεντρο της τραγωδίας, επιφορτισμένα με την ενίσχυση των Ελλαδιτών συναδέλφων τους στον τομέα της κατάσβεσης εστιών πυρκαγιάς και αναζωπυρώσεις. Πέρα από την καμένη γη, ωστόσο, εξίσου τραγικές ήταν και μερικές από τις ανθρώπινες ιστορίες που αντίκρυσαν.

Διαβάστε, επίσης: Πυρκαγιές Αττικής: Επέστρεψαν τα παλικάρια της Κύπρου

Ο επικεφαλής της Κυπριακής αποστολής της Πολιτικής Άμυνας στην Αττική, Χρυσήλιος Χρυσηλίου, μετά την επιστροφή στην Κύπρο, μίλησε στο 24News και περιέγραψε το πώς βίωσε ο ίδιος και οι εθελοντές της αποστολής το δράμα των πολιτών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων συναδέλφων τους.

Αισθήματα υπερηφάνειας

Ο κ. Χρυσηλίου, αρχικά, θέλησε να τονίσει το μεγαλείο της πράξης των μελών της Πολιτικής Άμυνας, καθώς, όπως είπε, δεν επρόκειτο για μια αποστολή εργασίας, αλλά για το έργο εθελοντών, που ένιωσαν ότι ήθελαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους σε μια τέτοια κατάσταση. Οπότε, στα πρόσωπα των εθελοντών που μετέβησαν στην Αττική, ενδεχομένως να εκπροσωπείται ο κάθε ένας Κύπριος πολίτης που θα ήθελε να προσφέρει την βοήθειά του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανέφερε ο κ. Χρυσηλίου, ο οποίος εξέφρασε τα αισθήματα υπερηφάνειας του για τα παιδιά της αποστολής.

Διαβάστε, επίσης: Πυρκαγιές Αττικής: Η δορυφορική εικόνα των εμπρησμών

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας μετέβησαν στην Αττική, επιφορτισμένα με τα ίδια ακριβώς καθήκοντα που είχαν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών. Μάλιστα, έφεραν τον ατομικό εξοπλισμό πυρόσβεσης και τα κατάλληλα σακίδια, για να συνδράμουν τις προσπάθειες αποτελεσματικά.

«Σαν ποτάμι φωτιάς που κατέβηκε από το βουνό»

Η αποστολή της Πολιτικής Άμυνας ανέλαβε την περιοχή πάνω από την Αγία Μαρίνα της Νέας Μάκρης, η οποία είναι μια προέκταση του Μάτι Αττικής. Από την συγκεκριμένη περιοχή, διευκρίνησε, ξεκίνησε η πυρκαγιά, πέρασε μέσα από την Αγία Μαρίνα και κατέληξε στο Μάτι.
Βλέποντας την πυρκαγιά από το ύψωμα, ήταν σαν να βλέπαμε ένα ποτάμι φωτιάς να κατεβαίνει από το βουνό, περιέγραψε ο κ. Χρυσηλίου. Είναι απίστευτο το να βλέπεις πρασινάδα τεράστια και στο μέσο της μιας λωρίδα κατάμαυρη, που έδειχνε την πορεία που ακολούθησε η πυρκαγιά, είπε με έκπληξη ο επικεφαλής της κυπριακής αποστολής της Πολιτικής Άμυνας.

Διαβάστε, επίσης: «Έφευγα και έβλεπα την μητέρα μου να καίγεται» (Vid)

Η αποστολή της Πολιτικής Άμυνας

Η κύρια αποστολή των μελών της κυπριακής αποστολής, εξήγησε ο κ. Χρυσηλίου, ήταν η αντιμετώπιση μικροεστιών πυρκαγιάς, πάνω στο βουνό, καθώς και αναζωπυρώσεων.

Η κύρια έγνοια των Ελλήνων Πυροσβεστών ήταν το να διασωθούν πολίτες και να εντοπιστούν αγνοούμενοι από την κατοικημένη περιοχή, έτσι κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να παρέμεναν πάνω στο βουνό για την αντιμετώπιση των μικρών εστιών και αναζωπυρώσεων, εκ των οποίων υπήρξαν πάρα πολλές. Μαζί με την Πολιτική Άμυνα, ήταν και τα μέλη της αποστολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Άχαρη δουλειά

Μια άχαρη και εξαιρετικά δύσκολη δουλειά είχαν αναλάβει οι Κύπριοι εθελοντές, όπως είπε ο κ. Χρυσηλίου. Βρίσκονταν πάνω στο βουνό, με μια αποσκευή στην πλάτη, που είχε βάρος μέχρι και είκοσι κιλά, από τις 06:00 το πρωί, μέχρι και τις 22:00το βράδυ. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ανέλαβαν το έργο αυτό, «μας έκαναν περήφανους», δήλωσε ο κ. Χρυσηλίου, καθώς συνεχώς βρίσκονταν σε κίνηση, χωρίς να παραπονεθούν ούτε μια στιγμή για αίσθημα κούρασης.

Πολλαπλάσια η καταστροφή

Οι εικόνες που προβάλλονται από την τηλεόραση, δεν μπορούν να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής που αντίκρυσαν τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας. Το θέαμα που είδαν με τα μάτια τους είναι «πολλαπλάσιο» των όσων μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, εξήγησε.

«Έφυγαν» δεκάδες άνθρωποι, μα σώθηκαν χιλιάδες άλλοι

Δεν πρέπει να ξεχνούμε, αναφέρει εμφατικά ο κ. Χρυσηλίου, ότι, παρά το γεγονός ότι έχασαν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, χιλιάδες άλλοι ξέφυγαν από τον θάνατο, χάρη στις ενέργειες των πυροσβεστών, των αστυνομικών και όσων συνέβαλαν.

Αναπόφευκτα, επικεντρωνόμαστε στην τραγικότητα της κατάστασης, ωστόσο καλό είναι να αναφέρονται και τα αποτελέσματα των υπεράνθρωπων προσπαθειών των ανθρώπων που επιχειρούσαν ώστε να σωθεί ό,τι ήταν δυνατόν, υπογράμμισε.

«Ξέσπασμα σαν αρχαία τραγωδία»

Πολλές ήταν η ιστορίες που είδαν και άκουσαν οι διασώστες από την περιοχή της τραγωδίας. Αρκετός κόσμος μιλούσε στους διασώστες και τους ανέφερε ο καθένας την δική του προσωπική εμπειρία.

Μια από αυτές, που αποτυπώθηκε στον κ. Χρυσηλίου, ήταν η ιστορία μιας γυναίκας κατοίκου της περιοχής, που γλίτωσε από του Χάρου τα δόντια. Η γυναίκα είχε κλειστεί στο σπίτι της και δεν το εγκατέλειπε, φοβούμενη να βγει από αυτό. Ωστόσο, στην συνέχεια, φαίνεται πως μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος ή της Ελληνικής Αστυνομίας, την έβγαλαν έξω και την απομάκρυναν.

Περνώντας ο κίνδυνος, η γυναίκα επέστρεψε και αντίκρυσε το σπίτι της το οποίο επίσης διασώθηκε, σε αντίθεση με άλλα σπίτια της περιοχής. Τότε, εκείνη ξέσπασε με τρόπο που θύμιζε αρχαία τραγωδία, είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η γυναίκα ένιωθε ένοχη που το σπίτι της σώθηκε, ενώ τα άλλα της περιοχής έγιναν στάχτη. «Μακάρι να καιγόταν το σπίτι μου και να γλίτωνε μια ζωή», φώναζε, δακρύζοντας...

Η καταστροφή είπε ο κ. Χρυσηλίου, είναι πολύ μεγάλη και ο κόσμος πραγματικά χρειάζεται την κάθε δυνατή βοήθεια. Όχι μόνο σε τρόφιμα, αλλά και σε υποδομές, διευκρίνησε. Δεν υπάρχει ρεύμα και νερό, αγαθά σημαντικά για την διαβίωση των ανθρώπων, ανέφερε καταληκτικά.

Εάν είναι εμπρησμός, είναι δολοφονία

Μετά τα όσα προέκυψαν από την διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χρυσηλίου, μας είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να γνωρίζει, ούτε είχε εντοπιστεί κάτι σχετικό, το οποίο να αντελήφθη ο ίδιος. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δολοφόνος εκείνος που ενδεχομένως να θέλησε να ανάψει φωτιά, ενώ επικρατούσαν οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, με τους τόσο ισχυρούς ανέμους.

Θέλοντας να δώσει εικόνα, ώστε να αντιλφθούμε το μέγεθος παρόμοιας καταστροφής σε κυπριακά δεδομένα, περιέγραψε χαρακτηριστικά: μπορούμε να πάρουμε την έκταση και την πυκνή βλάστηση που υπάρχει στις Πλάτρες, να την φανταστούμε μεγαλύτερη και να την ενσωματώσουμε στην πόλη της Λεμεσού, που είναι παραθαλάσσια και πυκνοκατοικημένη. Εάν ήταν εμπρησμός, είπε, ο σκοπός ήταν να πεθάνει κόσμος.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X