ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Ουκρανία κατέστρεψε τον «δολοφόνο των drone» της Ρωσίας

Κοστίζει 15 εκατομμύρια δολάρια

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέρριψε ένα προηγμένο και πανάκριβο ρωσικό σύστημα αεράμυνας στην αμφισβητούμενη νότια περιοχή της Χερσώνας και μάλιστα δημοσίευσε και βίντεο για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε από τον στρατό του Κιέβου στη νότια Ουκρανία και δημοσιεύθηκε ευρέως σε λογαριασμούς στο X, διακρίνεται ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας Pantsir-S1 να πλήττεται από ουκρανικά πυρά στην περιοχή Χερσώνα που βρίσκεται στα σύνορα με τη Μόσχα.

Το Newsweek δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτό το υλικό και επικοινώνησε με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, καθώς και με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο για σχόλια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Τι είναι το σύστημα Pantsir-S1

Το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό και πυραυλικό σύστημα Pantsir-S1 του Κρεμλίνου έχει αναπτυχθεί στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης, η οποία πλησιάζει στον 21ο μήνα της. Το μικρού βεληνεκούς σύστημα -που θεωρείται ότι αξίζει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια- έχει σχεδιαστεί για χρήση κατά αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας και για την υποστήριξη άλλων μονάδων αεράμυνας κατά μεγαλύτερων χτυπημάτων.

Το σύστημα Pantsir καταστράφηκε κοντά στο χωριό Τσαπλίκα της Χερσώνας, ανέφερε ένας εξέχων λογαριασμός πληροφοριών χαρακτηρίζοντας το σύστημα «δολοφόνο των drone». Ο οικισμός Τσαπλίνκα βρίσκεται πολύ πίσω από τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου στο έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Η ρωσική περιφέρεια Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις ηπειρωτικές ουκρανικές περιφέρειες που προσαρτήθηκαν από τη Μόσχα το φθινόπωρο του 2022. Ο ποταμός Δνείπερος που διασχίζει την περιοχή θεωρείται ένα από σημεία των σημερινών γραμμών του μετώπου, αφού η σαρωτική ουκρανική αντεπίθεση του φθινοπώρου του 2022 ώθησε τα ρωσικά στρατεύματα ανατολικά του ποταμού.

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις ανατολικά του Δνείπερου

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στην ανατολική ή αριστερή όχθη του Δνείπερου, οι οποίες συνεχίστηκαν την Κυριακή, ανέφερε το αμερικανικό think-tank, Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), στην τελευταία ενημέρωσή του.

Οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας «διατηρούν τις θέσεις που κατέχουν στην αριστερή όχθη» του ποταμού, ανέφερε τη Δευτέρα το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματά του «συνεχίζουν να πραγματοποιούν την αντεπίθεσή τους καθώς πλήττουν τις πίσω γραμμές του εχθρού».

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις της είχαν σκοτώσει 20 Ουκρανούς στρατιώτες και είχαν καταστρέψει δύο ουκρανικά οχήματα τις προηγούμενες 24 ώρες στη Χερσώνα.

«Με την αργή πρόοδο της αντεπίθεσης του Κιέβου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κίνηση κατά μήκος των γραμμών του μετώπου έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει. Αν και οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στα νότια και τα ανατολικά, οι έντονες βροχοπτώσεις θα τις εμποδίζουν έως ότου οι χειμερινές συνθήκες επικρατήσουν πλήρως», πρόσθεσε το ISW.

Μεταξύ του Φεβρουαρίου 2022 και των αρχών Οκτωβρίου 2023, η Ρωσία είχε χάσει επιβεβαιωμένα 21 συστήματα Pantsir-S1 στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών ανοικτής πηγής Oryx. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, καθώς περιλαμβάνει μόνο οπτικά επαληθευμένες απώλειες.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση