ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιστορική απόφαση, η ΕΕ αρχίζει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας

Οι πρώρες αντιδράσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Την αιφνιδιαστική ανακοίνωση έκανε στα social media ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι προσπεράστηκε το εμπόδιο του βέτο με το οποίο απειλούσε ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ελπίδας, ενώ, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε καλέσει την ΕΕ να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα του και να μην δώσει στον Πούτιν την πρώτη και μοναδική, όπως είπε, νίκη της χρονιάς.

Καθεστώς υποψηφιότητας, ανακοίνωσε ο κ. Μισέλ, χορηγήθηκε από το Συμβούλιο στη Γεωργία, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ξεκινήσουν όταν επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. 

Στην ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ έγραψε:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης και έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας».

Πρώτη αντίδραση της Ουκρανίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ - Τι έγραψε ο Ζελένσκι

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, o οποίος βρέθηκε αιφνιδιαστικά στη Φρανκφούρτη, έγραψε στο X το δικό του μήνυμα:

«Εγκρίθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για να συμβεί αυτό και όλους όσοι βοήθησαν. Συγχαίρω κάθε Ουκρανό για την ημέρα αυτή.

Συγχαίρω επίσης τη Μολδαβία και προσωπικά τη Μάια Σάντου.

Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία».

 

Τι έγραψε η πρόεδρος της Μολδαβίας, μετά την ανακοίνωση Μισέλ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

 Από την πλευρά της, η Μάια Σαντού, πρόεδρος της Μολδαβίας, έγραψε, σε δική της ανάρτηση:

«Η Μολδαβία γυρίζει σήμερα μια νέα σελίδα με το πράσινο φως της ΕΕ για ενταξιακές συνομιλίες.

Νιώθουμε τη ζεστή αγκαλιά της Ευρώπης σήμερα. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την πίστη σας στο ταξίδι μας.

Δεσμευόμαστε στη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να γίνουμε μέλος της ΕΕ. Η Μολδαβία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι - ο οποίος πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Γερμανία - κατά την παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχιση της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, να μη δείξουν αναποφασιστικότητα.

«Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα - μην προδώσετε τον λαό της Ουκρανίας και την πίστη του στην Ευρώπη» , είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από ένα αρνητικό μήνυμα προς την Ουκρανία που θα το λάβει και η Μόσχα.

«Ο Πούτιν σίγουρα θα το χρησιμοποιήσει εναντίον σας προσωπικά και εναντίον όλης της Ευρώπης. Μην του δώσετε αυτή την πρώτη - και μοναδική - νίκη της χρονιάς. Η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και τα λόγια πρέπει να μετράνε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας. «Πέρυσι, η Ουκρανία έλαβε σαφείς συστάσεις για το πώς να προχωρήσει. Έχουμε ψηφίσει τους βασικούς νόμους. Όλοι γνωρίζετε καλά ότι εκπληρώσαμε κάθε υποχρέωση. Υπήρχε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ΕΕ - σήμερα είναι η ημέρα για μια πολιτική απόφαση ως απάντηση σε ό,τι έχουμε καταφέρει» είπε ακόμη ο πρόεδρος της Ουκρανίας στους ευρωπαίους ηγέτες.

Η παρέμβαση Ζελένσκι προφανώς είχε ως αποδέκτη τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος απειλούσε με βέτο τόσο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ και για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια που προορίζεται για τη χώρα, ύψους 50 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία (17 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ δάνεια).

Στην αλλαγή στάσης του Όρμπαν, προφανώς έπαιξε ρόλο η απόφαση της Κομισιόν να ξεπαγώσει δεσμευμένα κονδύλια για τη συνοχή ύψους 10,2 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία αλλά είχαν μπλοκαριστεί λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Ωστόσο χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και μεγάλη ανταλλαγή απόψεων με την ουγγρική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία έλαβε τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει».

Πήγη: iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση