ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών

Αν γίνει κατάχρηση, μπορούν να βλάψουν - αντί να προστατεύσουν - την υγεία μας

Το αντισηπτικό χεριών είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά του κορονoϊού και άλλων επιδημιών της εποχής. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις δεν προστατεύει την υγεία μας, ενώ μπορεί ακόμα και να την απειλήσει.

Με την απειλή του κορονοϊού και άλλων επιδημιών της εποχής, τα αντισηπτικά χεριών έχουν ξεπουλήσει σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν είναι πανάκεια.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αν γίνει κατάχρηση, μπορούν να βλάψουν - αντί να προστατεύσουν - την υγεία μας, διαταράσσοντας το μικροβίωμα - όπως αποκαλείται ο πληθυσμός των ωφέλιμων μικροβίων που φιλοξενείται στο δέρμα μας - και ανοίγοντας τον δρόμο ακόμα και σε λοιμώξεις.

Πότε λοιπόν είναι καλό να αποφεύγουμε τη χρήση αντισηπτικών;

-Όταν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό. Ο παλιός, καλός τρόπος πλυσίματος των χεριών μας στη βρύση παραμένει το νούμερο ένα μέτρο προστασίας από τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, όπως επιβεβαιώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC).

-Όταν τα χέρια μας είναι εμφανώς λερωμένα. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που καλύπτονται από χώμα ή λάσπη, το μόνο που θα καταφέρει το αντισηπτικό θα είναι να τα καλύψει με ένα μείγμα τζελ και βρομιάς. Τότε, «τα αντισηπτικά που βασίζονται στο οινόπνευμα δεν απομακρύνουν τη βρομιά και χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους» όπως εξηγεί ο Αμερικανός γιατρός Γκράχαμ Σνάιντερ στο Reader’s Digest.

-Όταν κάποιος φτερνίζεται κοντά μας. Τότε το αντισηπτικό δεν έχει χρησιμότητα, καθώς η πιθανή μετάδοση των μικροβίων γίνεται δια των σωματιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα και εισέρχονται στον οργανισμό μας με την αναπνοή. Για να προλάβουμε αυτό το σενάριο, το καλύτερο είναι να φορέσουμε προστατευτική μάσκα.
Καθώς και:

-Όταν χρησιμοποιήσαμε αντισηπτικό πριν από πέντε λεπτά. Όσο πιο συχνά το χρησιμοποιούμε, τόσο πιο ευάλωτο κάνει το δέρμα μας σε ερεθισμούς, ξηρότητα, ακόμα και σε λοιμώξεις, εξαιτίας της διατάραξης της προστατευτικής μικροχλωρίδας του. Ας καταφύγουμε λοιπόν στο αντισηπτικό μόνο όταν είναι αληθινά απαραίτητο, για παράδειγμα μετά από μια σειρά από χειραψίες με αγνώστους.

-Όταν πιάνουμε ωμό κρέας ή ψάρι. Η επαφή της επιδερμίδας μας με τέτοιες πρώτες ύλες τής αφήνουν λιπαρά κατάλοιπα, που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του αντισηπτικού. Η συμβουλή είναι και σε αυτή την περίπτωση καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

-Όταν ερχόμαστε σε επαφή με χημικά. Εάν, για παράδειγμα, ακουμπήσουμε φυτά που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, ας μη βασιστούμε στο αντισηπτικό των χεριών - το οποίο στοχεύει σε μικροοργανισμούς και όχι σε δυνητικά τοξικές ουσίες - αλλά, για μια ακόμα φορά, στο άφθονο νερό και το σαπούνι.

Πηγή: sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X