ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γαλλία: Ένοχος και στο εφετείο ο Σαρκοζί για την υπόθεση «Βygmalion»

Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, εκ των οποίων οι έξι μήνες είναι με αναστολή

Ένοχος κρίθηκε σήμερα από εφετείο του Παρισιού ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας επανεκλογής του το 2012, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου.

Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, εκ των οποίων το ήμισυ είναι με αναστολή, που μπορεί να εκτίσει με εναλλακτικά μέσα, όπως το να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι χωρίς να πάει φυλακή.

Ο Σαρκοζί είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους το 2021 όταν κρίθηκε για πρώτη φορά ένοχος, αν και αυτό ανεστάλη ενώ άσκησε την έφεσή του.

Διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2012 και παρέμεινε μια σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των Συντηρητικών. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρά το γεγονός ότι τον κυνηγούν μία σειρά από δίκες και έρευνες που συνδέονται με διάφορα νομικά ζητήματα σχετικά με τα οικονομικά της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η Γαλλία θέτει αυστηρά όρια στις προεκλογικές δαπάνες. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η εταιρεία τιμολόγησε τους Ρεπουμπλικανούς (UMP) και όχι την εκστρατεία. Υποστηρίζουν ότι ο Σαρκοζί ξόδεψε 42,8 εκατομμύρια ευρώ για την εκστρατεία του το 2012, σχεδόν διπλάσιο από το επιτρεπόμενο ποσό.

Η υπόθεση Βygmalion

Υπόλογος στο γαλλικό λαό βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 ο Σαρκοζί παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση μετά την ανακοίνωση της οικονομικής εισαγγελίας του Παρισιού ότι τελεί υπό δικαστική έρευνα για «πιθανή παράνομη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίου, οι δαπάνες της οποίας υπερέβησαν το νόμιμο όριο που προβλέπεται».

Πρόκειται για την υπόθεση «Bygmalion» που αφορά το ταμείο του κόμματος της γαλλικής Δεξιάς.

Ο Σαρκοζί κάθισε τελικά στο εδώλιο κατηγορούμενος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι, η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει την παραπομπή του Σαρκοζί «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» και την «αναφορά» στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του «στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα».

Η έρευνα είχε φέρει στο φως πλασματικά τιμολόγια που εκδόθηκαν με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών, που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δημόσιων σχέσεων Bygmalion φέρεται να χρέωσε 18,5 εκατομμύρια ευρώ στο κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί αντί να τα χρεώσει στην προεκλογική του εκστρατεία αποφεύγοντας δια της πλαγίας οδού το πλαφόν.

Στελέχη της «Bygmalion» έχουν παραδεχτεί τις παρατυπίες, όμως το ερώτημα είναι εάν ο Νικολά Σαρκοζί είχε γνώση της υπόθεσης ή, ακόμα χειρότερα, εάν ήταν αυτός που έδινε τις «εντολές». Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι είχε γνώση της αδήλωτης δαπάνης.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση