ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με κλειστό τηλεφωνικό δίκτυο σε μυστικά τούνελ προετοίμαζε την επίθεση η Χαμάς

Οι τηλεφωνικές γραμμές στις σήραγγες επέτρεπαν στους πράκτορες να επικοινωνούν μεταξύ τους μυστικά χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν από τις μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ

Οι μαχητές της Χαμάς που σχεδίαζαν την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ επικοινωνούσαν μέσω ενός μυστικού, ενσύρματου τηλεφωνικού δικτύου, ενσωματωμένου στα τούνελ κάτω από τη Γάζα επί δύο χρόνια. Τι αποκαλύπτει δημοσίευμα του CNN.

Ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνεται, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, νέες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρωτοφανή της επίθεση η Χαμάς έρχονται στη δημοσιότητα.

Σε δημοσίευμά του το CNN περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς σχεδίαζε επί δύο χρόνια την επίθεσή της στα υπόγεια τούνελ της Γάζας, μέσω ενός κυκλώματος ενσύρματων τηλεφώνων, με το οποίο επικοινωνούσαν και σχεδίαζαν τα πάντα. Επί δύο χρόνια, όπως λένε αξιωματούχοι που επικαλείται το CNN, οι μαχητές της Χαμάς σχεδίαζαν την επιχείρηση της 11ης Οκτωβρίου μιλώντας από τα έγκατα της γης. Με αυτά τα τηλέφωνα απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα για να μην εντοπιστούν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι τηλεφωνικές γραμμές στις σήραγγες επέτρεπαν στους μαχητές της Χαμάς να επικοινωνούν μεταξύ τους μυστικά με έναν τρόπο με τον οποίο δεν μπορούσαν να εντοπιστούν από τους αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσαν οι πηγές στο CNN.

Κατά τη διάρκεια του διετούς σχεδιασμού, ο μικρός αυτός πυρήνας ανθρώπων που λειτουργούσε στις σήραγγες χρησιμοποιούσε τις ενσύρματες τηλεφωνικές γραμμές για να επικοινωνεί και να σχεδιάζει την επιχείρηση, αλλά παρέμενε στο σκοτάδι μέχρι να έρθει η ώρα να ενεργοποιηθεί και να καλέσει εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς για να εξαπολύσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είπαν οι ίδιες πηγές.

Απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις ισραηλινές ή αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, είπαν οι πηγές.

“Δεν υπήρχαν πολλές συζητήσεις και μπρος – πίσω και συντονισμός εκτός της άμεσης περιοχής”, δήλωσε ένας εξ’ αυτόν.

Οι πληροφορίες που μοιράστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνουν ότι ένας μικρός πυρήνας στελεχών της Χαμάς που σχεδίαζαν την επίθεση στο Ισραήλ επικοινωνούσε μέσω ενός δικτύου σκληρά συνδεδεμένων τηλεφώνων που ήταν ενσωματωμένα στο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα επί δύο χρόνια, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι τηλεφωνικές γραμμές στις σήραγγες επέτρεπαν στους πράκτορες να επικοινωνούν μεταξύ τους μυστικά και σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να εντοπιστούν από τους αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσαν οι πηγές στο CNN.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών σχεδιασμού, ο μικρός πυρήνας που λειτουργούσε στις σήραγγες χρησιμοποιούσε τις ενσύρματες τηλεφωνικές γραμμές για να επικοινωνεί και να σχεδιάζει την επιχείρηση, αλλά παρέμενε στο σκοτάδι μέχρι να έρθει η ώρα να ενεργοποιηθεί και να καλέσει εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς για να εξαπολύσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είπαν οι πηγές.

Απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις ισραηλινές ή αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, είπαν οι πηγές.

“Δεν υπήρχαν πολλές συζητήσεις και μπρος-πίσω και συντονισμός εκτός της άμεσης περιοχής”, δήλωσε μία από τις πηγές.

Το “μετρό” της Γάζας
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας αναφέρονται στην καθομιλουμένη στις σήραγγες που έχει κατασκευάσει η Χαμάς τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια ως “μετρό της Γάζας”. Οι σήραγγες συνθέτουν έναν τεράστιο λαβύρινθο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ρουκετών και αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και για την παροχή ενός τρόπου στους μαχητές να κινούνται απαρατήρητοι. Οι IDF λένε επίσης ότι περιέχουν ζωτικής σημασίας κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς.

Η Yocheved Lifshitz, μια 85χρονη γιαγιά που ήταν μία από τους δύο ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς τη Δευτέρα, δήλωσε ότι μετά την απαγωγή της, την πήγαν στο δίκτυο των σηράγγων και κοιμήθηκε σε ένα στρώμα στο πάτωμα σε ένα από αυτά.

Σύμφωνα με τις πηγές που ενημερώθηκαν για την επίθεση της Χαμάς, ο μικρός πυρήνας περίμενε μέχρι λίγο πριν την έναρξη της επίθεσης για να προετοιμάσει μια μεγαλύτερη ομάδα μαχητών πάνω από το έδαφος για να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι αν και οι διοικητές και οι μαχητές της επίγειας μονάδας εκπαιδεύονταν επί πολλούς μήνες και διατηρούνταν σε κατάσταση γενικής ετοιμότητας, ενημερώθηκαν για τα συγκεκριμένα σχέδια μόνο τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιχείρησης.

Μία από τις πηγές είπε επίσης ότι παρατηρήθηκε κομμάτι της εκπαίδευσης πάνω από το έδαφος, αλλά δεν σήμανε μεγάλης κλίμακας συναγερμό. Το σκεπτικό ήταν, “Πάντα εκπαιδεύουν τους ανθρώπους έτσι. Δεν φαινόταν διαφορετικό”, είπε η πηγή.

Μια τρίτη πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις τελευταίες πληροφορίες δήλωσε ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να αναπτύξει τις επιχειρησιακές τακτικές ασφαλείας της κατά τη διάρκεια των ετών, αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν πιστεύουν ότι το Ιράν έπαιξε άμεσο ρόλο στον σχεδιασμό της ίδιας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ φαίνεται πως γνώριζε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούσαν καλωδιωμένα συστήματα επικοινωνίας πριν από την επίθεση του Οκτωβρίου. Είχαν εντοπίσει κάτι που φαινόταν να είναι παρόμοιο σύστημα επικοινωνίας όταν ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομή στην πόλη Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο. Όταν τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο πλαίσιο αυτού που ονομάστηκε “Επιχείρηση Σπίτι και Κήπος”, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακάλυψαν ασφαλείς, ενσύρματες γραμμές επικοινωνίας και κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος για να προειδοποιούν εκ των προτέρων για τις κινήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων.

Εκείνη την εποχή, οι IDF δήλωσαν ότι είχαν πλήξει ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης που χρησιμοποιούνταν από πυρήνες μαχητών στην Τζενίν, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιούνταν για “προηγμένη παρατήρηση και αναγνώριση”. Ήταν, είπε ο IDF, “κόμβος συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των τρομοκρατών”.

 

Πηγή: news247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση