ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πέρασε με 156 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2023 στην Ελλάδα

Πέρασε με 156 «Ναι» και 143 «Όχι» ο προϋπολογισμός για το έτος 2023 από το ελληνικό κοινοβούλιο

ΚΥΠΕ

Πέρασε με 156 «Ναι» και 143 «Όχι» ο προϋπολογισμός για το έτος 2023 από το ελληνικό κοινοβούλιο. Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλαβαν 190 «ναι», 109 «όχι», ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, 267 «ναι» και 32 «όχι».

Είχε προηγηθεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύει επίθεση κατά του Πρωθυπουργού τόσο για την οικονομική πολιτική όσο και για την υπόθεση των υποκλοπών, ζητώντας άμεση προκήρυξη εκλογών.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση των υποκλοπών και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθούν από κοινού τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να ενημερωθούν για τις νόμιμες επισυνδέσεις. «Γιατί φοβάστε και δεν θέλετε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ και των παρόχων για τις υποκλοπές» αναρωτήθηκε.

«Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η «ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική Κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική».

Ο πρώην Πρωθυπουργός ζήτησε να προκηρύξει ο Κ. Μητσοτάκης εκλογές, εφόσον δεν απαντά γιατί έκανε τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις η ΕΥΠ. «Αν δεν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς και τους αρχηγούς και δεν έχετε αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη σταθερότητα που διασφαλίζει η ΝΔ είναι της «αδικίας, της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της διαφθοράς και της ασέλγειας στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανυποληψία, σας παραδώσαμε μια χώρα με έξοδο στις αγορές» και συμπλήρωσε πως «ξαναγυρίσατε την πλειοψηφία των πολιτών σε μαύρες μέρες».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι θέλει να δημιουργήσει μια Κυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία. Αυτή κατά τον ίδιο θα διαθέτει σχέδιο ασπίδα που θα περιλαμβάνει επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αύξηση του μισθού στα 880 ευρώ, αύξηση 10% στους μισθούς του δημοσίου τομέα, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, επιστροφή αναδρομικών συνταξιούχων και 13ης σύνταξης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις διακυβέρνησης. «Αν έκανα αυτό που μου ζητήσατε και μου ζητάτε επιμόνως να κάνω, να προκηρύξω δηλαδή εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Και αναρωτιέμαι μιλήσατε συνολικά 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν τελικά σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός μόλις τρία. Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος» είπε.

Υπογράμμισε ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 υποστηρίζοντας ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν Κυβέρνηση», είπε.

«Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση λοιπόν εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός με αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις. «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης», προσέθεσε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς η Κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μέτωπα: την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος. Τόνισε ενδεικτικά ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34% κι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τους λίγους. Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα νέο μέτρο οικονομικής στήριξης καθώς όπως είπε η πολιτεία από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες το 10% των αγορών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, με ανώτατο όριο αγορών τα 220 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X