ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η Ιωάννα ζει από τύχη, θα είχε πεθάνει αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο να πλυθεί...»

Αυτός που έριξε το βιτριόλι στην Ιωάννα έπρεπε να ξέρει ότι μπορεί να τη σκοτώσει, κατέθεσε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης

«Η Ιωάννα ζει από τύχη. Αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο και δεν είχε πλυθεί θα είχε πεθάνει», κατάθεσε πριν από λίγο στη δίκη για το βιτριόλι ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο, καθώς ο ίδιος εξέτασε την άτυχη κοπέλα μετά την επίθεση.

«Η Ιωάννα ήρθε ουρλιάζοντας... είχε εγκαύματα από 400 βαθμούς Κελσίου»

Στην κατάθεση του, ο ίδιος μίλησε για μεγάλη συγκέντρωση του καυστικού υγρού 96-98% (ήταν πολύ πυκνό) και αναρωτήθηκε πώς η Ιωάννα δεν κατάπιε το συγκεκριμένο υγρό, κάτι που θα ήταν ολέθριο για τη μετέπειτα πορεία της. «Η θνησιμότητα από βιτριόλι είναι γύρω στο 21%. Αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8 %. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο» ανέφερε ο μάρτυρας σημειώνοντας πως το βιτριόλι τρώει και διαβρώνει τα πάντα.

Πρόεδρος: Πώς το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;

Τσαντίρης: Από τη βιβλιογραφία, αφυδατώνει, τα τρώει όλα, νεκρώνει, εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες.

Πολιτική Αγωγή: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί;

Τσαντίρης: Θα είχε πεθάνει.

Στην αρχή της κατάθεσής του στη δίκη ο μάρτυρας ανέφερε: «Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξ απίνης και αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως. Δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή. Άρχισαν να διαβρώνονται τα όργανα. Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα. Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο. Πρέπει να ήταν σαν κανάτα γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί. Η φορά της κίνησης του δράστη ήταν από τα αριστερά του θύματος. Ήταν σε μεγάλη ποσότητα. Στοχεύθηκε πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι το πέταξε ευθεία. Η αριστερή της πλευρά δέχτηκε μια μεγάλη ποσότητα. Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα άπαξ από την αριστερή πλευρά».

Αναφερόμενος στη χημική ουσία ο κ. Τσαντίτης είπε: «Όσον αφορά τη χημική ουσία, είναι εξαιρετικά διαβρωτική, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Το θύμα θα μπορούσε να έχει απώλεσε τις αισθήσεις του επιτόπου. Μπόρεσε και σηκώθηκε πάρα το σοκ και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο δεν το εξέπνευσε ενώ έχει έγκαυμα περιτραυματικα. Θα μπορούσε να καταπιεί ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα. Αν είχε πιει ένα σφηνάκι θα μπορούσε να οδηγηθεί στο θάνατο» ανέφερε και τόνισε ότι «ήταν πολύ γρήγορη η μεταφορά της στο νοσοκομείο».

Ακόμη, ο μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη ότι στην προσπάθειά του να προμηθευτεί βιτριόλι για ερευνητικούς λόγους εξήγησε ότι χρειάστηκε να δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση και να εγκριθεί ο λόγος χρήσης.

«Μπορεί να είναι άοσμο αλλά αντιδρά άμεσα με το περιβάλλον. Και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Έχω αντιληφθεί τη βαριά σωματική βλάβη που έχει υποστεί. Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά» τόνισε.

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να πεθάνει;

Μάρτυρας: Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα.

«Είχε εγκαύματα από 400 βαθμούς Κελσίου» - Συγκλονιστική κατάθεση του πλαστικού χειρουργού που φρόντισε πρώτος την Ιωάννα

«Αυτό που αντικρίσαμε όταν η Ιωάννα ήρθε στα επείγοντα ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος της εν μέρει σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι»,είχε καταθέσει νωρίτερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι, ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, όπου μεταφέρθηκε αμέσως μετά την επίθεση η νεαρή γυναίκα.

Ο εν λόγω μάρτυρας είναι ο δεύτερος που καταθέτει σήμερα στη δίκη -η διαδικασία και σήμερα αναμένεται να είναι μαραθώνια- καθώς λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει η Διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής του Θριάσιου Νοσοκομείου, Μαρία Καλοφώνου.

Αρχίζοντας την κατάθεσή του στη δίκη ο μάρτυρας γιατρός ανέφερε: «Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και το βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος της εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσα στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ».

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας η Ιωάννα από την επίθεση που δέχθηκε έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά, διότι σύμφωνα με την κατάθεσή του η ιδιότητα του θειικού οξέως είναι να τραβά το νερό.

«Έρεπε να πάρει οκτώ κιλά σε υγρά. Είχα να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία. Διέτρεξε κίνδυνο ζωής, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».

Ο διευθυντής γιατρός του Metropolitan δέχθηκε όμως και ερωτήσεις από την έδρα για το σημείο εκείνο της κατάθεσής του στην αστυνομία στο οποίο είχε μιλήσει για επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν στο θύμα. Όπως τόνισε μιλούσε ακόμη για θάνατο.

Ο ίδιος επισήμανε πως η κίνηση της Ιωάννας να προστρέξει αμέσως μετά την επίθεση στο φαρμακείο και να ρίξει νερό στο σώμα της και το πρόσωπό της βοήθησαν την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις», ανέφερε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Από την εικόνα που αντικρίσατε είστε σε θέση να εκτίμηση για την ποσότητα που δέχτηκε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Έχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θειικού οξέως είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.

Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;

Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.

Πάρεδρος: Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;

Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς η Ιωάννα ήρθε ουρλιάζοντας.

Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωάννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;

Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.

Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές.

Εισαγγελέας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;

Μάρτυρας: Έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.

Εισαγγελέας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;

Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;

Εισαγγελέας: Τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωής;

Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.

Εισαγγελέας: Λέτε στο δικαστήριο ότι η ποσότητα που δέχτηκε και ότι αν δε μεταφέρονται σε άμεσο χρόνο στο νοσοκομείο θα είχε καταλήξει;

Μάρτυρας: Όχι, αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.

Εισαγγελέας: Η Ιωάννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δεχθεί έτσι επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;

Μάρτυρας: Εξαρτάται από το βάθος και την έκταση.

Απαντώντας τέλος σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας γιατρός, ανέφερε ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της αν δεν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κατάστασή της. «Ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο. Αν δεν της έριχνε νερό η φαρμακοποιός, κινδύνευε να καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο», είπε.

Τι είπε ο πλαστικός χειρουργός Πέτρος Δημοβέλης στις κάμερες

«Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, σε όλη την καριέρα μου έχω δει μόνο τρία χημικά εγκαύματα με βιτριόλι, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τη ζωή της», είπε βγαίνοντας από το δικαστήριο ο πλαστικός χειρουργός Πέτρος Δημοβέλης.

«Στο 7μηνο που πέρασε μετά οι επιπλοκές ήταν πάρα πολλές. Οι πρώτες πλύσεις που που δέχθηκε από το φαρμακείο βοήθησαν αρκετά, διότι η θερμότητα η οποία αναπτύχθηκε άγγιζε τους 400 βαθμούς. Οι πρώτες πλύσεις την έριξαν γύρω στους 300 βαθμούς και μετά εμείς στο νοσοκομείο καταφέραμε να το ρίξουμε στους 50 με 100», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X