ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί κατηγορείται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή

«Πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη που θα έχει και συνέχεια»

«Πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη που θα έχει και συνέχεια» αποκαλεί η γαλλική Le Monde την εμπλοκή ευρωβουλευτών και πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο του φερόμενου χρηματισμού από το Κατάρ.

«Το ευρωκοινοβούλιο ταρακουνήθηκε μετά τις αποκαλύψεις», αναφέρει η Le Monde και προσθέτει: «όσα έγιναν γνωστά ίσως δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου» και παραθέτει το λακωνικό σχόλιο του Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με το οποίο «Το Κοινοβούλιο δεν σχολιάζει δικαστικές υποθέσεις εν εξελίξει. Όπως πάντα συνεργάζεται απολύτως με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές και θα πράξει το ίδιο στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Η Le Monde υπενθυμίζει ότι από το πρωί της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου, πολλά άτομα προσήχθησαν για ανάκριση και πιθανόν θα τους απαγγελθεί κατηγορητήριο. Ειδικά αναφέρεται στην Εύα Καϊλή, 44 ετών, αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, μέλος των Ευρωσοσιαλιστών (S&D), τον Pier Antonio Panzeri, 67 ετών, Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή της ίδια ομάδας S&D και πρόεδρο της ΜΚΟ «Fight Impunity», τον Luca Visentini, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικαλιστών (ITUC) και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθό του κ. Panzeri και σύντροφο της Εύας Καϊλή, με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί.

Επίσης, τα γραφεία των βοηθών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών της Ευρωσοσιαλιστικής ομάδας, του Marc Tarabella και της Marie Arena δέχτηκαν την επίσκεψη ελεγκτών και σφραγίστηκαν. Ένας βοηθός κοινοβουλίου της ομάδας του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος (PPE) εκλήθη από τον ανακριτή, αναφέρει η Le Monde.

Για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, η Le Monde αναφέρει ότι διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, μόλις έγινε γνωστή η προσαγωγή της από τις Αρχές, στο Βέλγιο και σημειώνει: «Η βελγική αστυνομία την συνέλαβε επ'αυτοφώρω και αυτό δεν της επέτρεψε να κάνει χρήση της βουλευτικής της ασυλίας. Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο σακούλες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της».

Και συνεχίζει: «Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή Andrea Cozzolino, της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών. Προηγουμένως ήταν βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Κατάρ. Ο Τζόρτζι και ο Πανζέρι ίδρυσαν μαζί το 2019 την ΜΚΟ «Fight Impunity», που έχει στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας διεθνώς. Τα γραφεία της εν λόγω ΜΚΟ, η οποία στο διοικητικό της συμβούλιο περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως ο Μπερνάρ Καζνέβ, η Έμμα Μπονίνο και η Φεντερίκα Μογκερίνι, ελέγχθηκαν από τις Αρχές».

Πηγή: iefimerida 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X