ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Τουρκία στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα για τις φωτιές

Διαθέτει τρία εναέρια μέσα

Η Τουρκία θα στείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο για την καταπολέμηση των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

«Κατόπιν οδηγιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών μαζί με τα πληρώματά τους θα σταλούν στην Ελλάδα.

Αμφίβια αεροσκάφη με αποτελεσματική ικανότητα ελιγμών και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που παράγονται με εγχώριους και εθνικούς πόρους θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» αναφέρεται στην ανάρτηση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας στο Twitter.

Αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία, 79 πυρκαγιές πανελλαδικά

«Μία ακόμα δύσκολη μέρα με 52 νέες πυρκαγιές ενώ σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 79 πυρκαγιές» τόνισε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, στην Δυτική Αττική ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες ενεργές εστίες καύσης, που μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Αναφορικά με το πύρινο μέτωπο στην Ρόδο, τόνισε, ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις στον ορεινό όγκο στο κέντρο του νησιού όπου επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

«Στην Λακωνία οι αναζωπυρώσεις είναι πολύ περισσότερες και σε αρκετές περιπτώσεις δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την αντιμετώπιση τους επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, καθώς και 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στην συνέχεια ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα πλησίον της Εγνατίας οδού στο ύψος του οικισμού Προφήτης Ηλίας στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, όπως είπε, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 10 πυροσβεστών με 2 οχήματα από την Βουλγαρία καθώς και 2 ελικόπτερα.

Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν, όπως δήλωσε ο κ. Βαθρακογιάννης, μαζί με τους ευρωπαίους πυροσβέστες, που έχουν διατεθεί μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, επιπρόσθετες δυνάμεις από Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία και Βουλγαρία, ενώ έχουν διατεθεί στην αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη από Ιταλία, 2 από Γαλλία, 1 από Κροατία και 2 ακόμα από Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή αποστολή του Τμήματος Δασών επιχειρεί στην Οινόη Βοιώτιας.

Επίσης συνδρομή σε διμερές επίπεδο παρέχουν το Ισραήλ με 2 αεροσκάφη και η Ιορδανία με 4 ελικόπτερα.

Κ. Μητσοτάκης: UCPM και RescEU απέδειξαν την αξία τους σε περιόδους ανάγκης

Την ευγνωμοσύνη του προς τις χώρες της ΕΕ που συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών εξέφρασε με αναρτήσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ευρωπαϊκών μηχανισμών UCPM και το RescEU.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας UCPM και το RescEU απέδειξαν για άλλη μια φορά την τεράστια αξία τους σε περιόδους ανάγκης. Είμαστε ευγνώμονες σε όλες τις χώρες που έστειλαν βοήθεια για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η συνεισφορά σας ήταν ανεκτίμητη. Σε δύσκολους καιρούς, η Ένωσή μας στέκεται με αλληλεγγύη. Ευχαριστώ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ευχαριστώντας μία μία τις χώρες που έστειλαν αεροσκάφη και πυροσβεστικές δυνάμεις ανέφερε: «θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στη Γαλλία για την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων. Υπήρξαν ζωτικής σημασίας σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα κατά των δασικών πυρκαγιών. Γαλλία, έχεις την ευγνωμοσύνη μας!».

«Η συμβολή της Ιταλίας στις προσπάθειές μας για την κατάσβεση εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, καθώς δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ενίσχυσαν τη μοίρα μας και συνέβαλαν στον αγώνα μας κατά των δασικών πυρκαγιών. Ευχαριστώ Ιταλία», πρόσθεσε.

Επίσης ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Κροατία, την Βουλγαρία και τη Μάλτα. Επιπλέον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και την βοήθεια το Ισραήλ και την Ιορδανία.

ΠΗΓΗ: κυπε / protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση