ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στο Ισραήλ: Θρίλερ για το πότε θα γίνει η χερσαία επίθεση

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με ηγέτες της Δύσης

Η μεγάλη αντεπίθεση των Ισραηλινών εναντίον της Χαμάς, η πολεμική επιχείρηση την οποίαν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτηρίζει «ή τώρα ή ποτέ» για τη χώρα του, αναμένεται να εκδηλωθεί από ώρα σε ώρα -αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε ακριβώς θα δοθεί η διαταγή για την προέλαση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ισραηλινοί αυξάνουν την πίεση στη Χαμάς, με πολλαπλές επιθέσεις από αέρος, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ημερών. Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε δύο θύλακες της Χεζμπολάχ, σε έδαφος του Λιβάνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές κοντά σε τρία νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσαν παλαιστινιακά ΜΜΕ. Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής αν επλήγησαν τα νοσοκομεία ούτε έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό για την πληροφορία αυτή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έγιναν βομβαρδισμοί κοντά στα νοσοκομεία Σίφα, Αλ Κουντς και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, βόρεια.

Ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός προκάλεσε «σοβαρές ζημιές και τραυματισμούς», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο άμεσα. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ζημιές στα ή κοντά στα άλλα δύο νοσοκομεία μέχρι στιγμής.

Ενόσω το «θρίλερ» παρατείνεται χωρίς ορατό φινάλε γύρω από το πότε το Ισραήλ θα ανταποδώσει το χτύπημα στους Παλαιστινίους τρομοκράτες, ο απολογισμός των απωλειών εξακολουθεί να μεγαλώνει. Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 1 Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν, όταν δυνάμεις της Χαμάς εξαπέλυσαν ένα αντιαρματικό βλήμα με στόχο το κιμπούτζ Κισουφίμ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Προηγουμένως οι Ισραηλινοί είχαν χτυπήσει ένα τζαμί στην επικράτεια των Παλαιστινίων, στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού, θεωρώντας το σαν άντρο πολεμικής προετοιμασίας των αντιπάλων τους. Σε κάθε περίπτωση, οι αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται με καθημερινά μικρο-επεισόδια. Ενισχύοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για προεόρτια της, ισοπεδωτικής και ανελέητης, όπως αναμένεται επίθεσης εκ μέρους του Ισραήλ.

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν, Τριντό και Ευρωπαίων ηγετών για τον πόλεμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Βρετανίας υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμύνεται, ωστόσο παρότρυναν ταυτόχρονα τον ισραηλινό στρατό να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από τη συνδιάλεξη, που έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, οι ηγέτες καλωσόρισαν την απελευθέρωση δυο ομήρων και κάλεσαν να αφεθούν επίσης ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες.

Εντατικές προσπάθειες ειρηνικής μεσολάβησης σε δύο μέτωπα

Παρόλ' αυτά, ενώ ο ισραηλινός στρατός αναμένει τη διαταγή για συντονισμένα πυρά κατά της Χαμάς, σε ένα παράλληλο επίπεδο με την καθαυτό ένοπλη σύγκρουση, μαίνονται οι εντατικές προσπάθειες ειρηνικής μεσολάβησης σε δύο μέτωπα: Το ένα αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, την οποίαν οι Ισραηλινοί επέτρεψαν να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας. Το δεύτερο έχει να κάνει με την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς.

Σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους της Γάζας, το Σάββατο διέσχισαν τα σύνορα του Ισραήλ 20 φορτηγά με τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικά χρειώδη κ.λπ, και την Κυριακή εισήλθαν στην περιοχή των Παλαιστινίων επιπλέον 14 βαρέα οχήματα, επίσης γεμάτα με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αμερικανικός παράγοντας κυρίως επιδιώκει την καθυστέρηση του νέου γύρου εχθροπραξιών, ελπίζοντας ότι στο χρόνο που θα μεσολαβήσει έως τον αναμενόμενο καταιγισμό πυρών, στη Λωρίδα της Γάζας θα έχει περάσει ικανοποιητική ποσότητα υλικών πρώτης ανάγκης. Το κυριότερο είναι όμως ότι, όσο μετατίθεται για αργότερα η αντεπίθεση των Ισραηλινών, τόσο πλησιάζει η στιγμή που η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ομήρους.

Βεβαίως, οι Ισραηλινοί τονίζουν ξανά και ξανά ότι, μολονότι επιτρέπουν τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για τους αμάχους, τίποτα δεν μπορεί να ματαιώσει την αντεπίθεση του στρατού τους. Το ζήτημα δεν είναι «αν» θα ξεσπάσει η νέα φάση του πολέμου, αλλά πότε θα γίνει αυτό, εξού και προειδοποίησαν τους Παλαιστινίους να εκκενώσουν άμεσα το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να μετακινηθούν προς το νότο.

Από τη δική του πλευρά, ο βασικός χρηματοδότης και συνεργός της Χαμάς, το Ιράν, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο Ισραήλ, ότι εάν το Ισραήλ δεν αναστείλει τις πολεμικές επιχειρήσεις, ολόκληρη η Μέση Ανατολή θα αναφλεγεί, με ολέθριες συνέπειες ευρύτερα.

Οι απώλειες, μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 1.400 νεκρούς βάσει αναφορών από το Ισραήλ, ενώ η Χαμάς ζητωκραυγάζει και επαίρεται ότι από τα πυρά της έπεσαν νεκροί περισσότεροι από 4.600 άνθρωποι.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση