ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πάνω από 1,3 εκ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί στο Ην. Βασίλειο

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πάνω από 650.000 πολίτες άνω των 80 ετών

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την έναρξη του προγράμματος στις 8 Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πάνω από 650.000 πολίτες άνω των 80 ετών, που αντιστοιχούν στο 23% του πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας στην Αγγλία.

Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί τα περίπου 13 εκατομμύρια πολιτών που υπάγονται στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες προτεραιότητας, δηλαδή οι κάτοικοι και εργαζόμενοι σε γηροκομεία, οι γιατροί και νοσηλευτές πρώτης γραμμή, οι άνω των 80 ετών και οι πιο ευπαθείς πολίτες.

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, λειτουργούν ήδη 595 τοπικά εμβολιαστικά κέντρα υπό την ευθύνη των κατά τόπους γενικών ιατρών και 107 κέντρα σε νοσοκομεία. Στο τέλος της εβδομάδας θα λειτουργήσουν επίσης ακόμα 180 τοπικά και 100 νοσοκομειακά εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή συνολικά περίπου χίλια.

Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να λειτουργούν και επτά μεγάλα κέντρα μαζικών εμβολιασμών που στήνονται σε γήπεδα και εκθεσιακά κέντρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει καθημερινή ανανέωση των στατιστικών από το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Είπε δε ότι αν όλα πάνε βάσει σχεδίου με τους εμβολιασμούς και οι πολίτες τηρούν τα μέτρα, τότε υπάρχει προοπτική χαλάρωσης ορισμένων εκ των περιορισμών στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει «σταθερή αύξηση» κρουσμάτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με βάση τα νεότερα δειγματοληπτικά διαγνωστικά τεστ σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, υπολογίζεται ότι ένας στους 50 κατοίκους της Αγγλίας ή πάνω από 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι ήταν το Σαββατοκύριακο φορείς του κορωνοϊού.

Επιβεβαιώνεται δε ότι πλέον στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι κυρίαρχο το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, αν και στο Λονδίνο και στη ΝΑ Αγγλία όπου αρχικά εντοπίστηκε φαίνεται να προκύπτει μια τάση σταθεροποίησης ως προς το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους.

Ο καθηγητής Γουίτι τόνισε επίσης ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων φορέων Covid στα νοσοκομεία της Αγγλίας είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί, κοντά στις 27.000. Ο δε ημερήσιος μέσος όρος θανάτων από τον κορωνοϊό το τελευταίο επταήμερο είναι 522.

Όπως είπε ο καθηγητής Γουίτι, αν και πολύ υψηλός αυτός ο μέσος όρος είναι αρκετά χαμηλότερος από εκείνον στην κορύφωση του πρώτου κύματος. Το απέδωσε αυτό στις καλύτερες θεραπείες και στο νεαρότερο των ηλικιών των φορέων αυτή τη φορά.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ακόμα δεν έχουμε δει πλήρως τις επιπτώσεις των πολύ αυξημένων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, κάτι που σημαίνει ότι «αναπόφευκτα» θα προκύψουν μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των θυμάτων του ιού.

Ο καθηγητής Γουίτι και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς παραδέχθηκαν, εξάλλου, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ότι υπάρχει μία «πραγματική αλλά μικρή ανησυχία» πως η καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων που έχει αποφασιστεί θα δώσει χρόνο στον ιό να μεταλλαχθεί περαιτέρω.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση