ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ψηλά τα χέρια!»: Η έφοδος των ισραηλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα (vid)

«Εξαιρετική ανησυχία» εκφράζουν ΠΟΥ και Ερυθρός Σταυρός

Βίντεο και φωτογραφίες από την έφοδο που πραγματοποίησαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ισραηλινές Αρχές, την ώρα που διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την επιδρομή στο μεγάλο κτιριακό συγκρότημα.

Στο οπτικό υλικό εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, Ισραηλινοί στρατιώτες να παραδίδουν στο νοσοκομείο ιατρικό υλικό που περιλαμβάνει θερμοκοιτίδες για νεογέννητα και βρεφικές τροφές.

Επίσης δόθηκαν στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της στρατιωτικής επιχείρησης:

«Ψηλά τα χέρια»: Οι μαρτυρίες από το Αλ Σίφα

Δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα και πυροβολώντας στον αέρα, δίνουν εντολή στους κατοίκους της Γάζας, που έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, να παραδοθούν: η μάχη γύρω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας διεξάγεται πλέον στις πτέρυγές του και τους ορόφους του, μεταφέρει δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το AFP και βρίσκεται εκεί.

Ισραηλινοί στρατιώτες φωνάζουν από τα μεγάφωνα στα αραβικά: «Όλοι οι άνδρες 16 ετών και άνω, σηκώστε ψηλά τα χέρια και βγείτε από τα κτίρια προς την εσωτερική αυλή για να παραδοθείτε».

Αμέσως εκατοντάδες νέοι βγαίνουν από διάφορες υπηρεσίες του τεράστιου νοσοκομειακού συγκροτήματος στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, όπου επικεντρώνονται πλέον οι μάχες ανάμεσα στα ισραηλινά άρματα μάχης και τους μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία στη Γάζα, υποστηριζόμενοι από τον Ισλαμικό Τζιχάντ.

Αυτές οι δύο οργανώσεις θεωρούνται «τρομοκρατικές» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2.300 άνθρωποι, εκ των οποίων ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι του πολέμου βρίσκονται μέσα στο Αλ Σίφα, το οποίο έχει περικυκλωθεί εδώ και μέρες από τα ισραηλινά άρματα μάχης και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού του ισραηλινού στρατού.

Ένας γιατρός στο αλ Σίφα δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι πυροβολισμοί έξω από το νοσοκομείο υποχρέωσαν το προσωπικό του να μην πλησιάζει τα παράθυρα για λόγους ασφαλείας έπειτα από ισραηλινή επιδρομή. Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σφυροκοπούν τις εγκαταστάσεις αυτές επειδή η Χαμάς έχει διοικητήριο από κάτω και χρησιμοποιεί υπόγειες σήραγγές για να κρατάει εκεί τους ομήρους, έναν ισχυρισμό τον οποίο διαψεύδει ωστόσο ο γιατρός Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι.

Οι γεννήτριες έχουν πάψει να λειτουργούν

Σύμφωνα με τους γιατρούς και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, κανένας από αυτούς δεν μπορεί να βγει έξω, καθώς κινδυνεύει να δεχθεί πυρά την ώρα που γύρω τους μαίνονται μάχες.

Σήμερα το πρωί, Παλαιστίνιοι σε σειρές με τα χέρια ψηλά στον αέρα, συγκεντρώνονταν στο προαύλιο του νοσοκομείου, ερχόμενοι από την πτέρυγα εγκαυμάτων, το μαιευτήριο, την χειρουργική πτέρυγα ή ακόμη την πτέρυγα αιμοκάθαρσης, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι βρίσκονται πλέον στην μεγάλη αυλή του νοσοκομειακού συγκροτήματος με τα χέρια ψηλά. Κάποιοι γδύθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στο εσωτερικό, στους διαδρόμους των διαφόρων τμημάτων του Αλ Σίφα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1946 και στο οποίο εργάζονται ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), οι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα πηγαίνοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο, ψάχνοντας εμφανώς για μαχητές της Χαμάς.

Γυναίκες και παιδιά που κλαίνε υποβάλλονται σε έρευνες. Άλλοι υποχρεώνονται να περάσουν από μια κάμερα αναγνώρισης, όπως αυτές που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των διαδρόμων απομάκρυνσης των αμάχων προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Εδώ και χρόνια, το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως βάσεις, ότι έχει σκάψει ένα δίκτυο σηράγγων κάτω από το Αλ Σίφα και ότι χρησιμοιποιεί τους ασθενείς του ως "ανθρώπινες ασπίδες".

Ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται πλέον μέσα στο συγκρότημα, έχοντας πάρει θέση μπροστά από διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων αυτή των επειγόντων περιστατικών.

Τις τελευταίες μέρες οι γεννήτριες του νοσοκομείου είχαν πάψει να λειτουργούν λόγω της έλλειψης καυσίμων --καθόλου καύσιμο δεν έχει εισέλθει στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Δύο μέρες μετά, το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

Θερμοκοιτίδες

Τουλάχιστον 9 πρόωρα βρέφη πέθαναν αφού βγήκαν από τις θερμοκοιτίδες τους, ενώ 27 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας πέθαναν επειδή είχε πάψει να λειτουργεί το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ομαδικός τάφος ανοίχτηκε μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα και ήδη έχουν ταφεί εκεί «179 πτώματα», σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, τον γιατρό Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι απέστειλε «ιατρικές ομάδες» και στρατιώτες που «μιλούν αραβικά» για την «στοχευμένη επιχείρησή του» σε «μια ειδική ζώνη» του Αλ Σίφα.

Σήμερα το πρωί ανακοίνωσε επίσης ότι «παρέδωσε θερμοκοιτίδες, βρεφική τροφή και ιατρικό υλικό» στο πλαίσιο της «επιχείρησής» του.

Αν και καθημερινά ο ΟΗΕ, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαναλαμβάνουν ότι ένα νοσοκομείο «δεν πρέπει ποτέ να δέχεται επίθεση», για το Ισραήλ η είσοδος των στρατιωτών του στο Αλ Σίφα δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Για την Χαμάς είναι «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Στις 7 Οκτωβρίου, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε μια πρωτόγνωρου εύρους επίθεση στο Ισραήλ. Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει νυχθημερόν την Λωρίδα της Γάζας από αέρα, θάλασσα και ξηρά. Πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πλήγματα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι γυναίκες και παιδιά.

«Εξαιρετική ανησυχία» εκφράζουν ΠΟΥ και Ερυθρός Σταυρός

Εξαιρετικά ανησυχητικές χαρακτήρισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τις πληροφορίες για επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι πληροφορίες για στρατιωτική επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι βαθειά ανησυχητικές», τονίζει σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

"Χάσαμε ξανά την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την ασφάλεια τη δική τους και των ασθενών τους", υπογραμμίζει.

"Εξαιρετική ανησυχία" εξέφρασε σήμερα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για τον αντίκτυπο της στρατιωτικής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Σίφα.

Η ΔΕΕΣ υπενθύμισε ότι "οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και οι άμαχοι θα πρέπει να προστατεύονται πάντα" και σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή "με τις αρμόδιες αρχές".

Έκκληση σε όλες τις πλευρές να "δώσουν τέλος στη φρίκη" στη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε σήμερα και η επικεφαλής της UNICEF στη διάρκεια σπάνιας επίσκεψής της στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

"Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά προστατεύονται και λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", δήλωσε η Κάθριν Ράσελ σε επίσκεψή της σε νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

"Μόνον οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση μπορούν πραγματικά να δώσουν τέλος στη φρίκη", σημείωσε η ίδια.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση