ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πολεμική αεροπορία: Η Ελλάδα μπαίνει στο μάτι της Τουρκίας

Έρχονται τα αναβαθμισμένα F-16, παίζουν τα ρέστα και με τα F-35

Μεγάλα πράγματα ετοιμάζονται στην ελληνική πολεμική αεροπορία, καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναβαθμίζονται σύντομα στην έκδοση «Viber», ενώ παιχνίδι παίζεται και όσον αφορά τα υπερσύγχρονα F-35, για την αγορά των οποίων δεν ευδοκίμησε το «deal» ΗΠΑ-Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία της στους αιθέρες, νοουμένου ότι οι παραβιάσεις εκ μέρους της γείτονος χώρας είναι καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσιάστηκε πρόσφατα το πρόγραμμα F-16V GR της αμερικανικής Lockheed Martin Aeronautics/International, τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα, τις δυνατότητες των προγραμμάτων συμπαραγωγής που λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα και την εξελιξιμότητα αυτών. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ντένης Πλέσσας-Λεωνίδης, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής, πρόκειται για συμφωνία απαραίτητη για την Πολιτική Αεροπορία της Ελλάδας, αφού «τα αναβαθμισμένα F-16 με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (το γνωστό πλέον σε όλους AESA), με σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας LINK 16, σύγχρονους αισθητήρες αλλά και συστήματα ασφαλείας, όπως το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος, δημιουργούν έναν σύγχρονο στόλο ικανό να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα παρέχουν την απαραίτητη διαλειτουργικότητα με τα μαχητικά F-35 5ης γενιάς, καθώς και με διάφορες άλλες χερσαίες και θαλάσσιες πλατφόρμες».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, το πρόγραμμα αναβάθμισης θα επιλύσει στο μέγιστο βαθμό προβλήματα διαθεσιμότητας των αεροσκαφών που αναμενόταν να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον, λόγω της γήρανσης των σημερινών συστημάτων και της μείωσης των πηγών παραγωγής, το αεροσκάφος θα μπορεί να φέρει νέα όπλα και αισθητήρες.

Εξάλλου, ο κος Πλέσσας-Λεωνίδης εξήγησε ότι «τα οφέλη για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είναι διπλά. Το πρώτο αφορά τη συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας αφεαυτής. Πρέπει να σας πω ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης μαχητικών F-16, έχει δομηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lockheed Martin με τέτοιο τρόπο, που να μεγιστοποιείται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και να διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια του εφοδιασμού και πληροφοριών του οπλικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία πρόκειται να υλοποιήσει όλες τις φάσεις του προγράμματος στην Ελλάδα, πλην της σχεδίασης και ανάπτυξης, της προμήθειας των επί μέρους ηλεκτρονικών συσκευών και της ανάπτυξης του απαιτούμενου λογισμικού που θα πραγματοποιηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, μπορεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να ετοιμάζεται να αποκτήσει 85 αναβαθμισμένα στην έκδοση Viper μαχητικά αεροσκάφη F-16V GR αλλά ήδη, εδώ και μερικά χρόνια, έχει αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ για την επονομαζόμενη 5η Γενιά μαχητικών αεροσκαφών.

Πρόκειται για αεροσκάφη που μπαίνουν σε υπηρεσία σε Πολεμικές Αεροπορίες όλου του πλανήτη και για το αμερικανικής προέλευσης 5ης Γενιάς "Joint Strike Fighter"- γνωστό στο ευρύ κοινό ως μαχητικό F-35- από τη χώρα μας έχει μέχρι στιγμής αποσταλεί η αίτηση για πρόσβαση στη ροή πληροφόρησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό έγινε με τον προβλεπόμενο τρόπο από τις διαδικασίες τρόπο, ήτοι το επονομαζόμενο Letter of Request for Information που έλαβε η αμερικανική πλευρά από τη χώρα μας προ διετίας περίπου, όπως έχει εξηγήσει ο κ.Πλέσσας.

Οι πτήσεις πάνω από την Αθήνα

Τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Ηνίοχος 2019», με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να δίνει στην δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες από τις πτήσεις πάνω από την Αθήνα. Όπως μετέδιδε το Euronews, ο σχηματισμός που αποτελείτο από επτά αεροσκάφη (F-35, F-4, M-2000, TORNADO), πέταξε πάνω από την καλωδιωτή γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» που συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο και έφθασαν πάνω από τον αττικό ουρανό εντυπωσιάζοντας κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
F-35  |  F-16V GR  |  Ελλάδα  |  Τουρκία  |  ΗΠΑ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση