ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠΟΥ: «Στα σκουπίδια» η ενδιάμεση έκθεση για την αποστολή στην Ουχάν

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, σχεδιάζει «να πετάξει στα σκουπίδια» την ενδιάμεση έκθεσή

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η Wall Street Journal σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή έρχεται καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την έρευνα του ΠΟΥ και μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ζητά νέα διερεύνηση του θέματος. «Η πλήρης έκθεση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες», είπε πάντως ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς στο πρακτορείο Reuters. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους λόγους που καθυστερεί η δημοσίευση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ αναφορικά με την αποστολή τους στην Ουχάν.

Σε ανοικτή τους επιστολή 26 επιστήμονες ζήτησαν την Τετάρτη νέα διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού επισημαίνοντας ότι «δομικοί περιορισμοί» κατέστησαν σχεδόν ανέφικτη την επαρκή διεξαγωγή της έρευνας του κλιμακίου του ΠΟΥ/ Και μεταξύ άλλων αμφισβήτησαν την επιστημονική ανεξαρτησία των «Κινέζων πολιτών», που αποτελούσαν το ήμισυ των μελών του κλιμακίου. «Ως εκ τούτου καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων δεν διέθετε την απαιτούμενη εντολή, ανεξαρτησία ή την πρόσβαση για να διεξάγει μια πλήρη και άνευ περιορισμών έρευνα αναφορικά με όλες τις υποθέσεις για την προέλευση του SARS-CoV-2 – είτε με φυσικό τρόπο είτε μέσω διαρροής/ατυχήματος από εργαστήριο», αναφέρουν.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν συνέλεξε εκτεταμένα δείγματα ιών και διατυπώθηκαν θεωρίες ότι αυτό ευθύνεται για το αρχικό ξέσπασμα του κορωνοϊού με τη διαρροή του στην πόλη. Η Κίνα έχει απορρίψει την πιθανότητα και προώθησε άλλες θεωρίες, μεταξύ των οποίων ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από αλλού, ίσως και απο τις ΗΠΑ. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ μελετούν διάφορες υποθέσεις για το πώς πέρασε ο ιός στον άνθρωπο, αλλά η Κίνα αρνήθηκε να τους δώσει ανεπεξέργαστα στοιχεία για τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, όπως είπε ο Ντόμινικ Ντουάιερ, εκ των μελών της αποστολής τον περασμένο μήνα, περιπλέκοντας πιθανώς τις προσπάθειες κατανόησης του πώς ξεκίνησε η πανδημία.

Το κλιμάκιο του ΠΟΥ έφθασε στην Κίνα τον Ιανουάριο και επί τέσσερις εβδομάδες αναζητούσε την προέλευση της επιδημίας, αλλά οι επισκέψεις του οργανώνονταν από τις Κινεζικές Αρχές, ενώ εμπόδιζαν τις επαφές του με ντόπιους, λόγω των περιοριστικών μέτρων, χώρια που πέρασαν τις πρώτες 15 ημέρες σε καραντίνα σε ξενοδοχείο. Στις 9 Φεβρουαρίου ο ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων και ζωονοτικών ασθενειών του οργανισμού, Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανο» το σενάριο διαρροής του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο. Ωστόσο, τρεις μέρες αργότερα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι όλα τα σενάρια «παραμένουν στο τραπέζι» αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X