ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Και πού να πάμε;» ρωτούν οι κάτοικοι της Γάζας

Έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας την Παρασκευή, προσπαθώντας να φύγουν από την πόλη, μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που δεν έχουν πού να πάνε...

Η βιασύνη να φύγουν ήρθε αφού ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε περίπου 1,1 εκατ. κατοίκους της Γάζας που ζουν στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους να το εγκαταλείψουν «για τη δική τους ασφάλεια και προστασία», ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας επιδρομής.

Κάποιοι ήταν σε αυτοκίνητα, πολλοί άλλοι ήταν πεζοί, καθώς προσπαθούσαν να κάνουν το ταξίδι προς το νότιο τμήμα της πυκνοκατοικημένης περιοχής, που φιλοξενεί 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε 362 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Πού να πάω;»

Όμως, για χιλιάδες ανθρώπους δεν υπάρχει δυνατότητα να φύγουν. Η Ουμ Χοσάμ, κάτοικος της περιοχής, είναι ανάμεσα σε αυτούς που εκφράζουν το κρίσιμο ερώτημα «Πού να πάω;», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πόσο θα διαρκέσουν οι επιθέσεις και ο θάνατος; Δεν μας έχουν μείνει σπίτια, κάθε περιοχή της Γάζας απειλείται», είπε η 29χρονη, με το πρόσωπό της γεμάτο δάκρυα.

«Καλούμε τις αραβικές χώρες να μας προστατεύσουν. Πού είναι οι Άραβες; Αρκετά! Αρκετά!» φώναξε.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας έχει εγκλωβιστεί στο μικρό έδαφος κάτω από έναν αυστηρό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ από το 2006.

Αφού ένοπλοι της Χαμάς -η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007- εισέβαλαν από τα σύνορα στο Ισραήλ το Σάββατο, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα, διακόπτοντας όλες τις προμήθειες νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τροφίμων.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει επίσης ανελέητα τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές που έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής περίπου 1.800 ζωές.

Η Χοσάμ δήλωσε στο AFP ότι είχε κρυφτεί στο σπίτι ενός συγγενή της στο βόρειο τμήμα του θύλακα πριν από την εντολή του Ισραήλ για εκκένωση.

Είχε κρυφτεί εκεί για τρεις ημέρες μετά το χτύπημα της δικής της γειτονιάς βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας. «Μου είπαν ότι το σπίτι είχε καταστραφεί ολοσχερώς», είπε.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το Ισραήλ να ανακαλέσει την έκκλησή του προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», δήλωσε την Πέμπτη ο Στεφάν Ντούζαριτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν ρίξει χιλιάδες φυλλάδια στη Γάζα, προτρέποντας τους κατοίκους να κατευθυνθούν νότια, αν και το χρονοδιάγραμμα της εκκένωσης είναι ασαφές, αφού ο στρατός αναγνώρισε ότι η διαδικασία μπορεί να «πάρει χρόνο».

Η Χαμάς απέρριψε την έκκληση για εκκένωση, αλλά δεν εμπόδισε ενεργά τους χιλιάδες ανθρώπους που μετακινούνται νότια, πολλοί με τα υπάρχοντά τους συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες.

Εκτοπισμένοι «για άλλη μια φορά»

Παρόλα αυτά, πολλοί έχουν επιλέξει να παραμείνουν στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, εν μέσω της απουσίας συγκοινωνίας και επιπλέον δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

«Πρόκειται για έναν βάρβαρο εχθρό και αυτό που θέλουν είναι να τρομάξουν τους ανθρώπους και να τους εκτοπίσουν», δήλωσε στο AFP ένας κάτοικος, ο Αμπού Αζάμ. «Όμως, αν θέλει ο Θεός, θα παραμείνουμε σταθεροί απέναντι σε κάθε εκτόπιση».

Ο Μοχάμεντ Χάλεντ, 43 ετών, δήλωσε επίσης ότι θα παραμείνει. «Τι θέλει ο κόσμος από εμάς; Είμαι πρόσφυγας στη Γάζα και θέλουν να με εκτοπίσουν για άλλη μια φορά;

«Τι θα κάνουμε στη Ράφα;» ρώτησε, αναφερόμενος στην πόλη 40 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Γάζας. «Θα κοιμόμαστε στους δρόμους με τα παιδιά μας; Δεν θα το κάνουμε. Δεν θέλω αυτή την ταπεινωτική ζωή».

Υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Γάζα, ιδίως μέσω του περάσματος της Ράφα προς την Αίγυπτο – το μόνο που δεν ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό.

Όμως, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι είναι απαραίτητο οι κάτοικοι της Γάζας να «παραμείνουν σταθεροί στη γη τους», προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε μαζική εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας θα σημάνει το τέλος της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Shati δυτικά της πόλης της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Αλί στέκεται μπροστά από ένα γραφείο της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA).

«Σήμερα, δεν ξέρουμε, πού θα πάμε;» δήλωσε ο 24χρονος. «Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος. Πήγαμε στα Ηνωμένα Έθνη για να βρούμε καταφύγιο. Το Ισραήλ διαπράττει σήμερα σφαγές εναντίον αμάχων και τα παιδιά μας βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν έχουμε φαγητό και νερό. Ρωτάω τον ΟΗΕ μπροστά από την έδρα του: Πού θα πάμε;»

Πηγή: efimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση