ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠΟΥ: Οι νεκροί από Covid-19 ίσως φτάσουν τα 2 εκ. πριν το εμβόλιο

Τι λέει αξιωματούχος του ΠΟΥ

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 2 εκατομμύρια προτού κυκλοφορήσει ευρέως ένα επιτυχημένο εμβόλιο και θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω χωρίς την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την αναχαίτιση της πανδημίας, προειδοποίησε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Αν δεν το κάνουμε, όλοι οι αριθμοί για τους οποίους μιλάμε (2 εκατομμύρια θάνατοι) δεν θα είναι μονάχα κάτι που μπορεί κανείς να φανταστεί, αλλά δυστυχώς πολύ πιθανοί", είπε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο πρόγραμμα εκτάκτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα. Η εκτίμησή του διατυπώθηκε, καθώς το σύνολο των νεκρών 9 μήνες μετά την ανακάλυψη του ιού στην Κίνα πλησιάζει το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου.

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή αναπτύσσει 45 διαφορετικά εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού σε 14 πλατφόρμες, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής του Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας (που υπάγεται στη ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή Rospotrebnadzor), Αλεξάντρ Γκαρέλοφ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο "Ρωσία-24".

Ο Γκαρέλοφ επισήμανε ότι η ελευθερία επιλογής του εμβολίου για τον εμβολιασμό στη Ρωσία κατοχυρώνεται από τη νομοθεσία. "Και επομένως ο ανταγωνισμός των επιστημονικών σχολών, με τις οποίες έχουμε να κάνουμε στην τρέχουσα χρονική στιγμή, είναι αυτός που θα αναδείξει τον νικητή. Και το εμβόλιο που θα είναι το πιο αποτελεσματικό και πιο ασφαλές θα είναι αυτό που θα καταλάβει τη θέση στο εθνικό ημερολόγιο των εμβολίων" δήλωσε ο Γκαρέλοφ.

Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ανάρτηση του στην σελίδα του στο Facebook, τάχθηκε υπέρ της πρότασης να δοθούν σε δρόμους σε διάφορες αστικές περιοχές της χώρας τα ονόματα γιατρών οι οποίοι πέθαναν, ενώ παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Η Κίνα προβλέπει να είναι σε θέση έως το τέλος του έτους να παράγει ετησίως 610 εκατομμύρια δόσεις αρκετών εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα Κινέζοι αξιωματούχοι του τομέα υγείας στο Πεκίνο που βεβαιώνουν ότι η χώρα τους ηγείται στον τομέα αυτό. Αυτή η ετήσια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δόσεις από το 2021, πρόσθεσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ανάπτυξη έντεκα κινεζικών εμβολίων, από τα συνολικά 59 προγράμματα, έχει πλέον εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών, υπογράμμισε ο Γου Γιουανμπίν, του Υπουργείου Υγείας.

Τα φτωχότερα και τα ασθενέστερα μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση εκείνα που θα λάβουν θεραπεία, όταν θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, είπε ο πάπας Φραγκίσκος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σήμερα. Μιλώντας από το Βατικανό, σε ένα βιντεομήνυμα προς τα ΗΕ, ο Φραγκίσκος σημείωσε πως η πανδημία Covid-19 παγκοσμίως υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να προκριθεί η δημόσια υγεία και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια.

Η Ελβετία διεύρυνε σήμερα τον κατάλογο των προορισμών υψηλού κινδύνου κατά 15 χώρες, μεταξύ αυτών 10 ευρωπαϊκές. Από την προσεχή Δευτέρα, οι πολίτες που θα επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα 10 ημερών κατά την άφιξή τους στην Ελβετία. Η Ελβετία, που θεωρεί υψηλού κινδύνου κάθε περιοχή όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων Covid-19 υπερβαίνει το όριο των 60 κρουσμάτων για 100.000 κατοίκους για 14 ημέρες, πρόσθεσε στον σχετικό κατάλογο δύο νέες περιοχές της Αυστρίας (Κάτω Αυστρία και Άνω Αυστρία) και τη Λιγουρία στην Ιταλία.

Η ελβετική κυβέρνηση συμπεριέλαβε στον κατάλογο χωρών και περιοχών υψηλού κινδύνου για Covid-19 το Βέλγιο, τη Δανία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τον Ισημερινό, την Τζαμάικα, το Μαρόκο, το Νεπάλ και το Ομάν. Αντιθέτως, το Κόσοβο και ο Άγιος Μαρίνος αποσύρθηκαν από τον κατάλογο.

Η Δανία παρέτεινε σήμερα τους ισχύοντες περιορισμούς που στοχεύουν στην αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κατά δύο εβδομάδες, έως τη 18η Οκτωβρίου, έγινε γνωστό από τον Υπουργό Υγείας Μάγκνους Χένικε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. "Η αύξηση των νέων μολύνσεων αναμενόταν, όμως συνέβη νωρίτερα απ` ότι περιμέναμε", επισήμανε ο Χένικε.

Η διεθνής έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας Paris Photo, στη Γαλλία, μια από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, ματαιώνεται λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές. Η 24η διεθνής έκθεση επρόκειτο να διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου στο Γκραν Παλαί.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση