ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ήττα Ρωσίας στην Χερσώνα

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού, διέταξε την υποχώρηση των στρατιωτών

Τα ρωσικά στρατεύματα πρόκειται να αποσυρθούν από τη Χερσώνα, την πόλη στην νοτιοανατολική Ουκρανία, το μόνο μεγάλο διοικητικό κέντρο που κατέλαβαν από την έναρξη του πολέμου.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερο, έγινε γνωστό την Τετάρτη.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν και τηλεοπτικά, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού, τόνισε ότι «οι ζωές και η υγεία των στρατευμάτων πάντα έχουν προτεραιότητα. Λαμβάνουμε υπόψη την απειλή στον άμαχο πληθυσμό και σεβόμαστε τις επιθυμίες αυτών που θέλουν να φύγουν, αλλά και διασφαλίζουμε την μεταφορά του στρατιωτικού υλικού στον Δνείπερο».

 

Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικαλέστηκε δυσκολίες εφοδιασμού. Η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις περιστάσεις, είπε ακόμη ο στρατηγός σε ανώτατους αξιωματικούς, θα είναι η οργάνωση της άμυνας σε μια γραμμή κατά μήκος του Δνείπερου.

«Η Χερσώνα δεν μπορεί να εφοδιαστεί και να λειτουργήσει πλήρως. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να διασφαλίσει την εκκένωση των κατοίκων», είπε.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την υπεράσπιση της αριστερής όχθης [ενν. στα ανατολικά του Δνείπερου] δεν ήταν εύκολη, ταυτόχρονα θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών.

Η κίνηση ήταν γενικά αναμενόμενη εδώ και ημέρες. Φωτογραφίες και βίντεο από τη Χερσώνα τις τελευταίες ώρες έδειχναν τις ρωσικές σημαίες να έχουν υποσταλεί, ενώ οι ρωσικές αρχές στην κατειλημμένη πόλη είχαν μετακινηθεί προς τα νότια.

Ωστόσο, η παραδοχή του Σουροβίκιν είναι τολμηρή, σημειώνει ο Guardian. Ο στρατηγός ουσιαστικά είπε ότι οι δυνάμεις του δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, παρά την προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή εγκαταλείποντας άλλα εδάφη βορειότερα και στα ανατολικά.

 

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό.

Πληροφορίες από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες στο οδικό δίκτυο των κατεχόμενων περιοχών, για να εμποδίσουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων. Άλλες πληροφορίες ήθελαν μονάδες του ρωσικού στρατού στην περιοχή να έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες, που σχεδόν τις αποδιοργάνωσαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες η αντεπίθεση των Ουκρανών διεξαγόταν σε πιο αργούς ρυθμούς, αλλά και η Ρωσία δυσκολευόταν να εξασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού γιατί η Ουκρανία είχε καταστρέψει με το πυροβολικό γέφυρες επί του Δνείπερου. Παράλληλα, η Ρωσία είχε μετακινήσει από την πόλη με πλοία χιλιάδες αμάχους, μια κίνηση που η Ουκρανία χαρακτήρισε εξαναγκασμό σε εξορία.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ώρες από την είδηση για τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του διορισμένου αναπληρωτή διοικητή της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ. Μόλις πριν από έξι ημέρες έλεγε ότι είναι «αρκετά πιθανό» ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διέσχιζαν τον ποταμό, δηλαδή θα υποχωρούσαν.

Στον χάρτη με πράσινο χρώμα είναι η περιοχή από την οποία θα αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα

Πλήγμα για τον Πούτιν

Η νίκη στην περιοχή της Χερσώνας ήταν και παραμένει ένας από τους μεγάλους στόχους της Ουκρανίας κατά την αντεπίθεση που εξαπέλυσε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν η φθινοπωρινή λάσπη και ο χειμώνας δυσκολέψουν τις επιχειρήσεις.

Ήδη δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Guardian, μιλούν για «ταπεινωτική ήττα» για τη Μόσχα και για τον ίδιο τον Σουροβίκιν που διορίστηκε πριν από ένα μήνα για να φέρει επιτυχίες την ώρα που η πίεση της Ουκρανίας είχε αυξηθεί.

Αλλά, περισσότερο ίσως, είναι και ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, που πριν από λίγες εβδομάδες είχε υπογράψει την προσάρτηση της επαρχίας της Χερσώνας στη Ρωσία «για πάντα», έπειτα από δημοψηφίσματα που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.

Είναι νωρίς να μιλάμε για αποχώρηση των Ρώσων από την Χερσώνα, είπε Ουκρανός αξιωματούχος

Η ουκρανική πλευρά δηλώνει ότι είναι ακόμα νωρίς για δηλώσεις σχετικά με τη διαταγή για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Χερσώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα υψηλά ιστάμενος σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου στο πρακτορείο Reuters.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέφερε ότι «μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική υποχώρηση». 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση