ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός - «Βόμβα» από Τραμπ: Αναστέλλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τρίτη (τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού που του προσάπτει.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΫ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΫ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει».

Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμιο κρίση δημόσιας υγείας.

Απάντηση ΟΗΕ

Άμεση ήταν η απάντηση του ΟΗΕ στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως «δεν είναι η ώρα» να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, ο Γκουτέρες επισήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του, πως «δεν είναι η ώα να μειώνονται οι πόροι που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οποιαδήποτε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση που συμμετέχει στον αγώνα» εναντίον της πανδημίας.

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε.

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί διότι είναι απόλυτα απαραίτητος στις προσπάθειες όλου του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της (ασθένειας) COVID-19», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Έκρινε ότι θα δοθεί μελλοντικά η ευκαιρία να εξεταστεί «ο τρόπος που αντέδρασαν» όλοι όσοι «ενεπλάκησαν στην κρίση» που συνεχίζεται.

Πάνω από 2.200 νεκροί σε 24 ώρες στις ΗΠΑ

Να σημειωθεί πως έπειτα από δύο ημέρες κατά τις οποίες σημειωνόταν πτωτική τάση, οι ΗΠΑ κατέγραψαν τη Μεγάλη Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ με πάνω από 2.200 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες.

Αυτός, είναι ο πιο βαρύς απολογισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 είχε υποχωρήσει περί τους 1.500 τόσο την Κυριακή όσο και τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι ως τις 20:30, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Αυτό αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε 25.757 μέχρι τώρα.

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X