ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιμαλάια: Λείψανα Ελλήνων στην «Λίμνη των Σκελετών»

Η παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στην παγωμένη λίμνη των Ιμαλαΐων παραμένει ανεξήγητη

Όλο και μεγαλύτερο γίνεται το μυστήριο που περιβάλλει την αποκαλούμενη «Λίμνη των Σκελετών» στα Ιμαλάια.

Η λίμνη, επισήμως γνωστή ως Roopkund, βρίσκεται σε υψόμετρο 5.000 μέτρων και φιλοξενεί λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων.

Ομάδα ερευνητών που εξέτασε 38 σκελετούς ανακάλυψε ότι 14 από τους νεκρούς κατά πάσα πιθανότητα κατάγονταν από τις ακτές της ανατολικής Μεσόγειου και προσομοιάζουν γενετικά στους σημερινούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για την παρουσία των «ελληνικών» σκελετών στα Ιμαλάια, όμως χρονολογούνται από την περίοδο μεταξύ του 1.600 και του 1.900 μΧ.

Αντίθετα, 23 άλλοι σκελετοί ταιριάζουν γενετικά στους σημερινούς κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές) και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους μία χιλιετία νωρίτερα, μεταξύ του 7ου και του 10ου αιώνα μΧ. Ένα ακόμα νεκρός προήλθε από την νοτιοανατολική Ασία.

Διαφορές βρέθηκαν και στις διατροφικές συνήθειες ανάμεσα στις δύο ομάδες, ενισχύοντας τα ευρήματα από τις χρονολογήσεις και τις γενετικές ανασυνθέσεις.

Με αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι «ένοικοι» της Roopkund έχασαν την ζωή τους σε διαφορετικά θανατηφόρα γεγονότα. Πάντως, 13 άτομα από την «ελληνική» ομάδα κατά πάσα πιθανότητα συμπίπτουν χρονικά, άρα μπορεί να κινούνταν μαζί, ενώ οι νεκροί από την νότια Ασία μάλλον ανήκουν σε διάφορα ξεχωριστά «κύματα».

Η παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στην παγωμένη λίμνη των Ιμαλαΐων παραμένει ανεξήγητη, αν και οι ερευνητές παραθέτουν τις κύριες προτάσεις.

Τοπικοί θρύλοι κάνουν λόγο για ένα βασιλικό ζεύγος και την ακολουθία τους που κινούνταν για προσκύνημα προς τιμήν μίας θεότητας του βουνού, αλλά τιμωρήθηκαν για την απρεπή συμπεριφορά τους. Υπάρχει επίσης η εικασία ότι πρόκειται για στρατιωτική μονάδα ή για πλανόδιους εμπόρους που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.

Άλλοι έχουν εικάσει ότι είναι θύματα επιδημιών, όμως οστεολογική εξέταση των 38 δειγμάτων κατέδειξε πως ήταν υγιείς σε γενικές γραμμές. Τρεις σκελετοί ωστόσο έφεραν μη θεραπευμένα κατάγματα, με τους μελετητές να υποθέτουν ότι προκλήθηκαν από σφοδρή χιονοθύελλα στην περιοχή της λίμνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Μπορείτε να την διαβάσετε χωρίς συνδρομή ΕΔΩ.

Πηγή: skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X