ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευράς

Όλες οι εξελίξεις

Με τη Ρωσία να δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπό της την 17η μέρα του πολέμου, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, οι κάτοικοι του περικυκλωμένου από τα στρατεύματα του Πούτιν Κιέβου ετοιμάζονται για άλλη μια δύσκολη νύχτα.

Όσοι μπορούν, εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα και όσοι μένουν πίσω, στήνουν οδοφράγματα για ν' αντιμετωπίσουν τη μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού, που φαίνεται πλέον να μπαίνει στην τελική της ευθεία. Οι δυνάμεις του Πούτιν ανασυντάσσονται, σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε ουσιαστικά το... σύνθημα των επιθέσεων, ξεκαθαρίζοντας, κατά την επικοινωνία που είχε νωρίτερα το Σάββατο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι δεν προτίθεται να τερματίσει τον πόλεμο.

Κρεμλίνο: Τη Δευτέρα ο νέος γύρος συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου

Αύριο Δευτέρα θα γίνουν νέες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς είπε ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες σήμερα Κυριακή, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη. Ο Αρέστοβιτς δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη ώστε να μην καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

Αποτελέσματα εντός ημερών «βλέπουν» Κίεβο και Μόσχα

Νωρίτερα ο Ρώσος αξιωματούχος Λέονιντ Σλούτσκι, έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι θέμα ημερών να υπάρξουν αποτελέσματα. Διευκρίνισε ότι το Κίεβο διαπραγματεύεται αλλά δεν προτίθεται να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν. Είπε πως η Μόσχα δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.

«Τον πυροβόλησαν στον λαιμό» λέει ο φίλος του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε στο Ιρπίν

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του δημοσιογράφου Χουάν Αρρεντόντο, που σώθηκε από τη μοιραία επίθεση που δέχθηκε με τον Μπρεντ Ρενό, τον δημοσιογράφο και κινηματογραφιστή που σκοτώθηκε στο Ιρπίν της Ουκρανίας.

«Ήμασταν απέναντι από μια από τις πρώτες γέφυρες στο Ιρπίν. Θα κινηματογραφούσαμε πρόσφυγες που φεύγουν και μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα» λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, που βρέθηκε στο νοσοκομείο.

Ο δημοσιογράφος έδωσε τη μαρτυρία του όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο κι ενώ οι γιατροί περιποιούνται τα τραύματά του. Τραγική ειρωνεία ότι περιέγραψε τι συνέβη χωρίς να γνωρίζει ότι ο Μπρεντ Ρενό ήταν νεκρός.

«Περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Έτσι, ο οδηγός έστριψε και συνέχισαν να μας πυροβολούν», λέει ο δημοσιογράφος.

«Ο φίλος μου είναι ο Μπρεντ Ρενό και έχει πυροβοληθεί και έχει μείνει πίσω. Δεν ξέρω πώς είναι. Είδα ότι έχει πυροβοληθεί στον λαιμό, χωριστήκαμε. Εμένα με μετέφερε ένα ασθενοφόρο» είπε.

Εξουδετερώσαμε 180 ξένους μισθοφόρους στο Λβιβ λένε οι Ρώσοι

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στην ουκρανική βάση στο Γιαβορίβ, κοντά στο Λβιβ. Η Μόσχα αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις που χτύπησε χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη στρατιωτικού εξοπλισμού που έφτανε από ξένες χώρες στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι από την επίθεση εξουδετερώθηκαν έως και 180 «ξένοι μισθοφόροι» και «μεγάλες ποσότητες» οπλισμού.

Η Μόσχα, δια του ίδιου εκπροσώπου, διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει αυτές τις επιθέσεις κατά ξένων μισθοφόρων.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο τελευταίος απολογισμός από την επίθεση ανέφερε τουλάχιστον 35 νεκρούς και 134 τραυματίες, αριθμός σημαντικά μικρότερος από τις εκτιμήσεις της Μόσχας.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τραυματίες μαχητές σε πολεμικό νοσοκομείο

Σε στρατιωτικό νοσοκομείο που φροντίζει μαχητές της Ουκρανίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρέχονται υπηρεσίες στον ουκρανικό στρατό που έχει πάσης φύσεως τραύματα κατά τη διάρκεια μαχών που διεξάγονται στην περιοχή του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τους τραυματίες, συνομίλησε μαζί τους αλλά και με τους γιατρούς τους, ενώ τους έδωσε και βραβεία.

Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε και δεύτερος τραματίστηκε στο Ιρπίν, μεταδίδουν πρακτορεία

Ενας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από σφαίρες σήμερα στο Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Οι δύο δημοσιογράφοι επλήγησαν, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP ο Ντανίλο Σαποβάλοφ, ένας γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων.

Δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου είπε ότι ένας δημοσιογράφος των New York Times σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στο Ιρπίν. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως θα συνομιλήσει με συμμάχους και εταίρους για να μάθει περισσότερα σχετικά με τον αναφερόμενο θάνατο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου κοντά στο Κίεβο.

«Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποκλείσει τη δολοφονία Πούτιν», δηλώνει απόστρατος διοικητής του βρετανικού στρατού

Οι δυτικοί σύμμαχοι δεν πρέπει να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να σκοτώσουν το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζει ο απόστρατος διοικητής του βρετανικού στρατού, Ρίτσαρντ Κεμπ.

Για τον Βρετανό συνταγματάρχη , προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ασύλληπτη αυτή θηριωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, η Ατλαντική Συμμαχία θα έπρεπε να εξετάσει και αυτό το σενάριο.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρώην ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν όπως και τον πρώην αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ο Ρίτσαρντ Κεμπ υποστήριξε στην βρετανική εφημερίδα «Mirror» ότι, οι άνθρωποι αυτοί δολοφόνθηκαν γιατί αποτελούσαν απειλή για την ανθρωπότητα.

«Και ο Πούτιν, όμως, αποτελεί μια «μόνιμη και θανατηφόρα απειλή», τόνισε ο συνταγματάρχης, ο οποίος διοικούσε τα βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει όλες τις επιλογές για να απομακρύνει τον Πούτιν από την εξουσία. Αυτό θα περιλάμβανε τη δολοφονία του, αν και δεν είναι πιθανό να γίνει ή επιθυμητό», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο, «ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει τουλάχιστον να περάσει από δίκη κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου».

«Το καλύτερο θα ήταν να δούμε τον Πούτιν να καθαιρείται, να συλλαμβάνεται και να δικάζεται, είτε στη Ρωσία είτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αλλά αυτές οι επιλογές είναι απίθανο να γίνουν πράξη», τόνισε.

Ο απόστρατος διοικητής του βρετανικού στρατού έσπευσε να διευκρινίσει ότι, ενώ μια δολοφονία μπορεί να είναι απαράδεκτη για πολλούς ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις.

«Αν μιλάμε για δολοφονία, αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο για πολλούς, αλλά η ζωή του Πούτιν δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τις ζωές χιλιάδων που έχει ήδη σκοτώσει στην Ουκρανία και αλλού όπως επίσης μπορεί να σκοτώσει και στο μέλλον», πρόσθεσε. 

Ρώσοι απήγαγαν και τον δήμαρχο της πόλης Ντνιπορούντνι, λέει ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια

Λίγες ώρες μετά την απαγωγή δημάρχου της Μελιτόπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια ισχυρίζεται ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στην πόλη της νότιας Ουκρανίας, Ντνιπορούντνι.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στην πόλη αυτή, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Μελιτόπολη, ο δήμαρχος έχει απαχθεί από Ρώσους στρατιώτες , όπως γράφει στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Σταρούκ.

