Πηγή: protothema.gr
Τη συνέχεια της λειτουργίας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναλαμβάνει προσωρινά ο Τζος Χακ, μετά την αποχώρηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο καταγγελιών για τη συμπεριφορά της κατά την άσκηση των καθηκόντων της.
Ο Χακ είναι ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται, θα αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή και τον διορισμό νέου πρέσβη. Η προσωρινή αυτή λύση ακολουθεί την πρακτική που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε η πρεσβεία να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της κατά το μεταβατικό διάστημα.
Η αποχώρηση της Γκίλφοϊλ επιβεβαιώθηκε την Τρίτη, όταν η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιτι Ζαχαρία, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση της ζήτησε να παραιτηθεί, προσθέτοντας ότι υπήρξε πολύτιμο μέλος της ομάδας και ότι της εύχονται καλή συνέχεια. Την προηγούμενη ημέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Ο Τζος Χακ διαθέτει σημαντική διπλωματική εμπειρία και γνώση των ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής. Στο παρελθόν υπηρέτησε ως αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα την πολιτική για τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο, ενώ είχε διατελέσει διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων της Νότιας Ευρώπης, το οποίο χειριζόταν θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Τουρκία.
Από την ένταξή του στην αμερικανική Διπλωματική Υπηρεσία, το 2001, έχει υπηρετήσει σε σημαντικές διπλωματικές αποστολές στη Σαγκάη, το Τόκιο, τη Σόφια, τη Ρανγκούν, την Ταϊπέι και το Χονγκ Κονγκ, ενώ έχει αναλάβει καθήκοντα και στην Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων στα γραφεία Κινεζικών και Κορεατικών Υποθέσεων. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής του γραφείου του Κερτ Κάμπελ, όταν εκείνος ήταν υφυπουργός Εξωτερικών για τις Υποθέσεις της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. <Cite refs={["turn868398search0"]}/>
Ο Χακ είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας. Μιλάει κινεζικά μανδαρινικά, ιαπωνικά, βιρμανικά και βουλγαρικά, στοιχεία που αντανακλούν την πολυετή υπηρεσία του σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
Την ίδια ώρα, η διαδικασία για τον διορισμό μόνιμου πρέσβη αναμένεται να χρειαστεί χρόνο, καθώς η επιλογή προεδρικού υποψηφίου και η επικύρωσή του από τη Γερουσία αποτελούν διακριτά στάδια. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο Χακ αναμένεται να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα.



























