ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου

Δεν χτύπησε 112 - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:17 τα ξημερώματα της Τρίτης στα ανοιχτά της Ρόδου.

Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 21 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 64,9 χιλιόμετρα. Να σημειωθεί ότι μετά τον σεισμό δεν ήχησε 112 όπως αρχικά είχε μεταδοθεί.

Νωρίτερα η Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού είχε υπολογίσει την δόνηση στα 5,7R 26 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Ρόδου με εστιακο βάθος στα 40 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο υπολόγισε τη δόνηση στα 6R με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Αμέσως μετά τον σεισμό, τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου, όσο και οι ομάδες πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή.

Η εκτίμηση Λέκκα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας.

«Είναι ένας σεισμός που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το βάθος. Είναι ένα βάθος 60 χιλιομέτρων που μας επιτρέπει να πούμε ότι ναι μεν έγινε αισθητός σε μία ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και της Τουρκίας αλλά δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι και κυρίως δεν θα υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός λόγω του βάθους που είχε. «Είναι ένα σεισμικό γεγονός το οποίο ήταν πολύ έντονο για τους κατοίκους της Ρόδου και των γύρω περιοχών αλλά από εκεί και πέρα δεν θα έχουμε κάτι το ιδιαίτερο».

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X