«Τα στρατιωτικά εγκλήματα γίνονται συστηματικά», υποστηρίζει και καταγγέλλει ότι «ο Μαβέγιεφ Σεργκέγιοβιτς έχει απαχθεί». Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος της πόλης Ντνιπορούντνι και αρκετοί κάτοικοι είχαν βγει στους δρόμους στις 27 Φεβρουαρίου για να εμποδίσουν τα ρωσικά άρματα μάχης που είχαν περικυκλώσει την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη προχθές από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει την πόλη της νότιας Ουκρανίας, όπως ανέφεραν Ουκρανοί αξιωματούχοι. «Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το «Ράντα», το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού.

Νεκροί και τραυματίες από τον βομβαρδισμό στη Λβιβ

Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου. Επισήμως έχουν καταγραφεί εννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες, ωστόσο αναφορές από διασωστικές ομάδες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς από την επίθεση.

«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στην εγκατάσταση, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αποσαφηνίζονται πληροφορίες για τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Μιρόνονοβιτς.

Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.

Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Μήνυμα των Anonymous στους Ρώσους - «Ξεσηκωθείτε κατά του Πούτιν, θυσιάζει τον ρωσικό λαό»

Οι Anonymous παρενέβησαν ξανά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δημοφιλής ομάδα χάκερ, δημοσίευσε ένα μήνυμα που απευθύνεται στους Ρώσους πολίτες. Μέσα από αυτό, τους καλούν να ξεσηκωθούν εναντίον του Πούτιν και να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Σύμφωνα με μια μετάφραση που έγινε από πολλούς σχολιαστές στο Twitter, στο βίντεο – μήνυμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Είστε παγιδευμένοι πίσω από ένα σιδερένιο παραπέτασμα προπαγάνδας, με την κυβέρνησή σας να προσπαθεί να σας εμποδίσει να συμμετάσχετε στη διεθνή συζήτηση, από φόβο για το τι μπορεί να μάθετε.

Το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου με την πρόσφατη εισβολή του στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια προσφυγική κρίση και αμέτρητους θανάτους.

Είναι μια τρομερή κατάσταση στην οποία σας έχουν βάλει, αλλά η μόνη σας επιλογή για να αποτρέψετε την επικείμενη οικονομική κατάρρευση και τον πιθανό παγκόσμιο πόλεμο είναι να λάβετε μέτρα για να αντισταθείτε στον πόλεμο και στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν θυσιάζει τον ρωσικό πληθυσμό. Σε αυτό το σημείο, ο πιο ειρηνικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η σύγκρουση θα ήταν να ξεσηκωθεί ο λαός της Ρωσίας ενάντια στον Πούτιν και να τον απομακρύνει από την εξουσία».

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο τελευταίο του τηλεοπτικό διάγγελμα, επέμενε να ζητά διάλογο με τον Πούτιν, δηλώνοντας ανοιχτός σε μια κατά πρόσωπο συνάντηση των δύο ανδρών επί ισραηλινού εδάφους, στο Τελ Αβίβ ή την Ιερουσαλήμ, όμως παράλληλα ξεκαθάριζε ότι, αν θέλει ο Ρώσος ομόλογός του να κατακτήσει το Κίεβο, θα πρέπει να το «ισοπεδώσει». Παράλληλα, «παραπονιόταν» ότι ο Πούτιν δεν του απαντά στο τηλέφωνο...

Πλησίασαν πολύ το Κίεβο

Στο πεδίο των μαχών, η Ρωσία επιχειρεί να «σφίξει» τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, μην διστάζοντας παράλληλα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, να στοχεύει και κονβόι αμάχων με γυναικόπαιδα, που επιχειρούν να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες. 

Οι πόλεις Ντνίπρο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Μικολάιβ και Σούμι βρίσκονται υπό συνεχή ρωσική επίθεση, με τους Ουκρανούς να λένε ότι οι Ρώσοι μπήκαν στο ανατολικό τμήμα της Μαριούπολης και πλέον οι μάχες εκεί διεξάγονται στους δρόμους της πόλης.

Πηγή: Protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση