ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πιστόριους: Ξυλοδαρμοί, απομόνωση, συμμορίες αλλά και... απαιτήσεις

Τι πέρασε στις φυλακές επί 11 χρόνια

O Οσκαρ Πιστόριους μετά από 11 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, θα αποφυλακιστεί στις 5 Ιανουαρίου για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του από το σπίτι του.

Εντεκα χρόνια στα οποία πίσω από τα κάγκελα, δέχτηκε ξυλοδαρμούς, μεταφέρθηκε σε άλλες φυλακές και έγινε… μοντέλο, ενώ δέχτηκε και την πιο οδυνηρή επίσκεψη της ζωής του.

Ο παραολυμπιονίκης του στίβου, μετά από μία σειρά εκδικάσεων και αλλαγών στην ποινή του για την δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, τιμωρήθηκε με 15 χρόνια φυλάκιση, αλλά η νομοθεσία του δίνει το δικαίωμα μετά την έκτιση της μισής ποινής, να αιτηθεί να την συνεχίσει σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως και αποφασίστηκε από το δικαστήριο.

Από το 2017 βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα σε δύο διαφορετικές φυλακές, όπου είχε εμπλοκή σε σειρά από επεισόδια, όπως έχουν αποκαλύψει κατά καιρούς τα ΜΜΕ.

Φυλακές Kgosi Mampuru

Η πρώτη του εμπειρία ήταν σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, με βαρυποινίτες, γκάνγκστερ και 8.000 κρατούμενους που σε καθημερινή βάση προκαλούσαν επεισόδια. Το ότι ο Πιστόριους είχε αναπηρία, τον έκανε εύκολο στόχο για τις συμμορίες στη φυλακή, που του έκαναν τη ζωή κόλαση. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών όπου έκανε εργασία, με τους υπαλλήλους των φυλακών στη πτέρυγα, να αναφέρουν πως πάντα εμφανιζόταν στην… τρίχα.

Παρ’ όλα αυτά, μετέφερε στα ΜΜΕ μέσω των ανθρώπων του ότι ζούσε μια κόλαση. Οι επικεφαλής των φυλακών τον συνάντησαν για να του μιλήσουν. Φέρεται μάλιστα ο Πιστόριους να εμφανίστηκε και θυμωμένος μαζί τους, ωστόσο υπό τον φόβο να μεταφερθεί πίσω στα κελιά με τους γκάγκστερ που τον χτυπούσαν, τον έκαναν να μαλακώσει τη στάση του. Κάποια στιγμή, τα βρήκε με τις συμμορίες και μάλιστα εθεάθη να παίζει και ποδόσφαιρο με έναν Τσέχο «επικεφαλής» μιας συμμορίας.

Τα μυαλά του πήραν… αέρα και άρχισε τις απαιτήσεις. «Ζητούσε μπάνιο στο κελί του και του χτίσαμε. Ζητούσε νέο κρεβάτι και του το πήγαμε» ανέφερε ο Μουρασιέτ Μεντούρ, επικεφαλής της ομάδας επιθεώρησης των φυλακών.

Το πρώτο κελί του Οσκαρ Πιστόριους

 

To μπάνιο που κατασκεύασαν στις φυλακές για τον Πιστόριους

Μέχρι και για δηλητηρίαση έλεγε ότι φοβόταν ο Πιστόριους και αγόραζε να φάει μόνοκονσέρβες. Προσπαθούσε απελπισμένα να φύγει από εκεί μέσα και μέσα σε ένα χρόνο τα κατάφερε…

Φυλακές Atteridgeville 

Στις νέες φυλακές που μεταφέρθηκε, η ζωή για έναν κρατούμενο ΑμεΑ, ήταν πιο εύκολη. Από τους 1.000 κρατούμενους, ήταν ο μόνος που είχε καταδικαστεί για φόνο και περιέγραφε στους οικείους του την καθημερινότητα εκεί «χαλαρή και οικογενειακή».

Συγγενής του μάλιστα, έλεγε στα ΜΜΕ ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί σε καλύτερες συνθήκες κράτησης. Το κελί του μάλιστα είχε ειδικά διαμορφωμένη ντουσιέρα, ενώ είχε και γλάστρες-ζαρντινιέρες όπου παρήγαγε δική του τροφή.

Τα περιστατικά που έγιναν γνωστά κατά το διάστημα φυλάκισής του

Οι συμπλοκές του 2017 για ένα τηλέφωνο

Ο Παραολυμπιονίκης με αφορμή την χρήση του τηλεφώνου στην πτέρυγα, αρπάχτηκε με έναν συγκρατούμενό του. Ο συγκρατούμενος, εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα που είχε έναντι του Πιστόριους, τον ξυλοκόπησε άσχημα, ενώ ενεπλάκησαν κι άλλα άτομα. Μόνο ο Πιστόριους τραυματίστηκε, σύμφωνα με το σωφρονιστικό κατάστημα. Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε στην απομόνωση αφού φέρεται να ήταν αυτός που ξεκίνησε το επεισόδιο.

