ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πύρινη λαίλαπα στην Ελλάδα – Στα Δερβενοχώρια το δύσκολο μέτωπο

Καλή εικόνα σε Σαρωνίδα και Λουτράκι

Μάχη σε πολλαπλά και ταυτόχρονα μέτωπα συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να κατασβήσουν τις φωτιές που καίνε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Η σοβαρότερη πυρκαγιά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι αυτή στα Δερβενοχώρια, όπου τα εναέρια επιχειρούν από νωρίς το πρωί με στοχευμένες ρίψεις.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα πύρινα μέτωπα, η εικόνα από τις πυρκαγιές έχει ως εξής: 

  • Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα και μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια, προς Καλύβια, όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν δύο Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64.
  • Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι, καθώς και στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα ΑΒ-214, δύο CL-415 και τρεις τράκτορες στο πρώτο κύμα, ενώ θα ακολουθήσουν ένα ΑΒ-214, δύο CL-415 και δύο CL-215.
  • Υπάρχουν ενεργά μέτωπα στα Δερβενοχώρια παρά τις πρωινές εναέριες ρίψεις.

Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια Τιτάν και Χάλυψ.

Τελικά, αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, δύο CL-415, δύο CL-215 και δύο Air Tractors στο πρώτο κύμα και τρία S-64 στο δεύτερο.

Καπαρέλλι: Έχει οριοθετηθεί η φωτιά, ενώ παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Κάηκαν σπίτια σε Λουτράκι και Σαρωνίδα

Στην επόμενη φάση από την οριοθέτηση των πυρκαγιών θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από το τετραπλό μέτωπο φωτιάς που ξέσπασε χθες. Σύμφωνα με όσα έχουν αρχίσει να γίνονται σταδιακά γνωστά, αφού σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση, υπάρχουν καμένα σπίτια από τις φωτιές στη Σαρωνίδα και στο Λουτράκι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χ. Βυτινιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προέβη σε μια πρώτη εκτίμηση ότι έχουν καεί ολοσχερώς 20 με 25 σπίτια. «Η εικόνα είναι απελπιστική, έχει ξεκινήσει η φωτιά από την Καλλιθέα, κατευθύνθηκε σε οικισμούς, καίει πευκόδασος και κατευθύνεται προς τον Άγιο Δημήτριο, αν και θέλω να πιστεύω πως δεν θα φθάσει εκεί.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι στο μέτωπο του Αγίου Χαραλάμπου, όπου ρίχνουν συνέχεια τα αεροπλάνα. Εδώ όπου είμαι υπάρχουν και μεγάλα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής.

Οι περιουσίες που κατεστράφησαν είναι αρκετές και πολλές, κυρίως σε σπίτια. Εκτιμούμε ότι 20 με 25 σπίτια έχουν καεί τελείως, είναι κυρίως εξοχικά, είναι αραιοδομημένη η περιοχή» είπε.

Ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, μίλησε για τη φωτιά, που έκαψε αρκετά σπίτια στη Σαρωνίδα. Ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές χωρίς ρεύμα και κατά συνέπεια χωρίς νερό, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν καμένα σπίτια σε Σαρωνίδα, Τραμπουριά, Όλυμπο και Φέριζα.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση