ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παιχνίδι επιβίωσης στον πόλεμο της Συρίας

Πώς ένα τρίχρονο κοριτσάκι έχει «κατακτήσει» και συγκινήσει τον πλανήτη

Όταν η ζωή μιμείται την τέχνη… όπως ο Ιταλοεβραίος Γκουίντο, στην ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «La vita è bella», προσπαθεί να πείσει τον πεντάχρονο γιο του ότι ο εγκλεισμός τους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν είναι παρά μέρος ενός παιχνιδιού με σκληρούς όρους… έτσι και ο εκτοπισμένος πατέρας Αμπντουλάχ Μοχάμαντ που αναγκάστηκε με την οικογένειά του να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στη Σαρακίμπ, στην επαρχία Ιντλίμπ, στη Συρία προσπαθεί να προστατεύσει την κόρη του από τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου μαθαίνοντάς την να γελάει κάθε φορά που ακούγεται ο ήχος βόμβας που πέφτει σε κοντινή απόσταση από τον χώρο διαμονής τους.

«Είναι αεροπλάνο ή βόμβα;» ρωτά ο Αμπντουλάχ Μοχάμαντ τη μικρή Σέλβα, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στα social media. «Βόμβα και όταν πέσει θα γελάσουμε», του απαντά το κοριτσάκι, που ξεκαρδίζεται στα γέλια μόλις ακούγεται η έκρηξη. Το βίντεο κάνει τον γύρο του κόσμου το τελευταίο 24ωρο στα social media με τους χρήστες να επαινούν τον «ήρωα» πατέρα για την καταστολή των φόβων του παιδιού τους και να τον συγκρίνουν με τον Γκουίντο της ταινίας «La vita è bella».

O πατέρας της μικρής Σέλβα εξήγησε στο Sky news ότι σκέφτηκε αυτό το παιχνίδι, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την κόρη του από τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου που έχει δει σε άλλα παιδιά της περιοχής. «Είναι ένα παιδί που δεν καταλαβαίνει τον πόλεμο. Αποφάσισα να της μάθω αυτό το παιχνίδι, για να μην καταρρεύσει ο ψυχισμός της. Να μην επηρεαστεί από ασθένειες που προκαλεί ο φόβος» δήλωσε.

Ο Αμπντουλάχ Μοχάμαντ είναι μεταξύ των 830 χιλιάδων Σύρων που αναγκάστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας της κλιμάκωσης των επιθέσεων στην Ιντλίμπ. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας και άλλα 2,5 εκατ. έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες από την αρχή της κρίσης το 2011.

Πηγή: Η Καθημερινή / Της Έλενας Αποστόλου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X