ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μπλίνκεν σε Ισραήλ: Μην συνεχίσετε έτσι τον πόλεμο για την εξάλειψη της Χαμάς

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» για τον τρόπο που πραγματοποιεί τις επιθέσεις του το Ισραήλ

Τελεσίγραφο στο Ισραήλ ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσει με τόσες απώλειες αμάχων τις επιχειρήσεις του στη νότια Γάζα όπως συνέβη στον βορρά, αλλά και ότι θα πρέπει να βρει μία λύση για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του πολέμου εφόσον δεν θέλει η Παλαιστινιακή Αρχή να διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας, έστειλε ο Άντονι Μπλίκνκεν.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από τη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ, στο οποίο στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» για τον τρόπο που πραγματοποιεί τις επιθέσεις του το Ισραήλ.

«Δεν θέλετε την Παλαιστινιακή Αρχή στην επόμενη μέρα. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσεις μια ιδέα είναι να φέρεις μια καλύτερη»

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, σε μία διαρροή που δημοσιεύθηκε στο εβραϊκό δελτίο ειδήσεων του Channel 12, o Μπλίνκεν δήλωσε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους πως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιχειρήσει στη νότια Γάζα με τον τρόπο που το έκανε στο βορρά και ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει εβδομάδες, όχι μήνες, για να ολοκληρώσει την αποστολή που έχει διακηρύξει, δηλαδή την καταστροφή της Χαμάς αν συνεχίσουν να υπάρχουν τόσες απώλειες αμάχων.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τον στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, αλλά έχει δηλώσει ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο από τους θανάτους αμάχων και τις εκτεταμένες καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μπλίνκεν

Μπλίνκεν: Δεν μπορείτε να επιχειρείτε στη νότια Γάζα με τον τρόπο που το κάνατε στο βορρά. Υπάρχουν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκεί. Πρέπει να απομακρύνετε λιγότερους ανθρώπους από τα σπίτια τους, να είστε πιο ακριβείς στις επιθέσεις, να μην χτυπάτε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και να διασφαλίσετε ότι υπάρχουν αρκετές προστατευμένες περιοχές [για τους αμάχους]. Και αν όχι; Τότε να μην επιτίθεστε εκεί που υπάρχει άμαχος πληθυσμός. Ποιο είναι το σύστημα που ακολουθείτε στις επιχειρήσεις σας;

Αρχηγός των IDF, Χέρζι Χαλέβι: Ακολουθούμε ορισμένες αρχές – αναλογικότητα, διάκριση και τους νόμους του πολέμου. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου επιτεθήκαμε με βάση αυτές τις αρχές και περιπτώσεις όπου αποφασίσαμε να μην επιτεθούμε, επειδή περιμέναμε μια καλύτερη ευκαιρία.

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ: Ολόκληρη η ισραηλινή κοινωνία είναι ενωμένη πίσω από τον στόχο της διάλυσης της Χαμάς, ακόμη και αν χρειαστεί μήνες.

Μπλίνκεν: Δεν νομίζω ότι σας αναλογούν τα εύσημα γι’ αυτό.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φέρεται επίσης να άσκησε πιέσεις στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για μια μεταπολεμική Γάζα.

Μπλίνκεν: Δεν θέλετε την Παλαιστινιακή Αρχή στην επόμενη μέρα. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσεις μια ιδέα είναι να φέρεις μια καλύτερη. Τα άλλα κράτη της περιοχής πρέπει να γνωρίζουν τι σχεδιάζετε.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Όσο κάθομαι σε αυτή την καρέκλα, η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία υποστηρίζει, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, δεν θα κυβερνήσει τη Γάζα την επομένη της Χαμάς.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση