ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα αεροπλάνα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τις αναταράξεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης

24news team

Είναι γεγονός πως οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στην καθημερινή μας ζωή. Πώς όμως το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη επηρεάζει τις πτήσεις;

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία, οι αναταράξεις στα αεροπλάνα αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε πως οι αναταράξεις σε ένα τυπικό δρομολόγιο στον Βόρειο Ατλαντικό αυξήθηκαν κατά 55% μεταξύ του 1979 και του 2020. Η έρευνα βασίστηκε στις αλλαγές ταχύτητας του ανέμου σε μεγάλα υψόμετρα λόγω του θερμότερου αέρα από τις εκπομπές του άνθρακα.

Ο καθηγητής Πολ Γουίλιαμς, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ που ασχολήθηκε με την εν λόγω έρευνα ανέφερε: «Μετά από μια δεκαετία έρευνας που δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις αναταράξεις στον καθαρό αέρα στο μέλλον, έχουμε τώρα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αύξηση έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο ειδικός επιστήμονας προσθέτει: «Θα πρέπει να επενδύσουμε σε βελτιωμένα συστήματα πρόβλεψης και ανίχνευσης αναταράξεων, για να αποτρέψουμε τον τραχύ αέρα να οδηγήσει σε πιο ανώμαλες πτήσεις τις επόμενες δεκαετίες».

Πέρα από τις σημαντικές αυξήσεις σε αναταράξεις που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ και τον Βόρειο Ατλαντικό, σημαντικές αυξήσεις παρουσίασαν και οι πτήσεις στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής Πολ Γουίλιαμς τονίζει πως τα ραντάρ μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν αναταράξεις από φαινόμενα κακοκαιρίας, οι αναταράξεις στον καθαρό αέρα όμως είναι σχεδόν αόρατες και δύσκολο να εντοπιστούν.

Καταληκτικά, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ διευκρινίζει πως κανείς δεν πρέπει να σταματήσει να ταξιδεύει με αεροπλάνο λόγω του φαινομένου αυτού, αρκεί «να κρατάτε τη ζώνη σας δεμένη όλη την ώρα, θα είστε ασφαλείς ακόμα και στις χειρότερες αναταράξεις».

Με πληροφορίες από BBC.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση