ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέες καταγγελίες για τον σταθμάρχη: «Είχε ξεχάσει το μικρόφωνο ανοιχτό...»

Εικόνα χάους στον σταθμό της Λάρισας την παραμονή της φονικής μετωπικής σύγκρουσης

«Ξέχασαν τα μικρόφωνα ανοιχτά κι ακούγονταν πάρτι και πανηγύρια»... Νέες καταγγελίες έρχονται στο «φως» για τα όσα συνέβαιναν στον σταθμό της Λάρισας όπως και για τις συνήθειες του σταθμάρχη εν ώρα εργασίας. Πολίτες κάνουν λόγο για μια εικόνα χάους, με τον σταθμάρχη να έχει ξεχάσει ανοιχτά τα μικρόφωνα από όπου γίνονταν ανακοινώσεις, εντός του σταθμού, και λόγω αυτού ακούγονταν μουσικές άλλα και συνομιλίες που δεν έπρεπε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, πολίτες καταγγέλλουν τι συνέβαινε στο σταθμαρχείο μία ημέρα πριν από τη μοιραία μετωπική σύγκρουση.

«Λες και ήταν σε κάποιο πανηγύρι», λέει κάτοικος της Λάρισας περιγράφοντας την εικόνα την 27η Φεβρουαρίου.

«Έτρεξε ο σεκιούριτι να τους πει να κλείσουν τα μικρόφωνα»

«Ο κύριος που βγάζει τις ανακοινώσεις ήταν πολύ εύθυμος. Ξέχασε δύο φορές το μικρόφωνο ανοιχτό, τη δεύτερη φορά το ξέχασε περισσότερη ώρα» επισήμανε άλλος κάτοικος Λάρισας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μοιραίος σταθμάρχης δεν ήταν προσεκτικός.

Όταν ο πολίτης ρωτήθηκε τι έλεγε ο σταθμάρχης, ο πρώτος απάντησε: «Είχε συνομιλία με τον διπλανό του, απλά ήταν και άλλος κόσμος μέσα, δεν καταλαβαίναμε τι έλεγε αλλά φαινόταν ότι μπέρδευε τα λόγια του».

«Έτρεξε ο σεκιούριτι να τους πει να κλείσουν τα μικρόφωνα» πρόσθεσε δε.

«Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν ήξερε να χρησιμοποιεί το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης»

Σε μια σοβαρή καταγγελία για τον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας τα λάθη του οποίου φαίνεται ότι συνετέλεσαν καθοριστικά στο να υπάρξει η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς είχε προχωρήσει, πριν από ένα 24ωρο, ο πρώην διευθυνητής ασφαλείας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ρετσινά ο σταθμάρχης Λάρισας, Βασίλης Σαμαράς, «δεν ήξερε να χρησιμοποιεί το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας και να κάνει αυτόματη χάραξη δρομολογίου».

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ «η Alstom παρέδωσε το εν λόγω σύστημα το 2022 και λειτουργεί άψογα. Σε αυτό, δε, υπάρχει ένα "μαύρο κουτί" που καταγράφει τις κινήσεις που γίνοντα σε αυτό. Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν ήξερε να το χρησιμοποίησει καθώς τις προηγούμενες ημέρες από τις 10 το βράδυ και μετά δεν υπάρχει καταγραφή». Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλυφθεί, ο Βασίλης Σαμαράς ήταν πέντε ημέρες σερί νυχτερινή βάρδια στο σταθμαρχείο Λάρισας πριν το μοιραίο βράδυ.

Το δεύτερο στοιχείο που κατά τον κ. Ρετσινά δείχνει ότι ο σταθμάρχης Λάρισας που βρίσκεται ήδη στη φυλακή για την εμπλοκή του στη σύγκρουση των τρένων, δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας είναι οι κινήσεις του με τον συρμό του προαστιακού 2597 πριν το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Κάνει λάθος με τον προαστιακό από Θεσσαλονίκη, χειροκίνητα δεν έχει λειτουργήσει μια αλλαγή και έβαλε το τρένο να πηγαίνει προς Βόλο μέχρι που το κατάλαβε και έκανε το τρένο να προχωρήσει σε οπισθοπορεία» είπε ο κ. Ρετσινάς. Όσον αφορά, δε, τον ισχυρισμό του σταθμάρχη Λάρισας περί «φλασαρίσματος» του κλειδιού, ο πρώην διευθυντής ασφαλείας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτίμησε ότι δεν συνέβη ποτέ καθώς, όπως είπε, «αν συνέβαινε το φλασάρισμα το σύστημα θα του έδειχνε με φωτάκια το πρόβλημα και θα ενεργοποιούσε τον κλειδούχο».

Ο κ. Ρετσινάς επισήμανε, ακόμα, ότι ο σταθμάρχης Λάρισας, Βασίλης Σαμαράς, έκανε άλλο ένα λάθος καθώς «στο τηλεγράφημα πρέπει να λες που γίνεται η κίνηση, στην άνοδο ή την κάθοδο, γιατί για να φύγει από την άνοδο το τρένο σημαίνει ότι είναι κομμένη για συγκεκριμένο λόγο και κάνουμε μονοδρόμηση».

Όπως, όμως, είπε και «ο μηχανοδηγός έπρεπε να ρωτήσει "από πού φεύγω" και να αναγγείλλει ότι η 62 φεύγει από Λάρισα από τη γραμμή ανόδου. Αν τον είχε ρωτήσει θα του είχε πει άνοδο (σ.σ. και έτσι θα είχε αντιληφθεί ότι κάτι γινόταν λάθος δεδομένου ότι η επιβατική αμαξοστοιχία ήταν στην κάθοδο) γιατί ο σταθμάρχης είχε τρικυμία εν κρανίω εκείνη τη στιγμή».

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X