ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιος ήταν ο Σαλάχ αλ Αρούρι - Το νούμερο 2 της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Βηρυτό

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον καταζητούσε από το 2018, ενώ είχε ηγετικό ρόλο στη Χαμάς

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, Σαλάχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε την Τρίτη (2/1) από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Όπως επιβεβαίωσαν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, ο 57χρονος ήταν μεταξύ των έξι (αυξήθηκε ο αριθμός) νεκρών από το drone που έπληξε θέση στο προάστιο Νταχίγιε της Βηρυτού, που είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα, ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια, προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Ο Αλ Αρούρι ήταν υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των δεσμών της Χαμάς με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον καταζητούσε από το 2018, ενώ είχε ηγετικό ρόλο στη Χαμάς. Ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος, μετά τον Ισμαΐλ Χανίγια, από το 2017.

Διαμένοντας στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, διατηρούσε σημαντικές σχέσεις με τη σιιτική ισλαμική παραστρατιωτική/πολιτική οργάνωση του Λιβάνου και τους Ιρανούς αξιωματούχους. Συμμετείχε σε στρατηγικές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν το «χτύπημα» της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινές κοινότητες.

Βηρυτός: Η πρώτη επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο από το 2006

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου περιορίζονταν μέχρι σήμερα σε παραμεθόριες περιοχές.

Το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανέρχεται σε έξι. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Η δολοφονία του Αλ Αρούρι στη Βηρυτό σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Οι πιθανές επιπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες και ημέρες. Άλλωστε, πρόκειται για την πρώτη επίθεση που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Βηρυτό από το 2006.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση