ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός: H κατάσταση διεθνώς - Eπαναλειτούργησαν βιομηχανίες στην Ιταλία

Ο ημερήσιος απολογισμός του νέου κορωνοϊού στην Ισπανία έπεσε σήμερα κάτω από το όριο των 400 θανάτων για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, φθάνοντας τους 399 θανάτους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το όριο των 200.000 και έφθασε τα 202.210 την ώρα που η χώρα η οποία έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, πολλαπλασιάζει τα διαγνωστικά τεστ. Διενεργεί περισσότερα από 40.000 καθημερινά, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Αγια.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αποθεραπευθεί ανέρχεται σε 80.587. Ο ημερήσιος απολογισμός είχε ήδη πέσει στους 410 θανάτους χθες, Κυριακή, σημειώνοντας ισχυρή μείωση που χαρακτηρίστηκε ενθαρρυντική από τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες ελπίζουν ότι πέρασε η κορύφωση της πανδημίας, που σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου.

Η μείωση του αριθμού των θανάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας ελάφρυνε το σύστημα υγείας, που είχε πλημμυρίσει για εβδομάδες. Ένα μεγάλο υπαίθριο νοσοκομείο που είχε δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της εμπορικής έκθεσης της Μαδρίτης έκλεισε στα τέλη της εβδομάδας ένα από τα δύο περίπτερα τα οποία καταλάμβανε.

Ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο σε ένα κοντινό παγοδρόμιο αναμένεται να κλείσει μεθαύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε η περιφέρεια της Μαδρίτης, της πλέον πληγείσας περιοχής της χώρας με περισσότερους από 7.000 θανάτους.

Η Ισπανία εισήλθε στην έκτη εβδομάδα του lockdown, που αναμένεται να διατηρηθεί έως και τις 9 Μαΐου. Ωστόσο θα επιτραπεί για πρώτη φορά στα παιδιά να βγουν από το σπίτι από τις 27 Απριλίου υπό προϋποθέσεις οι οποίες μένει να διευκρινιστούν.

Επαναλειτουργούν βιομηχανίες στην Ιταλία

Επαναλειτουργούν από σήμερα οι πρώτες βιομηχανίες στην Ιταλία, με υποχρεωτική τήρηση αυστηρών μέτρων ασφαλείας, βάσει αυστηρών κριτηρίων. Η υιοθέτησή τους, βεβαιώνεται από τους εργοδότες με υπεύθυνες δηλώσεις οι οποίες αποστέλλονται στις κατά τόπους νομαρχίες.

Πιο συγκεκριμένα, στην βορειοανατολική περιφέρεια Φριούλι σήκωσε και πάλι ρολά η βιομηχανία η οποία παράγει ηλεκτρικές συσκευές, στην κεντρική περιοχή Μάρκε, εταιρία συσκευών κουζίνας, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι μεγάλο επιπλοποιείο, και στην Μαργκέρα, έξω από την Βενετία, τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri.

Κοντά στην Φλωρεντία, άνοιξε και πάλι βιομηχανική μονάδα παραγωγής γνωστού οίκου μόδας. Είναι υποχρεωτική η τήρηση μέτρων όπως η υποβολή του προσωπικού σε τεστ, η μέτρηση της θερμοκρασίας, η χρήση μάσκας και γαντιών, όπως και η απόσταση δυο μέτρων ανάμεσα στους εργαζόμενους, κατά την φάση αλλαγής ενδυμάτων, στον χώρο εργασίας και την ώρα του φαγητού.

Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να τηρούνται από όλες τις εταιρίες και βιομηχανίες που θέλουν να ξαναρχίσουν να λειτουργούν πριν από τις 4 Μαΐου, όταν αναμένεται να αρχίσει η γενικευμένη επαναλειτουργία των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της κυκλοφορίας των πολιτών.

Παράλληλα, σε όσες επιχειρήσεις "σηκώνουν ρολά" τις ημέρες αυτές, η παρουσία των εργαζομένων θα είναι μειωμένη, με διαφορετικές -κατά το δυνατόν,-βάρδιες και συνέχιση της τηλε-εργασίας, όταν αυτό επιτρέπεται.

Σύμφωνα με τον Τύπο, τέλος, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ξαναρχίσουν να παράγουν, με συμπλήρωση υπεύθυνων δηλώσεων, πάνω από 100.000 βιομηχανίες και εταιρίες, σε όλη την Ιταλία.

600 τομείς επαναδραστηριοποιούνται στην Αλβανία

Η αλβανική κυβέρνηση επέτρεψε σήμερα την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπου 600 τομείς, στην προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 που έχει ήδη προκαλέσει την απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας.

Η δραστηριότητα μπορεί να επαναληφθεί κυρίως στη γεωργία και τη κτηνοτροφία, στην παραγωγή τροφίμων, στη μεταλλευτική βιομηχανία και στην κλωστοϋφαντουργία, καθώς και στον τομέα της αλιείας, σύμφωνα με έναν κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε σε κυβερνητικό ιστότοπο.

Αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, στις 9 Μαρτίου, οι αρχές της χώρας αυτής των 2.8 εκατ. κατοίκων επέβαλαν μέτρα περιορισμού, τη διακοπή σχεδόν κάθε οικονομικής δραστηριότητας και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων εκτός των φαρμακείων και των καταστημάτων τροφίμων.

Οι τράπεζες, οι προμηθευτές γεωργικών προϊόντων και οι επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών δεν επηρεάστηκαν από τα μέτρα. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά πως η επιβράδυνση της οικονομίας θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες της τάξης των 540 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό μέχρι τον Ιούνιο.

Περίπου 50.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την αρχή της κρίσης, δηλ, το 4% του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Καταστήματα που πωλούν καλλυντικά μπορούν επίσης να ξανανοίξουν, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα κομμωτήρια ή τα ινστιτούτα αισθητικής, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Τα ξενοδοχεία που τηρούν τους όρους που απαιτούνται μπορούν να επαναλάβουν τη δραστηριότητά τους.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα φυσικής απόστασης και άλλους κανονισμούς ασφαλείας, όπως το να φορούν μάσκες και γάντια. Παραμένει ωστόσο σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:30 έως τις 05:00 της επομένης. Χρειάζεται επίσης ειδική άδεια για την κυκλοφορία με αυτοκίνητο.

Μέχρι σήμερα, η Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 26 ανθρώπων στην Αλβανία. Τουλάχιστον 560 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, εκ των οποίων 314 έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Δεν έχει φτάσει ακόμη η κορύφωση της πανδημίας λέει ο Πούτιν

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία κατάφερε να περιορίσει την κρίση του κορωνοϊού, όμως η κορύφωση της επιδημίας δεν έχει σημειωθεί ακόμη. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε σήμερα τις 47.000, με τον αριθμό των θανάτων να έχει φθάσει τους 405.

Αύξηση στα θύματα στην Ελβετία

Ο απολογισμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Ελβετία έφθασε τους 1.142, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας, σημειώνοντας αύξηση από τους 1.135 που ήταν χθες, Κυριακή.

Ο αριθμός των θετικών τεστ αυξήθηκε επίσης σε 27.944 από 27.740 την Κυριακή, ανέφερε. Η επιβράδυνση του αριθμού των νέων κρουσμάτων επέτρεψε στην ελβετική κυβέρνηση να αποφασίσει να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς του lockdown από τις 27 Απριλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση