ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυτές είναι οι δύο γυναίκες όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς

Οι σύζυγοι και των δύο γυναικών παραμένουν σε ομηρία.

Οι δύο όμηροι που η Χαμάς δήλωσε ότι απελευθέρωσε «για ανθρωπιστικούς λόγους» κατονομάστηκαν από την οργάνωση ως οι Ισραηλινές Νουρίτ Γιτζάκ (Nurit Yitzhak) και Γιότσβεντ Λίφσιτς (Yochved Lifshitz), μεταδίδει ο Guardian.

H απελευθέρωση των δύο ομήρων από τη Χαμάς επιβεβαιώθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό και αναφέρθηκε ότι «ελπίζουμε να επιστρέψουν γρήγορα στους αγαπημένους τους». Ορισμένες αναρτήσεις στα social media αναφέρουν ότι οι γυναίκες είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Η Χαμάς, σε δήλωση του Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των ένοπλων Ταξιαρχιών της Αλ-Κασάμ, είπε τις απελευθέρωσαν λόγω «επιτακτικής ανθρωπιστικής ανάγκης και κακής κατάστασης της υγείας τους». Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι προσπάθησαν να τις απελευθερώσουν την περασμένη Παρασκευή αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε.

Το Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά τη Χαμάς.

Οι δύο όμηροι που απελευθερώθηκαν

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Χαμάς, η μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ ήταν καθοριστική στις διαπραγματεύσεις για τις απελευθερώσεις των δύο γυναικών σήμερα. Το Κατάρ ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις και των δύο Αμερικανίδων την περασμένη Παρασκευή και ο ρόλος του αποδεικνύεται σημαντικός.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτές η απελευθέρωση των Νουρίτ Γιτζάκ και Γιότσβεντ Λίφσιτς δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις για άλλους 50 ομήρους.

«Διευκολύναμε την απελευθέρωση άλλων 2 ομήρων, μεταφέροντάς τες έξω από τη Γάζα σήμερα το βράδυ. Ο ρόλος μας ως ουδέτερος διαμεσολαβητής μας δίνει αυτή τη δυνατότητα και είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα», ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός σε ανακοίνωση στο Χ.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται πληροφορίες συγγενή, η Χαμάς έχει όμηρο τον 85χρονο Άμιραμ Κούπερ, σύζυγο της 79χρονης Νουρίτ. Η νύφη τους, Noa, ήταν αυτή που αποκάλυψε στο βρετανικό μέσο ότι τους έχει απαγάγει η ισλαμιστική οργάνωση.

Η οικογένεια μίλησε τελευταία φορά μαζί τους, όταν η Χαμάς είχε ξεκινήσει την επίθεσή της και είχαν πάει σε καταφύγιο. Στη Γάζα εντοπίστηκε το κινητό του 85χρονου ενώ η Noa δήλωσε ότι κινδυνεύει η υγεία τους, γιατί δεν είχαν φάρμακα μαζί τους.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μεταδίδει πως οι σύζυγοι και των δύο γυναικών παραμένουν σε ομηρία.

Πηγή: newsit.gr 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση