ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οργιάζουν οι φήμες για την υγεία του Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε ξανά (vid)

Αδύναμος για μία ακόμη φορά μπροστά στις κάμερες σε συνέντευξη Τύπου στην Ανγκόλα ο Τούρκος πρόεδρος

Παρά λίγο... να τον πάρει ο ύπνος τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ανγκολέζο ομόλογό του Ζοάο Λουρένσο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη νοτιοαφρικανική χώρα.

Δεν είναι πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, που ο Ερντογάν δείχνει αδύναμος μπροστά στις κάμερες, είτε με τα βλέφαρά να βαραίνουν και να τον παίρνει στιγμιαία ο ύπνος, είτε να χάνει τα λόγια του ή να βγαίνουν με δυσκολία οι λέξεις από το στόμα του. Καταστάσεις που εντείνουν το όργιο φημών στην Τουρκία, για την κατάσταση της υγείας του και με την αντιπολίτευση να μιλάει ευθέως για έναν «άρρωστο» ή «υπερβολικά κουρασμένο» Ερντογάν.

Δημοσιοποιώντας και σχολιάζοντας το επίμαχο απόσπασμα από το βίντεο της κοινής συνέντευξης τύπου Ερντογάν – Λουρένσο ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, έγραψε πως η εικόνα του Τούρκου προέδρου στην Αγκόλα, αποτελεί «πιθανή ένδειξη για την άρρωστη υγεία του». Ο διαχειριστής του ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor, που ασκεί σφοδρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, συμπλήρωσε καυστικά πως ο Ερντογάν «καθάρισε και τη μύτη του μπροστά στις κάμερες και στους δημοσιογράφους».

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Ερντογάν

Σε μια τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, τα ποσοστά του Τούρκου προέδρου, βρίσκονται στο ναδίρ, καθώς κινούνται σε χαμηλό 19ετίας. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά του ΑΚΡ δεν ξεπερνούν το 31,7%, μαζί με αναποφάσιστους, τη στιγμή που το 2002 οπότε είχε έρθει στην εξουσία το κυβερνών κόμμα συγκέντρωνε το 36%, ενώ τα ποσοστά του είχαν φτάσει μέχρι και στο 52%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το εθνικιστικό κόμμα - κυβερνητικός εταίρος Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP) σημειώνει 10%, δηλαδή και τα δύο κόμματα δεν υπερβαίνουν το 42%.

Συγκριτικά, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν το 51%, και καταφέρνουν να εκλέξουν πρόεδρο, ενώ και τα 6 κόμματα της αντιπολίτευσης φθάνουν στο 58%. Αναλυτές σημειώνουν δε ότι η συνεχιζόμενη φθορά που δέχεται ο Ερντογάν και το κόμμα του θα έχει και συνέχεια, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας και τη μείωση των εισοδημάτων.

Ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Βουτιά σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ έκανε σήμερα η τουρκική λίρα μετά τη διπλάσια σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Η λίρα υποχώρησε 2,9% στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 9,4782 ανά δολάριο μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 16% από 18%.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη λίγος χώρος για τη χαλάρωση της πολιτικής της έως το τέλος του έτους, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα και μεγαλύτερη πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία έχει ήδη φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

«Ο κίνδυνος μιας εκθετικής υποτίμησης στο άμεσο μέλλον είναι τόσο μεγάλος τώρα, ώστε θα ήταν σκόπιμο να μην έχει κανείς ανοικτές θέσεις στη λίρα σε αυτό το χρονικό σημείο», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank. «Η κίνηση συνάδει με τις απόψεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η νομισματική πολιτική του είναι απλώς λανθασμένη και διατρέχουμε τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε μια περιοχή, όπου η πραγματική οικονομία θα πληγεί σοβαρά από το νόμισμα», πρόσθεσε.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 18% τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε σχεδόν στο 20%. Η μείωση θεωρήθηκε ως συνέχεια της αντίθεσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια, η οποία τον οδήγησε στην αντικατάσταση τριών κεντρικών τραπεζιτών την τελευταία διετία. Στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance) δείχνουν ότι μετά τη μείωση του επιτοκίου τον περασμένο μήνα, οι ξένοι επενδυτές βγάζουν σταθερά τα χρήματά τους από την Τουρκία. Οι τουρκικές μετοχές υποχωρούσαν 0,2%, καθώς στοιχεία έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X