ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η στιγμή που ο σεισμός «κτύπησε» στην Αθήνα (Βίντεο, Χάρτης)

Πάνω από 5 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής 19/07. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο σεισμός ήταν έντασης 5,3 ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, πολύ κοντά στη Μαγούλα.

Η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ η Πυροσβεστική για την ώρα έχει λάβει κλήσεις για εγκλωβισμένους σε ασανσέρ.

Σε πολλές περιοχές οι τηλεπικοινωνίες παρουσίασαν προβλήματα, ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκαταστάθηκαν. Στην Αθήνα και στον Πειραιά καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος.

Το ΣΚΑΪ μετέδωσε ζωντανά εικόνες από την στιγμή που ο εγκέλαδος ταρακουνούσε την εξωτερική κάμερα στο κτήριο των εγκαταστάσεών του, ενώ στο βάθος φαινόταν άσπρος καπνός να βγαίνει από άλλο σημείο:

Ανακοίνωση Πολιτικής Προστασίας

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ενημερώνει τους πολίτες για τους χώρους καταφυγής, όπου το κοινό μπορεί να συγκεντρωθεί, ακόμα και να βρει άμεσα στέγη, μέχρι την μετεγκατάσταση σε ασφαλείς χώρους ή την επιστροφή στα σπίτια τους.

Ως χώροι καταφυγής (ή συγκέντρωσης ή συνάθροισης) θεωρούνται ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι μέσα στην πόλη που αποσκοπούν στην ασφαλή εκτόνωση του πληθυσμού, που εκδηλώνεται ως πρώτη αντίδραση σε ένα σεισμικό γεγονός. Οι χώροι καταφυγής δύναται να χρησιμοποιηθούν και ως χώροι άμεσης στέγασης (πχ με σκηνές, τροχόσπιτα ή πλοία), με διάρκεια παραμονής ωρών έως λίγων ημερών (περίπου δύο), δηλαδή μέχρι την επάνοδο των πληγέντων στις κατοικίες τους ή την μετεγκατάσταση τους σε χώρους προσωρινής στέγασης (πχ σε οργανωμένους χώρους καταυλισμού με μεταφερόμενους οικίσκους) και εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Οι χώροι καταφυγής, όπως μας έχουν κοινοποιηθεί έως τώρα από τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής αναφέρονται για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες στον χάρτη και στα αρχεία που ακολουθούν.

Στα 4,3 Ρίχτερ ο ισχυρότερος μετασεισμός

Στις 15:11 καταγράφηκε μετασεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Η ηλεκτροδότηση, σε μεγάλο μέρος της Αθήνας, έχει διακοπή, ενώ και οι τηλεπικοινωνίες παρουσιάζουν προβλήματα.

 Στέλιος Πέτσας: Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

 

Πηγή: skai.gr / kathimerini.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X