ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιρανός ΥΠΕΞ: Ένας νταής, ο Τραμπ, σέρνει τον κόσμο σε σύγκρουση

Όλα στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε το έθνος μας

Σαφείς προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ πως για την Τεχεράνη, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, προκειμένου να υπερασπιστεί το έθνος του Ιράν, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Αραγτσί, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί καταδίκασε τη «βάρβαρη στρατιωτική επιθετικότητα» της Ουάσιγκτον κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», κάνοντας λόγο για «εξωφρενική, σοβαρή και άνευ προηγουμένου παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι παραπλάνησε όχι μόνο το Ιράν, αλλά και τη χώρα του, ενώ ζήτησε την παρέμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. «Ένας νταής, ο Τραμπ, σέρνει τον κόσμο σε σύγκρουση», είπε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Όλα είναι στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε το έθνος μας». τόνισε.

«Αποκλειστικά υπεύθυνη η πολεμοχαρής κυβέρνηση των ΗΠΑ»

Ο Αραγτσί ανέφερε επιπλέον ότι η «πολεμοχαρής και παράνομη» κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι «αποκλειστικά και πλήρως υπεύθυνη για τις επικίνδυνες συνέπειες και για την εφαρμογή των επιπτώσεων της επιθετικής της πράξης».

Η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με το γενοκτόνο καθεστώς (σ.σ. εννοεί το Ισραήλ), αποκάλυψε για άλλη μια φορά το μέγεθος της εχθρότητας των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον ειρηνικό λαό του Ιράν».

Κάνοντας λόγο για «ασυγχώρητη» επίθεση των ΗΠΑ, ο Αραγτσί διαμήνυσε ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί με βάση το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμηνα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διπλωματίας, ο Ιρανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε: «Η πόρτα για τη διπλωματία πρέπει να παραμείνει πάντα ανοιχτή, αλλά αυτό δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Η χώρα μου δέχεται επίθεση, επιθετικότητα, και πρέπει να ανταποκριθούμε με βάση το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα».

«Οι ΗΠΑ ανατίναξαν τη διπλωματία»
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, για «ανατίναξη» των διπλωματικών προσπαθειών κατηγορεί τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί με ανάρτηση στα social media, μετά και την αμερικανική επίθεση σε βάρος διπλωματικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.

«Την περασμένη εβδομάδα, βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, όταν το Ισραήλ αποφάσισε να ανατινάξει αυτή τη διπλωματική προσπάθεια» ανέφερε ο Αραγτσί και πρόσθεσε: «Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιήσαμε συνομιλίες με την E3/ΕΕ, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ανατινάξουν αυτή τη διπλωματική προσπάθεια. Ποιο συμπέρασμα θα βγάζατε;».

«Για τη Βρετανία και την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, είναι το Ιράν που πρέπει να “επιστρέψει” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά πώς μπορεί το Ιράν να επιστρέψει σε κάτι από το οποίο δεν έφυγε ποτέ, πόσο μάλλον να ανατινάξει;¨» κατέληξε σε ανάρτησή του στο Χ.

Πηγή: Protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση