ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός: Τελικά αποδίδει το πείραμα της Σουηδίας;

Τι λένε οι αριθμοί

24news team

Η Σουηδία υπήρξε η χώρα η οποία σε αντίθεση με τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν τα πλείστα κράτη της Ευρώπης, ακολούθησε μία διαφορετική, χαλαρή προσέγγιση.Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου με κατάμεστα καφέ και μπαρ σε μεγαλουπόλεις της Σουηδίας επέφεραν αρκετές συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις.

Ωστόσο, την Τετάρτη ο Δρ Μάικ Ράιαν, ειδικός Εκτάκτων Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι από την προσέγγιση της Σουηδίας η οποία  σε μεγάλο βαθμό εναπέθεσε στους ώμους των πολιτών την ευθύνη για λελογισμένη συμπεριφορά στη διάρκεια της κρίσης, θα μπορούσαν να αντληθούν διδάγματα.

«Υπάρχει, νομίζω, η αντίληψη ότι η Σουηδία δεν έθεσε σε ισχύ περιοριστικά μέτρα και απλώς επέτρεψε στη νόσο να εξαπλωθεί. Τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι αντί για lockdown, η χώρα «έθεσε σε εφαρμογή μια πολύ ισχυρή δημόσια πολιτική για την κοινωνική αποστασιοποίηση και την προστασία των ανθρώπων σε οίκους ευγηρίας».

«Αυτό που έκανε διαφορετικά ήταν ότι βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις με τους πολίτες και την ικανότητα και προθυμία τους να προσαρμοστούν στην κοινωνική αποστασιοποίηση και να επιβάλουν αυτοέλεγχο. Υπ’ αυτή την έννοια εφήρμοσαν μια πολιτική μέσω της σχέσης με τον πληθυσμό. Νομίζω ότι αν πρόκειται να φθάσουμε σε μια νέα κανονικότητα η Σουηδία αποτελεί μοντέλο αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια κοινωνία χωρίς lockdown».

Πάντως τουλάχιστον προς το παρόν, σε ότι αφορά τους αριθμούς,  η τακτική της Σουηδίας δεν φαίνεται να αποδίδει.Πάνω από  20.300 κρούσματα και 2.462 θάνατοι σε πληθυσμό 10,3 εκατ. κατοίκων έχουν καταγραφεί. Οι θανάτοι είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι στις γειτονικές σκανδιναυικές χώρες που επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο worldometers.info το ποσοστό θανάτων από την Covid-19 στη Σουηδία αγγίζει τους 244 ανά εκατομμύριο κατοίκων, πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τους 38 στη Νορβηγία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση