ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Κίνα θα συλλέξει δείγματα από την τοξική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Πιθανότατα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο διαστημικά σκάφη

Με απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, συντριπτική πίεση και ένα πυκνό μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και θειικού οξέος, η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο – αλλά η Κίνα έχει σχέδιο να διεισδύσει σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον και να φέρει δείγματα στη Γη.

Τα φιλόδοξα σχέδια, μια κοινή προσπάθεια της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS), της Κινεζικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNSA) και του Κινεζικού Γραφείου Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής (CMSEO) ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι, με προσωρινό παράθυρο εκτόξευσης μεταξύ 2028 και 2035.

Οι στόχοι της αποστολής

Πρόσφατα έγιναν γνωστά περισσότερα πράγματα γύρω από το ακριβές αντικείμενο της αποστολής και τον τρόπο εκτέλεσής της, σύμφωνα με το Science Alert. Οι στόχοι της περιλαμβάνουν την αναζήτηση ενδείξεων ζωής, τον προσδιορισμό της εξέλιξης του πλανήτη και την ανάλυση των ατμοσφαιρικών κύκλων. Παρόλο που η Αφροδίτη και η ατμόσφαιρά της είναι αφιλόξενες, πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι μικροβιακή ζωή θα μπορούσε να υπάρχει στον πλανήτη σε κάποια μορφή.

Θα διερευνηθεί επίσης ένα άλλο μεγάλο μυστήριο της Αφροδίτης: πώς τα σύννεφα της μπορούν να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, παρόλο που δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να το κάνουν. Έχουν ήδη δημοσιευτεί αρκετές υποθέσεις που διερευνούν αυτό το ερώτημα.

Θα χρειαστούν δύο σκάφη
Πιθανότατα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο διαστημικά σκάφη. Το ένα θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, ενώ το άλλο θα βουτήξει στις έντονες καταιγίδες της ατμόσφαιρας, συλλέγοντας αέρια και σωματίδια.

Το πλεονέκτημα της επιστροφής των δειγμάτων στη Γη είναι ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολύ πιο εξελιγμένες δοκιμές σε επιστημονικά εργαστήρια από ό,τι στην ίδια την Αφροδίτη – αλλά η απόσταση δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων μεταξύ των πλανητών αποτελεί ένα πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, έχουμε προσγειωθεί στην Αφροδίτη στο παρελθόν: διαστημικά σκάφη που έστειλε η Σοβιετική Ένωση πέρασαν μερικές ώρες τραβώντας φωτογραφίες πριν διαλυθούν, στις δεκαετίες του 1960, 1970 και 1980.

Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αρκετές κοντινές πτήσεις, και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από αυτές τις αποστολές θα είναι πολύτιμα για να κατανοήσουμε τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια αποστολή συλλογής δειγμάτων από την Αφροδίτη όταν φτάσει εκεί.

Ακόμη και αν επιστραφεί μόνο ένα μικρό δείγμα υλικού, θα μας πει πολλά για τον πλανήτη που αποκαλείται «αδελφή της Γης».

Πηγή: Cnn

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση