ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η κακή συνήθεια που απειλεί όσους εργάζονται πολλές ώρες

Ο υπερβάλλων εργασιακός ζήλος αυξάνει και τη ροπή προς το αλκοόλ, υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

«Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη» λέει ο θυμόσοφος λαός και, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνά του, μάλλον συνηγορεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Σύμφωνα με σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στο Safety and Health at Work, οι υπερωρίες και η εργασιομανία αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Η επιστημονική ομάδα ανασκόπησε στοιχεία από 14 μελέτες με 105.000 περίπου συμμετέχοντες και κατέληξε ότι, συγκριτικά με τις 35-40 ώρες εργασίας την εβδομάδα:

41-48 ώρες σχετίστηκαν με 10,4 γρ παραπάνω καθαρό αλκοόλ την εβδομάδα, όσο δηλαδή μια μπύρα 250ml περίπου ή ένα ποηράκι κρασί
49-54 ώρες σχετίστηκαν με 17,7 γρ περισσότερου αλκοόλ την εβδομάδα, ίσο με μια μισόλιτρη ελαφριά μπύρα ή ένα μεγάλο ποτήρι κρασί.

Οι ερευνητές του Π.Ο.Υ. ανέφεραν ότι η κατανάλωση αλκοόλ λειτουργεί ως μια επιβράβευση μετά από μια κουραστική εβδομάδα και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πολυάριθμες οικογένειες που ωθούνται στις υπερωρίες ή την εύρεση δεύτερης δουλειάς για να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Ο καθηγητής και μέλος της ερευνητικής ομάδας Lode Godderis από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέβεν στο Βέλγιο, δήλωσε «γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ μειώνει το στρες. Ένα ποτηράκι σε βοηθά να χαλαρώσεις και, μετά από μια μακρά και κουραστική εβδομάδα, νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου».

Η μελέτη αποτελεί το πιο πρόσφατο εγχείρημα για την ανάδειξη της σχέσης ωρών απασχόλησης και κατανάλωσης αλκοόλ. Παλαιότερες μελέτες είχαν καταλήξει ότι πάνω από 48 ωρες εργασίας την εβδομάδα συνδέονται με αυξημένη έως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο η σχέση δεν επιβεβαιώθηκε από την έρευνα του Π.Ο.Υ..

Όπως συνάγεται και από τη μελέτη, είναι προτιμότερο η κατανάλωση αλκοόλ να «μοιράζεται» μέσα στην εβδομάδα και όχι να περιορίζεται στη μια μέρα. Ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ μέσα στην εβδομάδα είναι προτιμότερο από επτά ποτά σε μια νύχτα, αφού έτσι εξαλείφεται σχεδόν ο κίνδυνος αλκοολισμού, συμπεραίνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που παρακολούθησε για εννέα έτη 1.000 Αμερικανούς ηλικίας 30 ετών και άνω. Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής και καθηγητής Ψυχολογίας, Δρ Charles Holahan, δεν είναι όλα τα είδη αλκοολούχων ποτών το ίδιο.

Αν λοιπόν δεν είστε ο Προμηθέας, ίσως έφτασε η στιγμή να σκεφτείτε σοβαρά τις ώρες που αφιερώνετε στην εργασία σας. Και σε περίπτωση που επαναπαύεστε ότι το αλκοόλ που καταναλώνετε κινείται στο πλαίσιο των επιτρεπτών ορίων, ίσως πρέπει να διαβάσετε αυτό.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X