ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται αερογενώς- Όλες οι πληροφορίες

Η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα

Εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από την Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT https:/yti.ms/2VIxp67.

Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά.

"Ειδικά τους τελευταίους έναν δυο μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από στέρεα και σαφή στοιχεία", δήλωσε η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, τεχνικός επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους New York Times.

Στο μεταξύ, ένας ιός με γενετικές ομοιότητες με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την νόσο COVID-19, πιθανόν να είχε εμφανιστεί στην Κίνα το 2012, σύμφωνα με μια μελέτη που διενήργησε η εφημερίδα Sunday Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιστήμονες αναγνώρισαν έναν φονικό νέο ιό σε ένα ορυχείο χαλκού στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας όταν έξι εργάτες στις σήραγγες του ορυχείου νόσησαν από οξεία πνευμονία το 2012. Οι τρεις από αυτούς πέθαναν αργότερα στο νοσοκομείο.

Τεστ που διενεργήθηκαν στους εργάτες αυτούς έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν αντισώματα ενός άγνωστου μέχρι τότε κορωνοϊού, ο οποίος μοιάζει με τον SARS-CoV, τον ιό που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2002, έγραψε η εφημερίδα.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν μελέτησαν τον μυστηριώδη ιό, ονομάζοντάς τον RaBtCov/4991, έγραψε η εφημερίδα.

Ο Πίτερ Ντάσζακ, πρόεδρος της Ένωσης EcoHealth, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο ιός μετονομάστηκε σε RaTG13 για τις ανάγκες μιας μεταγενέστερης ακαδημαϊκής μελέτης.

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή μελέτη, ο ιός ταιριάζει γενετικά κατά 96,2% με τον ιό SARS-CoV-2, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει για την πιθανότητα ο RaTG13 να μεταλλάχθηκε στον κορωνοϊό που προκαλεί την COVID-19.

Επιφανείς αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον, περιλαμβανομένου του προέδρου Τραμπ, υποστηρίζουν ότι ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από ένα εργαστήριο στην Ουχάν.

Η κινεζική Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά τις κατηγορίες αυτές αντιτείνοντας ότι στερούνται επιστημονικών αποδείξεων.

Αυστραλία

Τα σύνορα ανάμεσα στις δύο πολυπληθέστερες πολιτείες της Αυστραλίας, τη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, θα κλείσουν από το μεσημέρι της Τρίτης επ` αόριστον, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους, εν μέσω του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού στην πολιτεία του.

Οι αρχές της Βικτόριας κατέγραψαν 127 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες - τον υψηλότερο αριθμό αφότου άρχισε η πανδημία.

Ανακοίνωσαν επίσης έναν νέο θάνατο εξαιτίας της COVID-19, γεγονός που αύξησε τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Αυστραλία στους 105 νεκρούς.

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό αυξάνονται στη Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της Βικτόριας, εδώ και αρκετές ημέρες, εξωθώντας τις αρχές να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα, να συστήνουν την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να θέσουν σε απόλυτο lockdown εννέα πολυκατοικίες, σε συνολικά 30 συνοικίες της.

Χιλή

Η Χιλή ξεπέρασε χθες Κυριακή το όριο των 10.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, συνυπολογιζόμενων των επιβεβαιωμένων και των πιθανών, όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του, το υπουργείο Υγείας της Χιλής διευκρίνισε πως ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έχει πλέον φθάσει τους 10.159 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 7.057 περιπτώσεων που η αιτία θανάτου επιβεβαιώθηκε ότι ήταν η COVID-19 και άλλων 3.102 που "πιθανόν" η αιτία θανάτου ήταν το οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί η μόλυνση από τον SARS-CoV-2.

Ως χθες Κυριακή, τα κρούσματα μόλυνσης είχαν ανέλθει σε 295.532.

Σε ημερήσια βάση, το υπουργείο Υγείας έκανε χθες λόγο για 116 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.685 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον SARS-CoV-2, ανάμεσά τους 438 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων.

Σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταμετρώνται 28.194 ενεργές περιπτώσεις.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 602 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 26.051 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 64.867 θανάτους, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης έχουν ξεπεράσει τα 1,6 εκατ., σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Περού

Οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι ξεπεράστηκε το όριο των 300.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τη χώρα των Άνδεων να κατατάσσεται πλέον στην πέμπτη θέση στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αρχίσει τη βραδεία διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Στο κράτος αυτό της Λατινικής Αμερικής με 33 εκατομμύρια κατοίκους, το οποίο εξάγει μεγάλες ποσότητες χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων, επιβλήθηκε lockdown τον Μάρτιο, για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι αρχές δυσκολεύτηκαν πολύ να εφαρμόσουν την καραντίνα, την ώρα που ολοένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υφίστατο βαρύ πλήγμα εξαιτίας του οικονομικού αντίκτυπου των μέτρων.

Το Περού κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στην περιφέρεια, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (1,6 εκατ.).

Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 ανέρχεται σε 10.589 νεκρούς. Πρόκειται για τον 10ο βαρύτερο στον πλανήτη, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς που επέβαλλε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία, ειδικά ο τομέας-κλειδί των μεταλλείων.

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 3.638 στα 302.718, πάντως ο ημερήσιος απολογισμός έχει μειωθεί σε σύγκριση με τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι επαπειλείται αναζωπύρωση, καθώς περισσότεροι πολίτες κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 39.379 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ χθες Κυριακή.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ανέρχεται πλέον σε 2.876.143, σύμφωνα με αυτή τη σχολή ιατρικής με έδρα τη Βαλτιμόρη.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 234 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 129.891 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου ως τις 20:30 χθες βράδυ (τοπική ώραϊ 03:30 σήμερα Δευτέρα ώρα Κύπρου).

Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης ανήλθε σε 57.683 το Σάββατο, επίπεδο που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε 273 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.683 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 30.639 νεκρούς επί συνόλου 256.848 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ο Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και αυτών που έχουν υποκύψει εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα.

Ιταλία

Το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι οι 180 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο πλοίο Ocean Viking της ΜΚΟ Sos Mediterranee, θα μεταφερθούν αύριο στο "πλωτό κέντρο καραντίνας" του πλοίου Μοby Zaza, όπου θα παραμείνουν για 15 ημέρες σε καραντίνα.

Το Moby Zaza βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πόρτο Εμπέντοκλε, στην Σικελία.

Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 22 νέους θανάτους από την επιδημία Covid-19, επί συνόλου 44.220 θανάτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών που καταγράφεται το σαββατοκύριακο είναι συχνά χαμηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών της επιδημίας στην χώρα, αν περιληφθούν και τα ύποπτα περιστατικά, υπερβαίνει τις 54.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Αυστρία

Σχεδόν τα 1.000, αριθμός που καταγραφόταν στα τέλη Μαΐου, "αγγίζουν" και πάλι τα ενεργά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αυστρία, τα οποία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, ανέρχονταν χθες στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Κύπρου) σε 959 και ήταν κατά 106 περισσότερα από προχθές.

Σε νοσοκομείο νοσηλεύονται με κορωνοϊό συνολικά 72 άνθρωποι, και από αυτούς οι δέκα βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 681, με καθοριστικό παράγοντα τον ορισμό του συστήματος επιδημιολογικής αναφοράς.

Από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχουν καταγραφεί 18.257 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 16.615 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί και έχουν διενεργηθεί 647.804 διαγνωστικά τεστ.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να ξεκίνησαν και να υπάρχουν χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο ο ιός εξακολουθεί να είναι ενεργός και για τέταρτη στη σειρά ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε εικοσιτετράωρη βάση είναι πλέον τριψήφιος.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εξελιχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού τους μήνες των διακοπών, ωστόσο, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών της Βιέννης, έχει αποδειχθεί ότι οι λοιμώξεις εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό εντός οικογενειών ή εταιρειών.

Ισπανία

Η Γαλικία, η βορειοδυτική περιοχή της Ισπανίας, επέβαλε καραντίνα από χθες σε περίπου 70.000 κατοίκους μιας κομητείας έπειτα από την έξαρση στα κρούσματα του κορωνοϊού που παρατηρήθηκε, μια ημέρα μετά την επιβολή τοπικού lockdown στην Καταλονία.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός της Λα Μαρίνα, αλλά η είσοδος ή η έξοδος στην πόλη θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Ο τοπικός Υπουργός Υγείας Χεσούς Βάσκες Αλμουίνα είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι περισσότερες εστίες του κορωνοϊού συνδέονται με πολλά μπαρ στην περιοχή.

Οι υγειονομικές αρχές της περιοχής ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 258 κρούσματα στη Γαλικία, εκ των οποίων τα 117 στο Λούγκο.

Εφεξής τα μπαρ και τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με το 50% της χωρητικότητάς τους και οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, στις παραλίες ή στις πισίνες, είπαν οι αρχές.

Η Ισπανία έχει καταγράψει 205.45 κρούσματα του κορωνοϊού και 28.85 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, γεγονός που καθιστά τη χώρα μια από τις περισσότερο πληγείσες στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X