Πνευματικός ηγέτης

Το 2018 στην προσπάθειά του να δείξει καλό πρόσωπο στους συγκρατούμενούς του, ανέλαβε πρωτοβουλία να γίνει ο «πνευματικός ηγέτης» τους, όπως ανέφεραν τότε τα τοπικά ΜΜΕ. Με την Βίβλο ανά χείρας, βοηθούσε κρατούμενους να ξαναβρούν την πίστη τους, όπως τουλάχιστον ισχυριζόταν ο πατέρας του, Χένκε Πιστόριους. «Πάντα ήταν παιδί του Θεού και θέλει να κάνει την διαφορά για τους άλλους έστω και πίσω από τη φυλακή. Αλλαξε περιβάλλον και νιώθει καλύτερα, γι’ αυτό και βοηθά ανθρώπους ώστε να τους επηρεάσει θετικά» είπε.

Παράδειγμα… φυλακισμένου και οργή των Στέενκαμπ

Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με τις Αρχές, ο Πιστόριους είχε βαλθεί να αποδείξει σε όλους ότι πρόκειται για το «καλό παιδί» που «ενδιαφέρεται και αγκαλιάζει» τους συγκρατούμενούς του.

«Μας έδειξε πόσο ευγενική ψυχή έχει, βοηθώντας άλλους συγκρατούμενους. Τους αγοράζει φαγητό, σε όσους δεν μπορούν να αγοράσουν, χωρίς καν να τους ρωτήσει ή να ζητήσει κάτι σε ανταλλαγή. Εχει δείξει μεταμέλεια και δεν το κάνει προσποιητά για να κοροϊδέψει τον κόσμο» ανέφεραν ανώνυμα στα ΜΜΕ, κάτι που ήρθε στα αυτιά της οικογένειας της Στέενκαμπ που εξοργίστηκαν, υπενθυμίζοντας το τι είχε κάνει στο παιδί τους.

Ο Πιστόριους προσπαθούσε να αποφύγει κάθε σχόλιο δικό του στα ΜΜΕ, τα οποία περνούσαν ένα προφίλ του «ευγενικού και ήπιου ανθρώπου που περνούσε την ώρα του διαβάζοντας βιβλία»

Αφησε μούσι και άρχισε το τσιγάρο

Η φυσική του κατάσταση με τον καιρό… χάθηκε, όπως και άλλαξε γενικότερα η εμφάνισή του. Κατά την διάρκεια της φυλακής, με την διατροφή που έκανε, απέκτησε κοιλίτσα, άφησε μούσι, ενώ σύμφωνα με τους συγκρατούμενούς του, ξεκίνησε και το τσιγάρο. Αναφέρουν πως ορισμένοι δικοί του άνθρωποι που είχαν καιρό να τον δουν, δεν μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν.

Η επίσκεψη του πατέρα της Ρίβα

Τον Ιούνιο του 2022, ο πατέρας της δολοφονημένης συντρόφου του, πήρε την απόφαση να πάει να τον επισκεφθεί στις φυλακές. Αν και ακουγόταν για χρόνια ότι ήθελε να πάει να τον δει «στα μάτια και να μου πει συγνώμη για να τον συγχωρέσω». Το έπραξε σε μια στιγμή που αιφνιδίασε τον Πιστόριους και ακόμη και σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστό το τι είπαν στα 15 λεπτά που συναντήθηκαν.

Αυτό που ανέφερε ο πατέρας της Ρίβα αργότερα στα ΜΜΕ, ήταν πως επρόκειτο για μία «πολύ οδυνηρή και έντονη συνάντηση, ήθελα να πάω να του πω πως τον συγχωρώ για ότι έκανε». Ανέφερε ακόμη πως κατά την διάρκεια της συζήτησής τους, ο Πιστόριους «έσπασε και έκλαιγε σαν μικρό παιδί» όταν διάβασε το γράμμα που του έγραψε η μητέρα της Ρίβα και του το παρέδωσε ο ίδιος. Στο γράμμα η μητέρα του θύματος έβγαλε όλη την οργή της για το πως αισθανόταν τα ότι έκανε την οικογένειά της. Σε μια εκτίμηση της συνάντησης, ο πατέρας της Ρίβα είπε μέσω του δικηγόρου του πως «τελικά έφυγα ανικανοποίητος».

Αργότερα διέρρευσε από τους εργαζόμενους στις φυλακές πως ήταν μία συνάντηση «που έκανε μεγάλο κακό και στους δύο». 

«Ηταν μια τραυματική εμπειρία και για τον Πιστόριους και για τον Μπάρι Στέενκαμπ. Πάρα πολύ οδυνηρή» ανέφερε ανώνυμη πηγή.

Το χρονικό της υπόθεσης

14 Φεβρουαρίου 2013: Η αστυνομία συλλαμβάνει το Οσκαρ Πιστόριους για την δολοφονία της συντρόφου του με τέσσερις σφαίρες, Ρίβα Στέενκαμπ. στο σπίτι του στην Πρετόρια. 

Ρίβα Στέενκαμπ και Οσκαρ Πιστόριους

15 Φεβρουαρίου: Ο Πιστόριους αρνείται την δολοφονία και ξεσπά σε κλάματα

19 Φεβρουαρίου: Ο Πιστόριους αναφέρει στην κατάθεσή του πως πάνω στον ύπνο του είπε ότι ότι νόμιζε πως επρόκειτο για εισβολέα ο οποίος είχε κλειδωθεί στο μπάνιο.

22 Φεβρουαρίου: Ξεκινά η πρώτη δίκη, αλλά παίρνει αναβολή

3 Μαρτίου 2014: Αρχίσει ξανά η εκδίκαση της υπόθεσης με εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη. Γείτονας αναφέρει πως άκουγε «τρομακτικές τσιρίδες» από το θύμα. Οι δικαστές δείχνουν το πτώμα της με τα αίματα και ο Πιστόριους κάνει εμετό μπροστά στα έδρανα και τις τηλεοπτικές κάμερες, μόλις αντικρίζει την εικόνα

7-15 Απριλίου: Η πρώτη απολογία του Πιστόριους στη δίκη. Με κλάματα συνέχισε στην ίδια γραμμή, λέγοντας πως νόμιζε ότι ήταν ληστής. Στο διάστημα αυτό έκανε και αναπαράσταση της δολοφονίας της συντρόφου της.

30 Ιουνίου: Μετά από διακοπή έξι εβδομάδων, πάνελ ψυχιάτρων αναφέρει πως δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

12 Σεπτεμβρίου: Το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο για δολοφονία.

21 Οκτωβρίου: Ανακοινώνεται η ποινή του που είναι μόλις 5 χρόνια και κατευθύνεται σε φυλακές στην Πρετόρια.

20 Οκτωβρίου 2015: Επιτρέπεται στον Πιστόριους να πάει σε κατ οίκον περιορισμό κάτι που φέρνει αργότερα την παρέμβαση του εισαγγελέα για κακοδικία.

3 Δεκεμβρίου: Το Ανώτατο Δικαστήριο και η επιτροπή εφέσεων, τον καταδικάζει λέγοντας πως η απολογία του είναι ψευδής. 

8 Δεκεμβρίου: Πάει προσωρινά σε κατ οίκον περιορισμό έως ότου αποφασιστεί η νέα ποινή φυλάκισης.

6 Ιουλίου 2016: Καταδικάζεται σε έξι χρόνια

14 Αυγούστου: Ο Πιστόριους παρακολουθείται από γιατρούς γιατί υπήρχαν φόβοι για απόπειρα αυτοκτονίας

15 Σεπτεμβρίου: Εισαγγελείς κάνουν κατάθεση αιτήματος για σκληρότερη ποινή στον Πιστόριους από το Ανώτατο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «σοκαριστικά μικρή ποινή»

14 Νοεμβρίου: Ο Πιστόριους μεταφέρεται σε φυλακές πιο άνετες για άτομο με αναπηρία.

3 Νοεμβρίου 2017: Η υπόθεση ανοίγει ξανά, με τους εισαγγελείς να ζητούν μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης.

24 Νοεμβρίου: Το δικαστήριο ανεβάζει την ποινή σε 13 χρόνια και 5 μήνες

28 Μαρτίου 2018: Το δικαστήριο απορρίπτει αίτημα του Πιστόριους για κατ οίκον περιορισμό

29 Νοεμβρίου 2021: Ο Πιστόριους μεταφέρεται σε άλλες φυλακές, ενώ σύμφωνα με τους δικηγόρους του, δικαιούται και χρονικά να πάει σε κατ’ οίκον περιορισμό γιατί εξέτισε την μισή ποινή του

1 Ιουλίου 2022: Συναντά τον πατέρα της Ρίβα για πρώτη φορά σε τετ α τετ, μετά την δολοφονία της, μέσα στις φυλακές.

31 Μαρτίου 2023: Νέα εκδίκαση αιτήματος για έκτιση του υπολοίπου της ποινής σε κατ’ οίκον περιορισμό, που πέφτει στο κενό.

24 Νοεμβρίου: Διαπιστώνεται πως κακώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά του από το 2022 για κατ’ οίκον περιορισμό και αποφασίζεται εκ νέου η εξέταση του αιτήματός του. Αποφασίζεται να γίνει δεκτό. Θα αποφυλακιστεί στις 5 Ιανουαρίου του 2024.

Το σπίτι του Οσκαρ Πιστόριους όπου αναμένεται να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του / Φωτογραφία: AP

Πηγή: iefimerida 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση