ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο αγαπητός πρίγκιπας Φίλιππος με το black humor

Τι δεν θέλει να ξέρουμε η βασίλισσα Ελισάβετ για τον σύζυγό της και οι επικές ατάκες του.

Με ύψος 1.83, έντονα γαλάζια μάτια και ξανθά μαλλιά. Αθλητικός και ελκυστικός στα νιάτα του, απέπνεε αυτοπεποίθηση και μία… υποψία αναίδειας.

Αυτός ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος που ερωτεύτηκε η νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ όταν ήταν μόλις 13 ετών. Οι δυο τους παρέμειναν για πολλά χρόνια φίλοι μέχρι τον Δεκέμβριο του 1943, όταν εκείνος βρέθηκε με άδεια στο κάστρο του Windsor για τα Χριστούγεννα και είδε τη 17χρονη -τότε- πριγκίπισσα να συμμετέχει σε μια παντομίμα με θέμα τον Αλαντίν.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Με ελληνικές ρίζες και καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό, σύζυγο τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β‘ και στέλεχος σε οργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, ο ίδιος έχει ζήσει πραγματικά μια αξιοζήλευτη ζωή. Εξωσυζυγικές σχέσεις, πάρτι με συντροφιά γυναικών, καβγάδες κι αντιπάθειες, εντάσεις, παρασπονδίες, ταξίδια, γκάφες συνθέτουν τη ζωή του δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος ωστόσο βρισκόταν στο πλευρό της βασίλισσας χωρίς να μπορεί να δώσει το επώνυμό του στα παιδιά του.

Τι δεν ξέρουμε όμως γι’ αυτόν;

*O πατέρας της πριγκίπισσας, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ', δεν τον ήθελε για γαμπρό του. Ο Φίλιππος ήταν φτωχός (τουλάχιστον με τα βασιλικά πρότυπα), εξόριστος, είχε γερμανικές ρίζες.

*Οι μεγαλύτερες αδελφές του δεν παντρεύτηκαν απλά: παντρεύτηκαν με τους Ναζί. Στην κηδεία της αδελφής του Σεσίλ και του συζύγου της, περπάτησε στην πομπή μεταξύ των Ναζί στρατιωτών. Καμία από τις αδελφές του Φίλιππου δεν προσκλήθηκε στον γάμο του το 1947.

*Αντιπαθούσε την πεθερά του. Η βασιλομήτωρ κατοικούσε στο παλάτι μαζί τους. Όπως αποκάλυψε ο Christopher Wilson της Daily Mail, ο Φίλιππος είχε κλείσει τη θέρμανση στο παλάτι, αναγκάζοντας την πεθερά του να μετακομίζει μετά από μια εβδομάδα επειδή δεν άντεχε το κρύο.

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟΥ «ΕΣΠΑΖΕ» ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΟΚΚΑΛΑ

Το χιούμορ είχε χαρακτηριστεί και «μαύρο», αφού το 1988 δήλωσε για τον θάνατό του κάτι πολύ περίεργο.

«Όταν πεθάνω, θα ήθελα να επιστρέψω στη Γη ως ένας θανατηφόρος ιός για να συμβάλω στην επίλυση του υπερπληθυσμού στον πλανήτη».
Και δεν ήταν η μόνη γκάφα που έκανε.

Το 1961: «Οι Βρετανίδες δεν μπορούν να μαγειρέψουν». Και υπάρχουν σίγουρα περισσότερα που δεν μπορούν να ειπωθούν».
«Όταν ένας άντρας ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου σε μια γυναίκα, τότε είτε είναι καινούριο το αυτοκίνητο είτε νέα η σύζυγος» είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του για τον γάμο. Σε ταξίδι που έκανε κατά τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα, προειδοποίησε Βρετανούς φοιτητές: «Θα αποκτήσετε σχιστά μάτια, αν μείνετε πολύ εδώ».

Το 2001 είπε σε ένα 13χρονο αγόρι, που η φιλοδοξία του ήταν να πάει στο διάστημα, πως είναι πολύ χοντρό για να γίνει αστροναύτης. Σ’ ένα ταξίδι του στην Αυστραλία το 1998 ερωτήθηκε από φοιτητή που μόλις είχε επιστρέψει από μια περιοδεία πεζοπορίας στην Παπούα Νέα Γουινέα: «Τα καταφέρατε λοιπόν να μη σας φάνε;»

Μιλώντας για ένα σκωτσέζικο ταρτάν, είπε «Είναι ωραία γραβάτα… Έχετε κάποια εσώρουχα με αυτό το υλικό;». Έκανε 22 χιλιάδες σόλο εμφανίσεις από το 1952 και 5 χιλιάδες ομιλίες ενώ ίδρυσε 800 οργανώσεις.

Αυτός ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος. Αυθεντικός, ευθύς και με χιούμορ που δεν άρμοζε ωστόσο πολλές φορές στο στέμμα. Ωστόσο, παραμένει ένα από τα αγαπημένα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Μάλιστα ο εγγονός του, ο πρίγκιπας Χάρι, είχε δηλώσει πως «Χωρίς αυτόν, η βασίλισσα νομίζω ότι θα είχε λίγο χαθεί». Αν και δεν αποκαλύπτει συχνά τα συναισθήματά της για τον σύζυγό της, η ίδια η βασίλισσα έχει αναγνωρίσει τη συμβολή του, σε μια σπάνια επίδειξη ευαισθησίας, λέγοντας ότι «Είναι, πολύ απλά, η δύναμή μου και μένει όλα αυτά τα χρόνια. Του χρωστάω ένα χρέος μεγαλύτερο από αυτό που θα ισχυριζόταν ποτέ ή θα μάθουμε ποτέ».

Πηγή: Η Καθημερινή / Της Έλενας Αποστόλου / Μοντάζ Λοΐζος Λοΐζου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X