ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πράγα: «Σπασίκλας» φοιτητής Ιστορίας και εμμονικός με τα όπλα ο δράστης

Τι εντοπίστηκε στο σπίτι του

Ο ένοπλος που εξαπέλυσε τον τρόμο στην Πράγα και δολοφόνησε 14 ανθρώπους ήταν ένας εσωστρεφής φοιτητής, εμμονικός με την Ιστορία και τα όπλα που είχε φτιάξει μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι του σπιτιού του, το οποίο είχε μετατρέψει σε οπλοστάσιο.

Ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ, που περιγράφεται ως υπόδειγμα φοιτητή, σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε 25 κατά τη διάρκεια της μαζικής δολοφονίας χθες στην Πράγα, όπου πυροβόλησε αδιακρίτως φοιτητές και τουρίστες από το μπαλκόνι του κτιρίου Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Καρόλου, γράφει η «Daily Mail».

Πριν ξεκινήσει την αποτρόπαια δράση του στους χώρους του πανεπιστημίου, ο 24χρονος φοιτητής Ιστορίας είχε δολοφονήσει τον πατέρα του και είχε στείλει μήνυμα σε φίλη του ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Η αυτοσχέδια βόμβα στο σπίτι του μακελάρη της Πράγας

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αστυνομία φέρεται να βρήκε μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι του σπιτιού του
Ντέιβιντ Κόζακ, καθώς και το πτώμα του πατέρα του.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στη «La Stampa» ότι ο αυτοσχέδιος μηχανισμός αποτελούνταν από «κάνιστρα, πυρομαχικά, πυροτεχνικό υλικό και χημικές ουσίες».

«Το κελάρι έμοιαζε με καταφύγιο. Η φιάλη ήταν μεγάλη, είχε πολλά καλώδια συνδεδεμένα με αυτήν, που οδηγούσαν σε άλλον εξοπλισμό. Κατά τη γνώμη μου, περιείχε ένα σύστημα που θα προκαλούσε έκρηξη», δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στην έρευνα.

«Σπασίκλας» που αγαπούσε την Ιστορία και τα όπλα και μισούσε τον κόσμο

Περισσότερες λεπτομέρειες προκύπτουν και για τον Ντέιβιντ Κόζακ, όπως τον κατονομάζουν τα ΜΜΕ, με όσους τον γνώριζαν να τον περιγράφουν ως έναν εσωστρεφή «σπασίκλα» της Ιστορίας, που γοητευόταν από τα όπλα και μισούσε τον κόσμο.

Ο Kozak, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή του διατριβή για την πολωνική ιστορία του 19ου αιώνα, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Η είδηση έρχεται καθώς δραματικά πλάνα από κάμερες της αστυνομίας δείχνουν αστυνομικούς να τρέχουν μέσα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου για αναζητώντας τον 24χρονο δράστη προτού τον βρουν νεκρό, αφού φέρεται να έβαλε ο ίδιος τέλος στην ζωή του.

Ταυτοποιήθηκαν τα 14 θύματα

Τα πλάνα δείχνουν επίλεκτους αστυνομικούς να τρέχουν προς το κτίριο και να ανεβαίνουν τις σκάλες προς τα πάνω, σε μια προσπάθεια να βρουν τον Kozak, ο οποίος εκτελούσε ένα προς ένα τα θύματά του από το μπαλκόνι.

Οι επίλεκτοι αστυνομικοί εισέβαλαν από μια πόρτα στο μπαλκόνι και τα πλάνα δείχνουν το σώμα του νεαρού να βρίσκεται στο πάτωμα. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο 24χρονος, γνωρίζοντας ότι ήταν περικυκλωμένος από αστυνομικούς, αυτοκτόνησε με το κυνηγετικό του όπλο αφού πέταξε το ελίτ τουφέκι μεγάλου βεληνεκούς από το μπαλκόνι.

Στο έδαφος, ένας ηρωικός άνδρας ακούγεται να φωνάζει «πυροβόλησέ με ρε γ...ε» σε μια απελπισμένη και γενναία προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του δράστη και να σώσει τις ζωές των άλλων, αναφέρει η εφημερίδα Blesk.

Όμως ο 24χρονος αγνοώντας τις εκκλήσεις του αστυνομικού συνέχιζε να πυροβολεί με μανία τα θύματά του.

Η τσεχική αστυνομία δήλωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε και τα 14 θύματα και ενημέρωσε τις οικογένειές τους, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ημέρα πένθους το Σάββατο. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών υπήρχαν δύο πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένας Ολλανδός.

8 όπλα κατείχε νόμιμα ο δράστης

Με την έρευνα να προχωρά χθες, μετά τα μεσάνυχτα, μια γυναίκα από το χωριό Χοστούν κάλεσε την αστυνομία για να τους πει ότι ο 24χρονος της είχε στείλει ένα μήνυμα αυτοκτονίας και δεν απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις της.

Δέκα λεπτά αργότερα, στις 12.40μ.μ., η αστυνομία στην περιοχή ανακάλυψε το πτώμα του πατέρα του νεαρού δράστη, καθώς και τον εξοπλισμό που έμοιαζε με «εκρηκτικό μηχανισμό» στο σπίτι της οικογένειας.

Αλλά όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι της οικογένειάς του αυτός είχε ήδη φτάσει στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, όπου άρχισε να εξαπολύει το μακελειό του.

Ο δράστης κατείχε νόμιμα πολλά όπλα. Σύμφωνα με την «La Stampa», αστυνομία υπογράμμισε ότι ο 24χρονος μακελάρης είχε άδειες για τη νόμιμη κατοχή οκτώ συνολικά όπλων, δύο εκ των οποίων ήταν μακρύκαννα όπλα, πιθανώς αυτά που χρησιμοποίησε στους μαζικούς πυροβολισμούς.

Είχε μαζί του, στην επίθεση, ένα καννονικό οπλοστάσιο όπλων και πυρομαχικών, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να εξηγεί ότι «αν η αστυνομία δεν είχε μπει εγκαίρως στο κτίριο, ο δράστης δεν θα ήταν νεκρός στην οροφή και θα υπήρχαν πολύ περισσότερα θύματα».

Το μακελειό της Πέμπτης είναι ο χειρότερος μαζικός πυροβολισμός στην Τσεχική Δημοκρατία και ο δράστης πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε από έναν σχολικό πυροβολισμό που πραγματοποίησε 14χρονη μαθήτρια στη Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η ανατριχιαστική ανάρτηση στο «ημερολόγιο»

«Θέλω να κάνω πυροβολισμούς σε σχολείο και πιθανώς να αυτοκτονήσω, η Alina Afanaskina με βοήθησε πάρα πολύ», φέρεται να έγραψε ο δράστης στις 10 Δεκεμβρίου.

Η ανατριχιαστική ανάρτηση στο «ημερολόγιο», όπως το ονόμασε ο συγγραφέας, για τη «ζωή πριν από τους πυροβολισμούς» συνέχισε: «Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον».

Μόλις πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των ενοχλητικών αναρτήσεων στο διαδίκτυο, ένας πατέρας και ένα κοριτσάκι του έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς στο Κλάνοβιτσε, μια δασική περιοχή έξω από την Πράγα.

Περισσότεροι από 250 αστυνομικοί εστάλησαν για να ερευνήσουν την περιοχή και ένα ελικόπτερο με θερμική κάμερα χρησιμοποιήθηκε για να ερευνήσει τη δασική περιοχή, αλλά ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την πλατεία και την περιοχή που γειτνιάζει με το κτίριο του πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο τμήμα της πόλης που έχει έναν δημοφιλή δρόμο που οδηγεί τους τουρίστες στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, μία μέρα μετά από το φλιβερό γεγονός.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση