ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς ο Πριγκόζιν από σύμμαχος έγινε επαναστάτης

Η άμεση ανάλυση του BBC

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν το αποκαλεί «πορεία προς τη δικαιοσύνη» ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά για «θανάσιμη απειλή» ενώ ένας ανώτερος Ρώσος διοικητής λέει ξεκάθαρα πως πρόκειται για «πραξικόπημα».

Όπως και να το πούμε, ο αρχηγός της Βάγκνερ είναι έτοιμος για να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Αυτό εξάλλου ήταν κάτι που είχε αρχίσει να φαίνεται εδώ και μήνες καθώς οι δημόσιες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ του Πριγκόζιν και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ήταν καθημερινές και είχαν να κάνουν με τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Βάγκνερ είχε επανειλημμένα κατηγορήσει το υπουργείο ότι επίτηδες δεν προμήθευε την ομάδα μισθοφόρων με επαρκή πυρομαχικά.

Ο Πριγκόζιν δεν σταματά να ασκεί όλο και πιο έντονη κριτική τόσο τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού όσο και στον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή σκότωσε μισθοφόρους της Βάγκνερ σε στρατόπεδο. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά πως συνέβη κάτι τέτοιο και κάνει λόγο για «προβοκάτσια».

Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο παρακολουθούν την απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία τρώγοντας ποπ κορν

Πραξικόπημα ή κάτι άλλο;

Αν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος αναφέρει στην ανάλυσή του το BBC, τότε αυτό δεν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Στα παραληρήματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πριγκόζιν έχει φροντίσει να μην επικρίνει τον πρόεδρο Πούτιν ή τη ρωσική κυβέρνηση.

Πάντα τόνιζε ότι η διαμάχη του είναι με τη στρατιωτική ηγεσία και όχι με το Κρεμλίνο.

Αλλά αυτό δεν παρηγορεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο Πούτιν ο οποίος απευθυνόμενος προς το έθνος επιχείρησε να πείσει τους Ρώσους ότι εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο.

Πολίτες που βρίσκονται ανάμεσα στη Βάγκνερ και τον ρωσικό στρατό που πλησιάζει, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Περικυκλώνουν τα οχήματα της Βάγκνερ, αναρτούν ρωσικές σημαίες και με κάθε τρόπο προσπαθούν να πείσουν τους δύο πλευρές να υποχωρήσουν ειρηνικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο δεν θα επιχειρήσει να συνομιλήσει με τον Πριγκόζιν για να τον ηρεμήσει.

Στην ομιλία του ο Πούτιν αναφέρθηκε σε «προδοσία» και «πισώπλατα μαχαιρώματα». Υποσχέθηκε ότι θα δώσει σκληρή απάντηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει την υποστήριξη των ανώτερων Ρώσων διοικητών. Ορισμένοι έχουν ήδη καταδικάσει τις ενέργειες του Πριγκόζιν.

Αυτός ο άνδρας με ένα ακορντεόν στα χέρια δείχνει την αντίστασή του παίζοντας και τραγουδώντας μπροστά από τα στρατιωτικά οχήματα της Βάγκνερ. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να υπερασπιστούν την πόλη τους με ειρηνικό τρόπο.

Πώς βλέπει ο ρωσικός στρατός τον Πριγκόζιν

Αυτό που ακόμα δεν έχει γίνει σαφές είναι πώς βλέπουν όλα όσα κάνει ο Πριγκόζιν οι κατώτερες τάξεις του στρατού. Σε ποιο βαθμό οι επικρίσεις του Πριγκόζιν προς τους στρατιωτικούς αρχηγούς βρήκαν απήχηση εκεί;

Παρακολουθώντας τον Πούτιν να κάνει το τηλεοπτικό του διάγγελμα θυμηθήκαμε τη δραματική ομιλία που είχε εκφωνήσει πριν από 16 μήνες, όταν ανακοίνωσε την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ήταν ένας πολύ διαφορετικός Βλαντιμίρ Πούτιν τότε. Φαινόταν εξαιρετικά σίγουρος για τη νίκη.

Αυτή ήταν μια επιχείρηση που οι ρωσικές αρχές ανέμεναν ότι θα τελείωνε σε λίγες ημέρες, το πολύ σε λίγες εβδομάδες.

Αλλά δεν πήγε καθόλου σύμφωνα με το σχέδιο. Ο πόλεμος της Ρωσίας δεν οδήγησε μόνο σε θάνατο και καταστροφή την Ουκρανία αλλά προκάλεσε αστάθεια στο εσωτερικό της ίδιας της Ρωσίας.

Και αυτό οδήγησε στα δραματικά γεγονότα που παρακολουθούμε τώρα με τον Πριγκόζιν και τους μαχητές του Βάγκνερ.

Δημιουργεί άλλον έναν τεράστιο πονοκέφαλο για το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν πια δεν πολεμάει μόνο την Ουκρανία αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανταρσία στο εσωτερικό της χώρας του.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση