ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η κοινωνική απαίτηση «ξανανοίγει» το φάκελο Τέμπη

Κρίσιμες παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης ένα χρόνο μετά

Ένας χρόνος από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και το πάνδημο αίτημα για απόδοση ευθυνών ακούστηκε δυνατά σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους για να αποτίσει φόρο τιμής στα 57 θύματα της μοιραίας σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών απαιτώντας Δικαιοσύνη.

Μια Δικαιοσύνη που καλείται να «βγάλει φτερά» για να καλύψει το χαμένος έδαφος και να εισακούσει το πάνδημο αίτημα για απόδοση ευθυνών.

Ορισμός νέου πραγματογνώμονα

Τη μέρα της μαύρης επετείου, που η Ελλάδα πενθεί, ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐμης, προχωρώντας σε τρεις νέες ενέργειες ώστε να μην μείνει καμία σκιά, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα, μετά τις διαφορές που έχουν ανακύψει σε διάφορες κρίσιμα θέματα μεταξύ των πορισμάτων του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, και του πραγματογνώμονα που ορίστηκε αρχικά από τις δικαστικές αρχές.

Νέος πραγματογνώμονας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγραψε το ελλαδικό in.gr, ο εφέτης ανακριτής θα ορίσει νέο πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Νέος πραγματογνώμονας λιαν συντόμως

Παράλληλα έχουν υποβληθεί στον εφέτη ανακριτή αιτήματα από συγγενείς θυμάτων για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τί ήταν αλλά και βίντεο - τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί - για την πλήρη αποτύπωση της πορείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Παράταση της ανάκρισης

Μάλιστα, οι ενέργειες των συγγενών δείχνουν να πιάνουν τόπο καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αποκάλυψε ότι η ανάκριση θα πάρει παράταση εξαιτίας των δύο παραπάνω λόγων καθώς το υλικό αυτό θα σταλεί σε ειδικά εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε (One Channel) «το υλικό θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας» και «πιθανότατα η ανάκριση θα πάρει κάποια παράταση».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που ζήτησε την ενδελεχή έρευνα κάθε καταγγελίας και υπομνήματος που έχει κατατεθεί από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών με τον υπουργό να σημειώνει πως «δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση».

Αναζητώντας την αλήθεια

Με τις εξελίξεις να τρέχουν και τις «παιδικές ασθένειες» των καθυστερήσεων να μην γιατρεύονται η εκτίμηση που είχε εκφράσει ο υπουργός Δικαιοσύνης για την έναρξη της δίκης τον ερχόμενο Ιούνιο μοιάζει απίθανη.

Πηγές της Δικαιοσύνης, χωρίς να προσδιορίζουν χρονικά την ημερομηνία, ανέφεραν πως σύμφωνα με εκτιμήσεις η ποινική δίκη μπορεί να ξεκινήσει σύντομα καθώς με βάση τους νέους Κώδικες η δικογραφία θα παραπεμφθεί απευθείας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χωρίς τη διαμεσολάβηση του δικονομικού φίλτρου του βουλεύματος με βάση το οποίο μέχρι τώρα η δικαιοσύνη αποφαίνεται για την παραπομπή ή μη του συνόλου των κατηγορουμένων.

Στην Εξεταστική η δικογραφία

Το τρίτο γεγονός της ημέρας είναι πως έφτασε ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το δυστύχημα στα Τέμπη, η δικογραφία για την τραγωδία από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Δημήτρη Μαρκόπουλο.

Ωστόσο την Τρίτη, η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής «πάγωσε» τα αιτήματα περί παράτασης των εργασιών (ΣΥΡΙΖΑ) και νέας συνεδρίασης (ΚΚΕ) παρά την διαβίβαση δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που διενεργεί την κύρια ανάκριση.

Μνημόσυνο από τις οικογένειες των θυμάτων στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη

«Μετά την παραλαβή των στοιχείων τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στο διαβιβασθέν υλικό από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που διενεργεί την κύρια ανάκριση» είχε ανακοινώσει το προεδρείο όχι για την επιστροφή τους στα έδρανα της Βουλής αλλά παρά μόνο «προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν υπό σύνταξη πόρισμα τους».

Το πόρισμα της ΕΔΑΠΟ που προκάλεσε το ντόμινο των εξελίξεων

Για του συγγενείς των θυμάτων οι πληγές δεν έχουν κλείσει και ζητούν δικαίωση για τους δικούς τους ανθρώπους και καταγγέλλουν μία σειρά από παραλείψεις που οδηγούν σε συγκάλυψη του εγκλήματος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (26/02) επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων, με γενναιότητα και πίστη, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσουν για την πορεία της υπόθεσης.

Στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ), στο τελικό πόρισμά τους, κατέληξαν μεταξύ άλλων, σε ένα εύρημα που σοκάρει: «Αρκούσε μόνο η Φωτοσήμανση για να είχε αποφευχθεί η σύγκρουση».

«Συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο»

Το κατέθεσαν στις ανακριτικές αρχές έχοντας συμπεράνει «σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» η οποία «βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών».

Και υπάρχουν και χειρότερα, έναν χρόνο μετά, παρατηρούν ότι «η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)».

Διαπιστώνουν πως ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά «η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων από το συγκεκριμένο ατύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».

Η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, τίμησε την επέτειο ενός χρόνου από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνεισφέροντας στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, με κατάθεση συμπληρωματικού υπομνήματος συνοδευόμενο από έκθεση τεχνικής πραγματογνωμοσύνης.

Οι πολίτες να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη

Το μήνυμα ότι η αλήθεια για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών θα λάμψει στέλνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η Ένωση καλεί τους πολίτες να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της και επισημαίνει ότι για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων η αρμοδιότητα με βάση το Σύνταγμα ανήκει στη Βουλή θέτοντας για μία ακόμα φορά το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης σε ό, τι αφορά την αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων από την τακτική δικαιοσύνη.

Στις 57 αδικοχαμένες ψυχές/onlarissa.gr

Η Δικαιοσύνη του… Κυριάκου Μητσοτάκη

Ανθρώπινα λάθη και γενικά διαχρονικά κενά του κράτους βλέπει πίσω από το δυστύχημα των Τεμπών ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους». Ωστόσο, όπως λέει, «η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην υπέρβαση του «εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος».

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση